27-11-2019

Rørpost - Cindie og Jesper.jpgCindie og Jesper fra Blodprøver og Biokemi har en stor andel i, at rørpostsystemet nu er oppe over 10.000 forsendelser.

Regionshospitalet Horsens er i gang med at automatisere transporten af blodprøver fra afdelingerne til laboratoriet. Det giver hurtigere svartider og minimerer risikoen for fejl.

Blodprøver fra bl.a. Akutafdelingen kan nu sendes til analyse i hospitalets laboratorium på under et minut.

Transporten foregår via et nyt rørpostsystem, som nu er installeret og testet i Akutafdelingen og alle afdelingerne i 'Nye Nord' - og som også vil blive installeret på alle sengeetagerne i højhuset, efterhånden som hospitalets sengetårn renoveres hen over de kommende år.

- Det nye rørpostsystem er mere effektivt end den manuelle indsamling af prøverne, og derfor kan vi reducere svartiden med flere minutter pr. prøve. Det kan betyde, at de kliniske afdelinger kan sætte patienterne hurtigere i behandling, siger ledende overlæge Else Marie Vestergaard fra Blodprøver og Biokemi på Regionshospitalet Horsens.

- Samtidig giver systemet større sikkerhed. For når en prøve lander i laboratoriet i Blodprøver og Biokemi, så bliver den nu automatisk modtaget, centrifugeret, afpippetteret og fordelt via en ny fordelingsstation. Automatiseringen reducerer derved risikoen for håndteringsfejl, siger biokemiker Jesper Johansen fra Blodprøver og Biokemi.

Sådan fungerer rørpostsystemet

Blodprøver, som sendes via rørpostsystemet, transporteres fikseret i en transport-boks (en kanister). Boksen drives frem af lufttryk og er forsynet med en chip, der indeholder oplysninger om afsenderstationen. En transportboks kan indeholde op til tolv blodprøver i en forsendelse.

I øjeblikket er rørpostsystemet oppe på ca. 35 forsendelser på en dag med mest trafik i tidsrummet mellem kl. 8 og 9 og igen hen over eftermiddagen. 

De fleste forsendelser sker imellem Akutafdelingen og laboratoriet i Blodprøver og Biokemi, som leverer 40.000 prøvesvar alene til netop Akutafdelingen om måneden.

Det er indtil videre kun personale fra Blodprøver og Biokemi, som må håndtere prøverne i rørpostsystemet.

FAKTA:

  • Laboratoriet på Blodprøver og Biokemi, Regionshospitalet Horsens, håndterer årligt omkring 5 mio. analysesvar. Der er både tale om blodprøver taget på hospitalet og andre af regionens egne tappesteder samt blodprøver fra lægepraksis. 
  • Laboratoriet udfører selv analyser og sender udvalgte prøver til analyse i andre laboratorer.