Hvad gør man, hvis en person falder om med hjertestop? Det kunne man i dag lære på Hospitalsenheden Horsens i anledning af Europæisk Hjertestarterdag. 

Rigtig mange mennesker var i dag mødt op til Hjertestarterdag i hospitalets forhal, for at lære hvordan man redder liv. Sygeplejerske Christina Skov Iversen og reservelæge Sanne Bøjet Larsen fra Hjertemedicinsk Afsnit fortalte engageret om livreddende førstehjælp – og hvilken afgørende forskel det kan gøre i tilfælde af hjertestop.  Og selvom hjertestop er en alvorlig sag, var der også plads til smil på læben.

- Personen er død, så det kan ikke blive meget værre. Derfor handler det om at træde til og hjælpe, når man kan. Og det er helt naturligt at være lidt nervøs,  fortalte Sanne Bøjet Larsen blandt andet til de mange fremmødte.

De fremmødte stilllede lystigt spørgsmål, inden det blev deres tur til at få afprøvet deres færdigheder på genoplivningsdukker. Der blev givet kunstigt åndedræt, hjertemassage og hjertestarteren kom i brug. 

En vigtig dag
Det er ikke uden grund at Hjertestarterdagen er vigtig. Hvert år falder omkring 3.500 mennesker om med hjertestop uden for de danske hospitaler. Mennesker, hvis chance for at overleve, afhænger af den hjælp de får. I dag overlever knap 12 % et hjertestop uden for et hospital i Danmark. I 64 % af tilfældene er det vidner, der yder førstehjælp - og det er det tal, Hjertestarterdagen gerne skulle være med til at øge. 

Initiativet til Europæisk Hjertestarterdag kommer fra EU-parlamentet, og i Danmark står Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden for andet år i træk bag dagen. Rundt omkring i hele landet vil der i dag være en lang række aktiviteter, som sætter fokus på, at danskerne skal lære at redde liv.

Du kan læse mere om Hjertestarterdagen her.