Hvad gør du, hvis du ser et andet menneske falde om? Tag din familie med til Hjertestarterdagen den 16. oktober og lær at yde livreddende førstehjælp. På Regionshospitalet Horsens står sygeplejersker og læger fra hospitalets hjertemedicinske afsnit klar til bl.a. at vise, hvordan man bruger en hjertestarter.

Mandag den 16. oktober kan alle interesserede få repeteret deres viden og lære mere om hjertestop og genoplivning. Det sker i forbindelse med Den Europæiske Hjertestarterdag, der i år falder på den første mandag i efterårsferien.

Hjertestarterdagen bliver markeret i hele Europa og Danmark med et væld af gratis aktiviteter. En af dem foregår på Regionshospitalet Horsens, hvor kyndige instruktører i form af sygeplejersker og læger fra hospitalets hjertemedicinske afsnit vil stå klar til at demonstrere hjertemassage og kunstigt åndedræt.

Deltagerne kan også selv få lov til at prøve at yde livreddende førstehjælp på en genoplivningsdukke, og der vil blive demonstreret nyttige redskaber til at redde liv, som hjertestarter.dk og de to apps ”1-1-2” og ”TrygFonden Hjertestart”.

- Hvis du bliver nærmeste vidne til en person, der falder om med hjertestop, så skal du ringe 1-1-2. Og så bliver du guidet til, hvad du skal gøre, indtil den professionelle hjælp når frem, siger udviklingssygeplejerske Berit Falkesgaard Nørgaard fra Hjertemedicinsk Afsnit, Regionshospitalet Horsens.

- Det er dog det lettere at hjælpe med hjertemassage og kunstigt åndedræt, hvis du har øvet dig et par gange. Det hjælper vi med til Hjertestarterdagen.

Alle kan lære at redde liv
I Danmark falder 4.000 personer hvert år om med hjertestop uden for hospital. I 66 pct. af tilfældene træder vidner til med genoplivning, og næsten 13 pct. overlever.

- I Danmark er vi virkelig gode til at træde til med genoplivning, men vi har en ambition om at blive den nation i verden, hvor flest træder til med genoplivning. Det kræver, at ingen tøver med at træde til, hvis de bliver vidne til et hjertestop, siger Grethe Thomas, projektchef for Akut hjælp i TrygFonden.

EU-Parlamentet tog oprindelig initiativ til Hjertestarterdagen, og i Danmark står Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden for fjerde år i træk bag dagen.

Læs mere på www.hjertestarterdagen.dk og www.restartaheart.eu

Arrangementet foregår:

  • Mandag den 16. oktober 2017 kl. 14-16 på Regionshospitalet Horsens, Sundvej 30, 8700 Horsens.
  • Det foregår i forhallen, benyt Hovedindgangen (indgang A).
  • Det er gratis at deltage, og tilmelding er ikke nødvendig.

Kontakt: 

Berit Falkesgaard Nørgaard, udviklingssygeplejerske Hjertemedicinsk Afsnit
Tlf. 78 42 69 96

Lisbet Schønau, sekretariatsleder, Dansk Råd for Genoplivning
Mobil 23 25 86 47

Grethe Thomas, projektchef for Akut hjælp, TrygFonden
Mobil 41 77 93 00.