Beskrivelse af sygdommen

Kronisk Obstruktiv Lungelidelse (KOL) ytrer sig ved åndenød. I begyndelsen kun ved sværere anstrengelser. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, volder selv det at spise eller børste tænder stort besvær.
Senere kan patienten ikke komme af med de affaldsstoffer - kuldioxid - som er tilbage, når ilten er brugt. Så indtræder en langsom forgiftning. KOL kan ikke helbredes. Den kan forebygges og lindres ved behandling.
Man regner med, at ca. 400.000 danskere har sygdommen, men de 200.000 er endnu ikke diagnosticerede.

Lungeskole for KOL-patienter

På hospitalet har vi en lungeskole. Her underviser fysio- og ergoterapeuter, ernæringsekspert, rygestoprådgiver samt ilt- og lungesygeplejerske og læge på et otte uger langt kursus. Patienten lærer om deres sygdom, medicin, hverdagen, vejrtrækningen, rygestop og hvad der er sund kost for lungesyge.
For at kunne få en bedre dagligdag er det vigtigt, at KOL-patienten lærer at bruge sine kræfter på den rigtige måde. Overanstrengelse kan resultere i åndenød og åndenød i panik og kvælningsanfald, hvis man ikke kender til åndedrætsøvelser.
KOL-patienter oplever typisk, at de ikke kan komme af med luften. Så begynder de at trække vejret overfladisk og i stød i et forsøg på at komme af med luften, der hober sig op. Men det bliver bare værre, og sætter patienten sig så ned, i den tro at ro vil hjælpe, bliver det bare endnu værre. Dette kalder vi "Angståndenødscirklen".
Lungeskolen på hospitalet er for de svært lungesyge, der har under 50% af deres lungekapacitet. Patienter med 50% lungekapacitet eller derover tager primærsektoren sig af.

Kontakt Info

Overlæge
Mette Nygaard Christensen
Medicinsk Afdeling
Tlf. 78 42 68 52