20.04.21

Lægesekretærer LILLE.jpg

Fra venstre mod højre er det Michelle Louise Berg, Louise Dyrgaard (på skærmen) og Anna Rørstrøm.

Sekretærerne i Ortopædkirurgi har siden COVID-19 epidemiens udbrud skiftedes til at arbejde hjemmefra. Det har ført til større arbejdsglæde, ligesom sekretærgruppen er kommet helt i bund med skriveopgaver, bookinger og visitationer.

For godt et år siden mødte størstedelen af afdelingens lægesekretærer dagligt ind på kontorerne for at visitere og booke patienter, besvare henvendelser og for at renskrive og journalisere de mange journalnotater.

Men i foråret 2020 vendte COVID-19 epidemien rundt på sekretærernes arbejdsdag, og af hensyn til smittefaren skulle hovedparten af afdelingens i alt 16 lægesekretærer nu arbejde hjemmefra på skift.

Det har imidlertid haft en effekt, som det nok var de færreste, som havde forudset forinden, nemlig at sektærerne fik en bedre og mindre stresset hverdag samtidig med, at de effektivt har arbejdet sig helt til bunds i den store pukkel af skriveopgaver, som tidligere havde hobet sig op.

Større ro og færre forstyrrelser

- Når vi arbejder hjemmefra, undgår vi de mange forstyrrelser, som man uundgåeligt får, når man sidder flere sammen på et fælles kontor, siger lægesekretærerne Michelle Louise Berg og Louise Dyrgaard.

- Med en større ro når vi nemmere dagens opgaver samtidig med, at vi laver færre fejl.Lægesekretærgruppen i afdelingen har tidligere skubbet en stor pukkel af skriveopgaver foran sig. Men med den nye arbejdsform har gruppen fået has på skrivebunken.

- Tidligere var det svært at se, hvordan vi skulle komme til bunds i de mange opgaver, som hobede sig op. Nu, hvor vi er kommet i mål, er motivationen derimod tilbage. Det øger arbejdsglæden at mærke, at vi er kommet på omgangshøjde med de opgaver, som har ligget, siger de to lægesekretærer.

Hjemmearbejde kræver planlægning

Den store andel af hjemmearbejde kan gøre det sværere for medarbejderne at holde kontakten med hinanden, ligesom mange hurtigt bruger mange timer foran skærmen derhjemme.

Men det har ledelsen bl.a. forsøgt at løse med ugentlige virtuelle møder og fælles udstrækningsøvelser tre gange om ugen.

- Hjemmearbejde kræver planlægning, så der er afveksling i opgaverne, og så sekretærerne ikke sidder og skriver hele dagen, for det er hårdt i længden, siger ledende lægesekretær Anna Rørstrøm.

- Derfor har vi også lavet retningslinjer for hjemmearbejdspladserne, fx i forhold til afveksle imellem opgaver og arbejdsstillinger, og i forhold til, hvordan medarbejderne bibeholder det gode kollegaskab, siger Anna Rørstrøm.

Ordningen fortsætter

For Ortopædkirurgi har ordningen haft så god en effekt, at ledelsen har valgt at lade den fortsætte, også når corona ikke længere definerer fremmødet blandt medarbejderne.

- Arbejdsformen forudsætter, at vi som afdelingens ledelse har tillid til, at medarbejderne kan lede sig selv, og at der arbejdes effektivt hjemmefra, siger oversygeplejerske Birgitte Bigom.

- COVID-19 epidemien gav os en unik mulighed for at prøve formen af. Heldigvis tog sekretærerne rigtig godt imod ændringerne fra start, og så har det tilmed vist sig – her på den lidt længere bane – at give øget arbejdsglæde og høj effektivt. Det er en win win for alle, og vi taler om det som en UTU – utilsigtet udvikling.

- Medarbejderne fortjener et kæmpe skulderklap for det flotte arbejde, de gør, slutter Birgitte Bigom.