8.JPG

Personalet i Hospitalskøkkenet har under COVID-19, ligesom hospitalets øvrige ansatte, måtte indstille sig på en ny hverdag og gentænke mulighederne for fortsat at have fokus på patienternes forplejning og betjening af hospitalets mange ansatte.

COVID-19 har siden sit indtog i Danmark omkring februar 2020, haft stor indflydelse på næsten alle danskeres hverdag. Ikke mindst på sundhedspersonalet på hospitalerne, hvor afstand, værnemidler, håndsprit og nye retningslinjer har været en fast del af hverdagen i snart et år.

Men det er ikke kun personalet på de kliniske afdelinger, som har måtte omstille sig og indstille sig på en ny hverdag - også køkkenpersonalet i Hospitalskøkkenet har måtte finde på nye innovative måder at betjene og servicere hospitalets ansatte og patienter.

- For at forebygge smitte ændrede vi hele setup'et omkring betjeningen i kantinen i marts sidste år. Det betød, at vi ikke længere tilbød buffet, men at maden i stedet blev potionsanrettet, og at der udelukkende blev brugt engangsemballage, fortæller Kirsten Rytter, ledende økonoma i Hospitalskøkkenet.

- Det har været vigtigt for os hele tiden at tilpasse vores sortiment, så vores kollegaer ikke var tvunget til at vælge en anden leverandør af deres morgenmad, frokost og aftensmad. Derfor har vi forsøgt hele tiden at tænke nyt og finde nye muligheder for, hvordan vi fortsat kunne tilbyde varierede og spændende retter, siger Kirsten Knudsen.

Således er højtider og mærkedage stadig blevet markeret og fejret under COVID-19, hvor Køkkenet bl.a. har arrangeret flere grilldage, høstfest, Thanksgiving med økologiske kalkuner fra Gothenborg og pumpkin pie, Halloween med græskar og spøgelser samt julemad i december med bl.a. risalamande og ribbensteg. Dertil kommer julefrokosten for medarbejdere, hvor Køkkenet producerede 1400 juleplatter til alle ansatte.

Personalet har ligeledes forsøgt at opretholde et højt serviceniveau til patienterne, hvor man fx pakkede små poser til den enkelte patient med småkager og hjemmelavet konfekt mellem jul og nytår.

Køkkenets hverdagssortiment er også blevet tilpasset og udvidet med rugbrødssandwichs, forskellige shakes med og uden toppings, gnavegrønt samt en onsdagssnegl fra bageren.

- Vi har forsøgt at få det bedste ud af situationen, og ved godt, at vores sortiment måske ikke helt lever op til de sunde kostprincipper, men vi har valgt, at der også skal være et valg til dem, der har lyst til at købe et stykke kage, der kan være med til at gøre arbejdsdagen lidt nemmere, fortæller Kirsten Rytter.

- Vi kommer fortsat til løbende at ned- og opgradere antallet af spisepladser i kantinen, så vi hele tiden følger de gældende retningslinjer.

Af hensyn til COVID-19 er der lavet markeringer på gulvet, og der fyldes løbende op med masker, håndsprit og servietter. Alle, som bruger kantinen, opfordres til at følge retningslinjerne for god hygiejne og f.eks. afspritte hænder før besøget i kantinen.

I køkkenet har man desuden udarbejdet en beredskabsplan i tilfælde af, at man pludselig skulle stå i en situation, hvor man kun har den halve personalestab til rådighed. Heldigvis har der ikke været brug for planen.