HL smagte bæredygtig mad.jpg

Kirsten Rytter Knudsen og Karen Bundgaard fra Køkkenet præsenterede hospitalsledelsen for det nye mere madkoncept. Det er fra venstre mod højre hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen, lægefaglig direktør Nils Falk Bjerregaard og sygeplejefaglig direktør Hanne Sveistrup Demant.

Hospitalets køkken har netop skudt en indsats for mere sund og klimavenlig mad i gang. Indsatsen baserer sig på de nye kostråd, som køkkenet følger i madlavningen til både patienter og personale.

Fødevarestyrelsen lancerede i begyndelsen af året en række nye kostråd, som for første gang nogensinde forener sund mad med at spise mere klimavenligt.

Det nye i kostrådene er bl.a., at der nu er fokus på mad frem for næringsstoffer. Konkret skal den farve- og planterige kost spille en endnu større rolle, kød- og mejeriproduktindtaget skal ned, og ind skal i stedet bælgfrugter, nødder og frø.

Følger man kostrådene, vil man samtidig komme til at spise mere klimavenligt, i det kød- og mejeriprodukter har et højt klimaaftryk, mens bælgfrugter og årstidens og lokalproducerede grøntsager og frugter udleder markant mindre CO2.

Går forrest med sund og klimavenlig mad

Hospitalets personale fik i midten af marts en forsmag på de velsmagende og mangefarvede retter, som fremover vil være at finde i hospitalets køkken.

Også hospitalsledelsen blev præsenteret for en mere sund og klimavenlig menu.

- Som hospital skal vi naturligvis gå forrest, når det handler om at implementere de nye kostråd til sund og velsmagende mad, og som samtidig gør det muligt at reducere det samlede CO2-aftryk, siger hospitalsdirektør Lisbeth Holsteen Jessen.

- Dagens middag smager bare mega godt. Vi er i det hele taget meget imponerede over, hvor innovative og nytænkende køkkenet er. Personalet gør det bare godt.

Inspiration til grønne retter

Køkkenets ambition er ikke blot at tilbyde personale og patienter mere sund og klimavenlig mad, men også at inspirere endnu flere til selv at gå i gang med at lave sund mad, som ikke belaster CO2-regnskabet unødigt.

Derfor kan interesserede også hente opskrifter på de nye retter i kantinen.

-  De nye kostråd lægger op til, at vi i langt højere grad tænker andre supplerende proteinkilder end fra kød som f.eks. bønner, linser, ærter mv. Det betyder, at vi kan sænke forbruget af kød og dermed leve op til de nye kostråd, siger ledende økonoma Kirsten Rytter Knudsen.

- I forhold til patienterne vil vi dog fortsætte med at fokusere på proteinets biologiske værdi, men også her vil vi tænke bæredygtigt. Dog skal vi hele tiden have fokus på, at patienterne skal have en næringsrig kost under indlæggelsen.

Kirsten Rytter fortæller endvidere, at de ser det klimavenlige fokus som en videreudvikling af det kostkoncept, som Køkkenet løbende har fornyet med økologi og reduktion af madspild.

- Nu er turen så kommet til at gøre det hele mere klimavenligt. Vi glæder os meget til at udbrede det nye koncept på hospitalet og håber, at alle – såvel patienter som personale – vil tage godt imod det.