Kort beskrivelse af uddannelsen
Uddannelsen til ernæringsassistent er interessant for dig, hvis du kan lide at lave mad og interesserer dig for gode råvarer og ernæring.
Du kan godt lide at have mange bolde i luften på en gang, og kender vigtigheden af at tage hensyn til god hygiejne. Du kan arbejde selvstændigt og er god til at tilrettelægge arbejdet både for dig selv og andre.
Du får brug for både viden, fantasi, praktisk sans og pædagogiske evner, når du kommer ud som ernæringsassistent. Du skal være kreativ og have lyst til at lære nye ting og foreslå nye måder at gøre tingene på.
Uddannelsens varighed
Uddannelsen har en varighed fra 3 år 5 mdr. til 4 år 2 mdr. Der veksles mellem praktik og 30 ugers skoleophold, som afsluttes med en svendeprøve og et uddannelsesbevis.
Uddannelsen er praksisnær med grundlæggende kompetencer inden for ernæring, råvarer, bæredygtighed, hygiejne, egenkontrol, tilberednings- og produktionsmetoder, diæter og kulinarisk kvalitet.
Adgangskrav
Adgangskrav til grundforløb er folkeskolens afgangseksamen el. tilsvarende med karakteren 2,0 i dansk og matematik. Der er øget krav ved overgangen til hovedforløbet
Uddannelsen er udpeget til fordelsuddannelse, det betyder, at fagområdet forventes et stort behov for arbejdskraft. Der er mulighed for skolepraktik
Elever får SU og elevløn. Der er mulighed for at læse videre.
Om uddannelsen
En ernæringsassistent kan anvende råvarer og tilberedningsmetoder til at forberede og tilberede velsmagende mad og måltider til alle aldersgrupper. Planlægge og foretage varemodtagelse, madfremstilling, udportionering, opbevaring og distribution samt kontrollere fødevaresikkerheden. Beherske principper og metoder til måltids- og produktionsplanlægning, kalkulation, indkøb, varemodtagelse og kvalitetsvurdering ud fra et bæredygtighedsprincip. Tage ansvar for mad og måltider. Udvikle og anvende opskrifter og anbefalinger. Kost- og ernæringsberegne maden. Tilrettelægge og tilberede mad til mennesker med særlige behov, fx diabetikere eller vegetarer og kan vurdere, dokumentere og justere diætmadens ernæringsmæssige og sensoriske kvalitet. Anrette og servere maden indbydende og udføre værtsskab. Er service- og brugerorienteret og kan arbejde i teams
Elev som ernæringsassistent
Eleverne er tilknyttet en erhvervsskole. I hospitalskøkkenet har vi 7 ernæringsassistentelever på forskellige stadier i uddannelsen. Vi har både unge elever og voksne elever. Studieopholdet godkendes af den uddannelsesansvarlige og de praktiske vejledere og medarbejdere i køkkenet ud fra bedømmelse af opnåede færdigheder, viden og kompetencer.
Faktaboks
Antal studerende/elever pr. år på hospitalet |
8 |
Uddannelsens varighed i alt |
3 år |
Skole for teoretisk uddannelse |
Teknisk skole |
By for Teoretisk uddannelse |
Vejle, Aarhus eller Silkeborg |
Antal praktikophold i studiet/uddannelsen |
3 |
Praktikopholdets placering i studiet/uddannelsen |
Planlægges af skolen |
Praktikopholdets varighed pr. studerende/elev |
29 ugers grundforløb, 16 ugers praktik 2-10 uger |
Samlet tid på hospitalet pr studerende/elev |
15 uger på skole resten af tiden i praktik |
Ekstern evaluering
Hvor: | Tekniske skole |
Hvordan: | Karakterskalaen 7 |
Hvem: | Underviserne |
Intern evaluering
Hvor: | Hospitalskøkkenet |
Hvordan: | Karakterskalaen 7 |
Hvem: |
Udd.ansvarlige og ansatte |