Alle uddannelseslæger vil få tildelt en hovedvejleder, som er den, der skal forestå den overordnede formelle vejledning af den yngre læge om uddannelsesforløbet og planlægningen heraf. Hovedvejlederen skal være med til at sikre, at uddannelseslægen under opholdet opnår de minimumskompetencer, der fremgår af målbeskrivelsen og er sat i relation til den enkelte afdeling i uddannelsesprogrammet. Dertil kan det være hjælp til opfyldelse af særlige ønsker om kompetenceudvikling eller hvis forløbet ikke forløber som planlagt.
Vedintroduktionssamtalen udarbejdes en individuel uddannelsesplan, som er den yngre læges plan for, hvordan videreuddannelsen skal gribes an. Denne plan skal i samarbejde med hovedvejleder løbende justeres ved vejledersamtaler (justeringssamtaler).
Som minimum afholdes introduktionssamtale, midtvejssamtale og slutevalueringssamtale.
Lægerollerne
Sundhedsstyrelsen udarbejdede i 2013 en ny beskrivelse af lægerollerne.
I forbindelse med revidering af rollerne har man diskuteret rollernes indbyrdes hierarki og sammenhæng og konkluderet, at ingen af rollerne kan stå alene - de er altid en delmængde af de andre roller.
Centralt ses rollen som medicinsk ekspert, der er selve fagligheden i lægegerningen.
Rundt om findes de fem støtteroller: kommunikator, samarbejder, leder/administrator/organisator, akademiker og sundhedsfremmer.
Disse støtteroller er vigtige og nødvendige for, at rollen som medicinsk ekspert/lægefagligheden kommer til udtryk. Omkransende det hele ses rollen som professionel som et symbol på den professionalisme, der skal være til stede i al lægegerning.
Karrierevejledning
Som værktøj til at vejlede om karrierevalg og selv som uddannelseslæge at blive mere klog på, hvordan man vælger et speciale, der passer til ens personlighed, styrker og udfordringer indenfor lægeroller, ønsker til livet og lægelivet, har Yngre Læger og Danske Regioner lavet et dokument, som hedder ”Karriereværket – redskab til karrierevalg”
Se mere: Karriereværket – redskab til karrierevalg.
Det gode læringsforløb
Al erfaring og forskning peger på, at læring er mest effektiv, når den har en naturlig sammenhæng med det daglige arbejde. Det vil sige, når den nye viden kan bidrage til en bedre opgaveløsning i hverdagen.
For at udnytte ressourcerne bedst muligt er det derfor vigtigt at vurdere et uddannelseselement som et led i et sammenhængende uddannelsesforløb, der omfatter:
- en planlægningsfase
- en lærings-fase
- en implementeringsfase, hvor de nyerhvervede kompetencer sættes i spil på arbejdspladsen.
Se de korte introduktioner på Region Midts hjemmeside.
Vejlederkursus for speciallæger
For at sikre at speciallæger kan foretage formel uddannelsesvejledning og udøve supervision og feedback på en konstruktiv og formativ måde, skal speciallægen deltage på vejlederkurset for speciallæger. Vejlederkursus for speciallæger.