Information om røntgenstråler for gravide i skadestuen
Gå direkte til:
Information om røntgenstråler for gravide i skadestuen
Vores anbefaling
Hvis der er mistanke om en brækket knogle eller andre lidelser, vil vi ofte anbefale at få taget et røntgenbillede i skadestuen, således vi bedst muligt kan diagnosticere og behandle dig. Det er undersøgelser, som kræver mere påpasselighed ifht. et foster, så derfor er det vigtigt du altid nævner at du er/kan være gravid hvis der skal laves billedeundersøgelser. Derved kan vi tage de nødvendige forholdsregler. De fleste stråledoser der anvendes i skadestuen dog forsvindende små, sammenlignet med den dosis der afsættes fra omverdenen, og der er derfor oftest ingen risiko for barnet.
Kilder: - Graviditet og røntgenstråling, Sundhedsstyrelsen, 14. April 2005 - Vejledninger vedr. radiologiske procedurer, 3. udgave, Dansk Radiologisk Selskab, 2006
Hvad er røntgen?
Røntgenstråler er en form for elektromagnetisk stråling - præcis lige som synligt lys. Dog indeholder de højere energi og kan derved gennemtrænge hud og muskler, hvorved de kan vise knoglestrukturer. De blev opdaget af Wilhelm Röntgen i 1895 og har været i brug siden. Meget store mængder af strålingen kan give skade på væv, hvilket vi altid tager højde for når vi undersøger dig.
Enhver dansker modtager stråling svarende til 3 mSv (måleenheden for stråledosis afsat i mennesker) fra Jorden, atmosfæren og den mad vi spiser og drikker i løbet af et år. Den mængde stråling der gives ved de fleste røntgenbilleder og scanninger udgør en meget lille brøkdel af den samlede stråledosis du udsættes for. CT-undersøgelser giver som regel en større stråledosis end et røntgenbillede, da de består af flere røntgenbilleder sat sammen.
Graviditet og røntgenstråler
Når du er gravid er vi opmærksomme på, ikke at udsætte dig og dit foster for unødvendig stråling. Hvor meget stråling der rammer fosteret, afhænger af hvilke undersøgelser der foretages, men det er altid mindre end den stråling den gravide modtager.
Der er dog bred enighed om, at stråling ikke er skadeligt før man har modtaget en tærskeldosis på 100 mSv1. Under 100 mSv er der altså ingen øget risiko for misdannelser eller hjerneskade for fostret.
På billedet kan du se gennemsnitsdosis for de typiske røntgenundersøgelser vi foretager i skadestuen. Dosis er givet for den gravide. Barnet vil altid modtage mindre.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/807943
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.