Stikskader, skæreskader og mulig forurening af slimhinder
Gå direkte til:
Stikskader, skæreskader og mulig forurening af slimhinder
Ved uheld hvor du stikker dig på en brugt kanyle, skarp genstand eller lign. eller får blod på slimhinder, i øjne eller på beskadiget hud, kan der være risiko for smitte med leverbetændelse (hepatitis B og C) og HIV. Hvis du får blod på hel, ubeskadiget hud, er der meget ringe risiko for smitte med disse sygdomme.
Sådan gør du
Ved forurening af slimhinder med blod, sekreter eller vævsvæsker
Mund/øjne skylles rigeligt med vand eller saltvand (isoton NaCl).
Ved stik eller snit gennem hud med kanyle, kniv eller lign., der er forurenet med blod, sekreter eller vævsvæsker
Pres gerne væske ud af indstiksstedet og få det til at bløde.
Indstiksstedet vaskes grundigt med sæbe og vand og aftørres herefter.
Indstiksstedet desinficeres to gange med håndsprit med ethanol 70-85% eller hospitalssprit 70%. Lad huden tørre mellem påføringerne.
Behandling i Skadestuen og Medicinsk Klinik
Du tilbydes blodprøver for hepatitis B og C samt HIV forud for vaccination.
I skadestuen tilbydes du vaccinationer mod hepatitis B og det vurderes, om du skal tilbydes en vaccination mod stivkrampe og difteri.
Gravide med mulig eksposition for hepatitis B vaccineres som andre, idet der ikke er set fosterskader som følge af vaccinationen. Vaccinen bør dog kun anvendes under graviditet og amning ved klar indikation, og når lægen vurderer, at de mulige fordele opvejer de mulige risici for fosteret/barnet.
De almindelige bivirkninger er rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet samt hovedpine, utilpashed og feber.
Vaccinationerne bør startes snarest efter uheldet og helst inden for 48 timer.
Opfølgning sker i Medicinsk Klinik 1. For at aftale en tid skal du henvende dig telefonisk på hverdage mellem kl. 13.00-15.00 på telefon: 784 26924
Hvis du er opstartet vaccination mod hepatitis B, følges eventuelt op med 3 yderligere vaccinationer, 1 md., 2 mdr. og 12 mdr. efter risiko for smitte. Det er også i Medicinsk Klinik 1 at blodprøvesvarerne gives. De kan også tilgås på Sundhed.dk.
Hvor der kan opnås informeret samtykke, tilrådes test af, om indexpersonen er smittet med HIV, hepatitis B eller C. Indhentelse af samtykke, test og afgivelse af svar foretages af patientens (den potentielle smittekildes) behandlende læge. Akut undersøgelse for HIV-infektion kan foretages efter infektionsmedicinsk vurdering.
Opfølgning sker hos egen læge. For at aftale en tid til blodprøver, blodprøvesvar og vaccination skal du selv aftale tid hos din egen læge. Blodprøvesvar kan også tilgås på Sundhed.dk.
Hvis du er opstartet vaccination mod hepatitis B, følges op med 3 yderligere vaccinationer, 1 md., 2 mdr. og 6 eller 12 mdr. efter risiko for smitte.
Hvor det er muligt vil det anbefales at indhente samtykke til at teste for HIV, hepatitis B eller C hos personen som er eventuel smittekilde. Det er behandlende læges ansvar.
Er uheldet sket i forbindelse med arbejde, skal du melde skaden som en arbejdsskade.
De første tre måneder efter uheldet skal du beskytte andre for mulig smitte med blod og kropsvæsker.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1370867
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.