at producere et hormon (erytropoietin), der påvirker knoglemarven til dannelse af røde blodlegemer
Når du er nyresyg og er i dialyse, er nyrernes funktion enten stærkt reduceret eller helt forsvundet.
Inden du kan dialyserer skal du havde anlagt en adgangsvej til din blodbane. En adgangsvej kan enten være et katheter eller en fistel. Via adgangsvejen kan dit blod blive renset i dialysemaskinen.
Det vil sige, at vi ved hjælp af en kunstig nyre/et filter udskiller affaldsstoffer og overskydende væske fra dit blod og regulerer din salt- og syrebasebalance.
Om behandlingen
Eksempler på dialyserelateret medicin
Vi anvender Fragmin i dialysebehandlingen for at undgå, at dit blod størkner i den kunstige nyre og slangesystemet.
Fosfatbindere anvendes for at holde fosfatniveauet i blodet inde for normalområdet for dialysepatienter. Der findes forskellige typer fosfatbindere.
OBS Tabletterne tages lige før et måltid. Springer du et måltid over, skal du ikke tage fosfatbindere.
Er et D-vitaminpræparat, der er nødvendigt for normal knogledannelse. Som nyresyg kan du oftest ikke selv danne det aktive D-vitamin.
Formålet med Resonuimbehandling er at holde kalium i blodet inden for normalområdet. For højt eller for lavt kalium i blodet kan give hjertepåvirkning. Resonium binder det kalium, du indtager via maden.
Som nyresyg kan du oftest ikke selv danne hormonet erytropoietin. EPO er et middel mod lav blodprocent, som medvirker til dannelsen af røde blodlegemer. EPO erstatter dette hormon og gives i forbindelse med dialysebehandlingen.
Dialysepatienter har brug for B og C vitaminer og ofte Folinsyre. Vitaminerne skal tages før sengetid, da de udskilles under dialysebehandlingen.
Dialyseklinikkens læger udskriver recepter på vitaminerne.
Hovedpinetabletter, der indeholder acetylsalicylsyre (f.eks. Albyl, Kodimagnyl), da de virker blodfortyndende.
Tabletter, der indeholder magnesium, da dette stof ophobes i kroppen pga. nedsat nyrefunktion (f.eks. Magnesia, mikstur Link).
Alternativ medicin og helsekost bør ikke tages uden lægens samtykke.
Spørg personalet, hvis du er i tvivl.
Du får udleveret et medicinskema af din kontaktsygeplejerske. Ved ændringer i din medicin får du udleveret et nyt medicinskema.
Gode råd
Vi anbefaler, at du drikker max 600-800 ml væske pr. døgn. Har du stadig vandlagning, må du drikke den tilsvarende mængde væske.
Vær opmærksom på, at røget mad og salt- og sukkerholdige mad- og drikkevarer øger din tørstfornemmelse.
Det er det du vejer uden ekstra væske i kroppen. Tørvægten fastsættes af lægen. Du vejer dig før hver dialyse, så du ved hvor meget væske du skal havde trukket ud under behandlingen.
Vægten reguleres løbende afhængig af din fysiske tilstand, appetit og eventuelt sammenholdt med røntgen af dine lunger og hjerte.
Som dialysepatient er der mange fødevarer, der indeholder næringsstoffer, som dine nyrer ikke kan udskille. Derfor er der individuelle kostrestriktioner, som kan hjælpe dig til at holde næringsstofferne i balance.
Du har mulighed for at snakke med en diætist i Dialiseklinikken og sygeplejerskerne vil løbende følge op på din kostsituation.
Som dialysepatient er det meget vigtigt at du holder dig fysisk aktiv, så dit kredsløb stimuleres og dine muskler ikke reduceres.
Du kan tage trapperne, gå en tur eller måske svømme. Alt tæller og kun fantasien sætter grænser.
Motion øger konditionen, muskelvækst og muskelstyrke og kan medvirke til, at din samlede fysiske evne øges.
I dialysen har vi et tilbud om sengecykling til dig, som ønsker at dyrke motion, imens du er i dialysebehandling.
Du har også mulighed for at få en inviduel vurdering og træningsplan ved en fysioterapeut.
For at være godt dialyseret kræver det en indsats fra din side på mange områder.
Ved at tage aktivt del i egen behandling får du indsigt i din sygdom, som kan bruges positivt til at forbygge og afhjælpe de problemer, der evt. måtte opstå.
I dialysen arbejder vi på, at alle får mulighed for at deltage aktivt i egen behandling.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1259995
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.