Dialysebehandling har både fordele og ulemper. Dialyse er en livsforlængende behandling, der gør det muligt at overleve, selvom dine nyrer ikke fungererer. Behandlingen kan dog blive så belastende og tidskrævende, at det er svært at opretholde en god livskvalitet, og nogle vælger derfor at stoppe dialysebehandlingen.
At fravælge dialysebehandling er en svær beslutning, der kræver mange overvejelser. Konsekvensen ved at stoppe behandlingen er, at livet afsluttes efter kort tid. Derfor er det vigtigt, hvis du overvejer at ophøre med din dialysebehandling, at du taler med både dine pårørende, lægen og sygeplejerskerne på Dialyseklinikken, og fortæller om dine overvejelser.
Dialysepatienter har, som alle andre patienter, ret til at stoppe behandlingen. Hvis du overvejer at stopppe med at gå i dialysebehandling, vil vi tale efterforløbet grundigt igennem med dig. Det er dog vigtigt at være sikker på, at der ikke er andre ting i din behandling eller hverdag, der kan ændres, så du fortsat ønsker at få din dialysebehandling.
For de fleste er det sværeste at fortælle om overvejelserne til familie og venner. Der er mange følelser på spil, og dine pårørende kan blive både kede af det og bange, når du fortæller om dine tanker. Det er helt naturligt.
Det vigtigste er, at I ikke undgår samtalen. Hvis I forsøger at beskytte hinanden ved ikke at tale sammen, kan det føre til unødige misforståelser, bekymringer, ensomhed, angst og følelse af forladthed hos både dig og dine pårørende. Det bedste er at finde et roligt tidspunkt og fortælle ærligt, hvad du tænker og føler.
På hospitalet kan du få hjælp til samtalen med dine pårørende.
Din læge og din kontaktsygeplejerske kan hjælpe med at tale med både dig og din familie.
Der er også mulighed for at få kontakt til vores hospitalspræst eller til en psykolog.
Anses det for selvmord at stoppe sin dialysebehandling? I Danmark har alle ret til at sige "Nej tak" til behandling - også selv om det medfører døden. Nogle kulturer og religioner ser anderledes på det.
Det vigtigste er, hvordan du har det med det.
Hvis du har brug for at drøfte spørgsmålet, kan du måske hente hjælp hos hospitalets præst eller en anden religiøs vejleder.
Videre forløb
Vælger du at stoppe din dialysebehandling, er lindrende behandling en mulighed. Lindrende behandling er ikke livsforlængende, men behandling, der har fokus på at bedre din livskvalitet bedst muligt den sidste tid. Det giver dig og dine pårørende mulighed for en god og tryg afslutning med hinanden.
Det varierer, hvor længe det er muligt at leve uden dialyse. Nogle lever dage, andre uger. Hvor lang tid, der går, afhænger af din øvrige helbredsmæssige tilstand, og om dine nyrer har en lille restfunktion.
Du må spise og drikke, hvad du har lyst til. Har du ikke vandladning, kan det dog være hensigtsmæssigt at begrænse indtaget af væske.
Uden dialyse vil du blive tiltagende træt, og sidst i forløbet vil du glide ind i bevidstløshed. Væskeophobning kan give dig problemer med at trække vejret, men medicin vil kunne lindre dit ubehag.
Hvis du får andre symptomer som kvalme, smerter, angst eller andet, vil medicin også kunne lindre.
For det meste kan du og dine pårørende selv beslutte, hvor du vil tilbringe din sidste tid. Det kan være i dit eget hjem, hvis forholdene er til det, på en aflastningsplads på et plejecenter i din hjemkommune, på en medicinsk afdeling på Regionshospitalet Horsens eller på sengeafdelingen, Nyresygdomme Aarhus Universitetshospital, eller på et Hospice.
Lægen og din kontaktsygeplejerske vil sammen med dig og dine pårørende finde frem til, hvor og hvordan du ønsker, at din sidste tid skal være.
Ønsker du, at din sidste tid skal foregå i dit eget hjem, vil du og din familie kunne modtage hjælp og støtte fra hjemmeplejen og din egen læge.
Det er også muligt at blive henvist til Enhed for Lindrende Behandling på Regionshospitalet Horsens. Enhed for Lindrende Behandling består af læger, sygeplejersker, psykolog og fysioterapeut, der alle er højt specialiserede i lindrende behandling til uhelbredeligt syge. Teamet hjælper og støtter dig og din familie via telefonkontakt og/eller kommer hjem til dig i hjemmet efter behov. Teamet tager sig også af koordinering og vejledning af de fagpersoner, der kommer i dit hjem i den sidste tid.
Der er også mulighed for at komme på en aflastningsplads i din hjemkommune på et af de plejecentre, der er her. Her vil det være centerets personale, der varetager plejen og din egen læge, der tilser dig ved behov. Det er også her en mulighed at være henvist og tilknyttet Enhed for Lindrende Behandling på Regionshospitalet Horsens (se afsnittet ovenfor).
Ønsker du at være på en sengeafdeling på hospitalet i den sidste tid, er der mulighed for dette på Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Horsens, eller på afdelingen for Nyresygdomme på Aarhus Universitetshospital.
Hospice er et sted, hvor højt specialiseret personale kan hjælpe med at gøre din sidste tid så god som muligt. Det er også muligt at blive henvist til et aflastende ophold på et hospice for at få dine symptomer under kontrol og derefter blive udskrevet igen. Både din egen læge og læger på hospitalet kan henvise dig til et ophold på et hospice.
De nærmeste hospice i vores område er Gudenå Hospice i Brædstrup og Hospice Søholm i Viby/Aarhus. Det er også muligt at blive henvist til et hospice beliggende i en helt anden region i Danmark, hvis du ønsker at være tæt på pårørende, der bor der.
Hvis du fortryder dit valg, kan du til enhver tid genoptage din dialysebehandling.
Mere information
Det er helt naturligt, at der kan være mange spørgsmål om at ophøre dialysebehandling.
Du er altid velkommen til at kontakte læger eller sygeplejerskerne, hvis du eller dine pårørende har flere spørgsmål eller ønsker en samtale.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/685539
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.