Dialyseklinikkens personale vil med denne patientvejledning byde dig velkommen.
Vejledningen indeholder oplysninger om dialysebehandlingen og klinikken. Vi håber den kan besvare nogle af de spørgsmål, som du og dine pårørende kan have i forbindelse med, at du skal starte dialysebehandling.
Dit forløb hos Dialyseklinikken på Regionshospitalet Horsens
Ledelsen i klinikken
Ledelsen i klinikken består af:
Afdelingssygeplejerske Kirsten Frederiksen, som kan kontaktes på tlf. 7842 6163
Ansvarlig overlæge Krista Dybtved Kjærgaard fra afdeling for Nyresygdomme på Aarhus Universitetshospital.
Dialyseklinikkens personale består af sygeplejersker, en sekretær, serviceassistenter og sygeplejestuderende.
Kontaktsygeplejerske
Du bliver tilknyttet to kontaktsygeplejersker. Det vil være dem, som har det største kendskab til dig og din situation. De vil sammen med dig og lægerne planlægge og tage beslutninger om din behandling. Vi tilstræber, at du under behandlingen er sammen med en af dine kontaktsygeplejersker.
Diætist
Vi har en diætist tilknyttet klinikken, som du kan henvises til ved behov for individuel vejledning om din kost. Diætisten vil efter aftale komme på afdelingen og tale med dig og evt. dine pårørende.
Præst/religion
Din kontaktsygeplejerske har mulighed for at formidle kontakt til hospitalets præst, Line Rudbeck, hvis du ønsker dette.
Har du særlige ønsker til mad eller behov for anden støtte ift. din religion, bedes du informere os om det.
Undersøgelser viser, at du som patient får det bedre, når du tager del i egen behandling og pleje. Derfor vil vi gerne opfordre dig til dette. Vi forventer, at du deltager i egen pleje og behandling med de ressourcer du har, og det du kan magte.
Din kontaktsygeplejerske vil sammen med dig finde ud af, hvordan du ønsker at blive medinddraget i praktiske opgaver, og hvordan du og evt. dine pårørende ønsker, vi skal samarbejde i beslutninger vedrørende din behandling.
I vores klinik er der rig mulighed for at deltage i små, såvel som større praktiske opgaver i forbindelse med behandlingen, f.eks. tage sengetøj af efter endt behandling, oplæring i opsætning af dialysemaskinen og "stikke" sig selv.
Du er altid velkommen til at kontakte Dialyseklinikken (se kontaktoplysninger nederst).
Ved behov for akut kontakt til nyrelæge kan du kontakte Dialyseklinikken i dens åbningstid (se kontaktoplysninger og åbningstider nederst).
Udenfor Dialyseklinikkens åbningstid kan du ringe til Informationen ved Aarhus Universitetshospital på tlf.: 7845 0000. Spørg efter nyremedicinsk forvagt.
Om dialysebehandling
Du skal sandsynligvis have behandling tre gange om ugen. Du kan ønske behandling mandag, onsdag og fredag eller tirsdag, torsdag og lørdag. Vi dialyserer både dag og aften på mandage, onsdage og fredage. Vi tilstræber, at du får tider, der passer til din dagligdag, og vi vil forsøge at opfylde dine ønsker.
Du skal selv medbringe din faste hjemmemedicin, som du skal indtage i det tidsrum, du er i dialyse. Vi vil under dialysen give dig enkelte præparater, f.eks. EPO, jerntilskud og D-vitamin.
Tager du naturmedicin eller kosttilskud, er det vigtigt at du oplyser om det og drøfter det med lægen, for at få afklaret om disse præparater er forenelige med den øvrige behandling.
Morgenholdet
Patientbehandlingen starter mellem kl. 07.30-09.00. Behandlingen foregår i tæt samarbejde mellem patient og sygeplejerske. Der vil altid være en sygeplejerske tilstede under behandlingen. Der serveres morgenmad fra kl. 08.00. Der serveres frokost ca. kl. 11.30.
Eftermiddagsholdet
Patientbehandlingen starter fra kl. 14.30. Behandlingen foregår i tæt samarbejde mellem patient og sygeplejerske. Der vil altid være en sygeplejerske tilstede under behandlingen. Der serveres eftermiddagskaffe ca. kl. 15 og aftensmad ca. kl. 17.30.
Du har ingen fast plads i Dialyseklinikken. Ved din ankomst kan du orientere dig om følgende på en tavle:
hvor du skal være
hvilke andre patienter, du skal være sammen med
hvilke sygeplejersker, der har ansvaret for din behandling den pågældende dag
Der er en fælles garderobe til damer og herrer, hvor du kan hænge dit overtøj. Der er mulighed for omklædning til hospitalstøj, hvis du ønsker det. Du vil i garderoben have en hylde, hvor du kan opbevare de ting, du bruger i Dialyseklinikken, f.eks. dynetæppe og høretelefoner.
I Dialyseklinikken er der stuegang en gang ugentligt mandage/tirsdage, ved en læge fra afdelingen for Nyresygdomme på Aarhus Universitetshospital. Ved stuegang kan problemstillinger tages op og recepter kan fornyes.
Derudover er der telefonstuegang en gang ugentligt og kontakt til læge ved behov.
Du har mulighed for at blive oplært i at varetage dialysebehandlingerne selv og få en dialysemaskine med hjem. Spørg din kontaktsygeplejerske, hvis du ønsker flere oplysninger. Oplæring til hjemmehæmodialyse foregår på Klinik for Nyresygdomme, Aarhus Universitetshospital.
Din behandling kontrolleres med diverse blodprøver og undersøgelser, som tages med faste intervaller. Du vil blive orienteret om svarene ved din næste behandling, eller til næstkommende stuegang af din kontaktsygeplejerske eller af lægen.
Vi kan altid tilkalde en læge ved akutte problemer.
De fysiske rammer
Dialyseklinikken på Regionshospitalet Horsens er en satellit til afdelingen for Nyresygdomme på Aarhus Universitetshospital.
Dialyseklinikken er beliggende på destination C5, så du skal bruge indgang C og derefter tage elevatoren eller trappen op til 2. etage. Alternativt kan du bruge hospitalets hovedindgang A og følge skiltningen.
Mandag kl. 07.00-21.00
Tirsdag kl. 07.00-14.30
Onsdag kl. 07.00-21.00
Torsdag kl. 07.00-14.30
Fredag kl. 07.00-20.00
Lørdag kl. 07.00-14.30
Søndag lukket
Ved jul og nytår og i skolernes sommerferie kan der være ændrede åbningstider.
Som dialysepatient er du berettiget til kørsel til og fra behandlingen.
Kørsel med Midttrafik: Bestilles af klinikkens sekretær/sygeplejersker.
Kørsel med bus: Hvis du er i stand til at benytte offentlig transport, dækkes udgifterne hertil.
Kørsel i egen bil: Ønsker du at køre selv, skal det godkendes af en læge. Det kan tidligst ske efter 3 ugers stabilit dialyseforløb. Du skal vente en halv time efter dialysens afslutning, inden du må køre bil. Der kan søges om kørselsgodtgørelse på nettet (hvis du har mere end 50 kilometer til hospitalet).
Parkering: Kontakt afdelingssygeplejersken vedrørende udlevering af parkeringskort.
Der kan henvises til afmærkede områder udenfor hospitalet.
Telefon og underholdning
Du må gerne anvende din mobiltelefon i klinikken, dog under hensyntagen til dine medpatienter.
Sæt mobilen på lydløs, når du er i Dialyseklinikken.
Før samtaler, hvor du ikke forstyrrer andre.
Der er mulighed for at se TV, høre radio, og der er internetadgang ved hver dialyseplads. Du er også velkommen til at medbringe læsestof og håndarbejde. Du kan få udleveret høretelefoner, eller du kan medbringe dine egne.
Hygiejne
Det er vigtigt, at du som patient har en god håndhygiejne for at undgå smitte og for at undgå at viderebringe smitte. Du vil få udleveret en folder om håndhygiejne.
Du skal ved ankomst til klinikken spritte dine hænder ved dispenseren på gangen. Og igen når du kommer ind til din dialyseplads.
Du vil få vådservietter, som du skal bruge før hvert måltid.
Pårørende
Du er meget velkommen til at få besøg under dialysebehandlingen. Hvis nødvendigt, vil vi bede dine gæster vente udenfor. Det kan være, når dialyserne startes/sluttes eller ved stuegang.
Dine pårørende er altid velkomne i Dialyseklinikken ved din behandling, til stuegang og til samtaler og til at kontakte os telefonisk.
Pårørende er ofte en stor ressource i et kronisk sygdomsforløb. Vi tilbyder dine pårørende støtte, vejledning og mulighed for erfaringsudveksling med ligestillede i en pårørendegruppe, der mødes 3-4 gange om året. Invitation til pårørendegruppen uddeles i klinikken.
Vær opmærksom på
Som dialysepatient er det meget vigtigt at holde sig fysisk aktiv, så dit kredsløb stimuleres og dine muskler vedligeholdes. Du kan tage trapperne, gå en tur eller måske svømme. Alt tæller og kun fantasien sætter grænser.
Fysisk aktivitet øger kondition, muskelvækst, muskelstyrke og balance, og kan medvirke til at din samlede fysiske evne øges.
Vi kan tilbyde
I Dialyseklinikken har vi et tilbud om sengecykling til dig, som ønsker at dyrke motion, mens du er i dialysebehandling.
Du har også mulighed for at få testet dit fysiske funktionsniveau og få lavet en individuel træningsplan i samarbejde med en fysioterapeutstuderende.
En gang om ugen er der mulighed for, at du kan træne med andre dialysepatienter i Fysio- og Ergoterapien.
Du vil få tilbudt en lægesamtale ved behov. Ved planlagte samtaler anbefaler vi, at du tager en pårørende med. Din kontaktsygeplejerske vil også deltage, hvis du ønsker det.
Mere information
Det betyder meget for os, at du føler dig velkommen og tilfreds med dit ophold og din behandling her i Dialyseklinikken.
Fortæl os gerne, hvad vi gør godt eller mindre godt.
Som patient i vores klinik vil du kunne blive tilfældigt udvalgt til at besvare et spørgeskema vedrørende patienttilfredshed. Spørgeskemaet er en del af en landsdækkende undersøgelse af patientoplevelser. Dine svar er anonyme, men klinikken modtager et samlet svar på disse spørgeskemaer, så vi kan iværksætte de rette tiltag for at øge patienttilfredsheden.
Modtager du et spørgeskema, vil vi opfordre dig til at besvare det, og dermed være med til at påvirke nye tiltag til gavn for dig og dine medpatienter.
Vi tilstræber at holde dig orienteret om, hvad der sker i Dialyseklinikken i form af nyhedsbreve flere gange om året. Brevet får du udleveret her i klinikken.
Som patient eller pårørende har du tre muligheder, hvis du oplever, at der er sket noget ved dit møde med sundhedsvæsenet, som ikke skulle være sket:
Du er selvfølgelig altid velkommen til at spørge personalet, hvis der er noget du ønsker at vide mere om. Vi har forskellige informationspjecer i klinikken, som vi udleverer efter behov.
Se også nyheder på vores opslagstavle på gangen ved omklædningsrummet.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/683258
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.