Glutenfri diæt anvendes ved tyndtarmslidelsen cøliaki.
Gluten er et protein, der findes i kornprodukterne hvede, rug, byg. Gluten findes også i almindelig havre, da det kan indeholde rester fra hvede, rug og byg.
Information
Cøliaki skyldes overfølsomhed (intolerance) over for gluten. Sygdommen medfører beskadigelse af tyndtarmens slimhinde (villi). Ved overholdelse af glutenfri diæt vil tarmens slimhinde blive normal igen. Cøliaki rammer både børn og voksne, og det betyder mad og drikke uden gluten resten af livet.
Sådan gør du
Udelukkelse af hvede, rug, byg og almindelig havre.
I svære tilfælde skal mælkeprodukter (laktose) begrænses i perioden efter diagnosen.
Kosten skal være sund og varieret.
Brød og kager skal være lavet af glutenfri mel.
Til panering anvendes glutenfri rasp eller glutenfri mel eller sesamfrø.
Til jævning kan anvendes maizenamel eller glutenfri mel.
Ved tilberedning og opbevaring er det vigtigt at holde glutenholdig mad adskilt fra glutenfri mad.
I en periode kan det derfor være godt at tage vitamintilskud – dette planlægges sammen med lægen.
Læs altid varedeklarationen grundigt. Også på medicin.
Da glutenfri dej skal røres i 5-15 minutter, er det nødvendigt med en kraftig røremaskine med gearing og gerne en motorkraft på 800 - 1000 watt.
En bagemaskine kan også anvendes til bagning af glutenfri brød. Bagemaskinen kan være en hjælp i dagligdagen, da den både rører og bager brødet.
Det er meget vigtigt, at du læser og forstår varedeklarationer korrekt, da gluten kan indgå i mange madvarer. Gluten kan indgå i navne som: Bulgur, durum, hvede, fuldkornsmel, grahamsmel, havreklid, hvedekim, hvedeprotein, mannagryn, semoline og semulje, rug, rugmel, byg, perlebyg og bygmalt.
Hvis ingredienserne er baseret på et glutenholdigt produkt, skal det tydeligt fremgå af deklarationen. For eksempel skrevet som ”stivelse (hvede)”, og så er ingrediensen ikke glutenfri.
I varedeklarationer skal glutenholdige ingredienser tydeligt fremgå af deklarationen.
F.eks.:
Ingredienser: Durumhvedemel, vand, æg, vand.
Ingredienser: durumhvedemel, vand, æg, vand.
”Modificeret stivelse” – er glutenfri og anvendes til at påvirke madens konsistens
”Stivelse” – er glutenfri
”Glutaminsyre/glutaminat” – er glutenfri og er kemiske forbindelser, der anvendes som smagsforstærkere
”Vegetabilsk protein” – er glutenfri
”Sennepsmel, soyamel” med videre er mel lavet af for eksempel sennepsfrø eller soyabønner.
Varer, der bliver solgt fra samme butik, som de er fremstillet i, behøver ikke at have en varedeklaration. Det kan for eksempel være leverpostej og pølsevarer i supermarked med egen slagter. Eller brød og kager fra en bager. Butikken skal dog altid kunne oplyse dig om, hvilke ingredienser varen indeholder.
Maltodextrin, glukosesirup og dextrose er glutenfri, selvom det kan være fremstilling af hvede. Under fremstillingen bliver proteindelen (gluten) fjernet fra det færdige produkt.
Mere information
Flere og flere supermarkeder har et udvalg af glutenfri produkter. Både som kolonialvarer og på frost. Gå på opdagelse!
Mange helsekostbutikker og internetbutikker har også et udvalg af glutenfri produkter.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/690733
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.