Det er meget vigtigt, at du læser og forstår varedeklarationer korrekt, da gluten kan indgå i mange madvarer.
Gluten kan indgå i navne som: Bulgur, durum, hvede, fuldkornsmel, grahamsmel, havreklid, hvedekim, hvedeprotein, mannagryn, semoline og semulje, rug, rugmel, byg, perlebyg og bygmalt.
Hvis ingredienserne er baseret på et glutenholdigt produkt, skal det tydeligt fremgå af deklarationen. For eksempel skrevet som ”stivelse (hvede)”, og så er ingrediensen ikke glutenfri.
I varedeklarationer skal glutenholdige ingredienser tydeligt fremgå af deklarationen.
F.eks.:
- Ingredienser: Durumhvedemel, vand, æg, vand.
- Ingredienser: durumhvedemel, vand, æg, vand.
Varer, der bliver solgt fra samme butik, som de er fremstillet i, behøver ikke at have en varedeklaration. Det kan for eksempel være leverpostej og pølsevarer i supermarked med egen slagter. Eller brød og kager fra en bager. Butikken skal dog altid kunne oplyse dig om, hvilke ingredienser varen indeholder.
Hvis der står "spor af gluten/hvede" på deklarationen, må produktet gerne bruges. Fødevarer som spises i større mængder dagligt, som for eksempel mel til brødbagning bør være mærket glutenfri og ikke indeholde spor af gluten/hvede.