Ved at spise de rigtige fedtstoffer nedsætter du blodets indhold af kolesterol og triglycerider. Derved modvirker du aflejring af fedt i blodårerne og nedsætter risikoen for blodpropper.
Brug browseren til at få oversat en side til næsten ethvert sprog.
Det hjælper med at optage de fedtopløselige vitaminer.
Kolesterol i kroppen
Kolesterol er en slags fedt. Det dannes i kroppen, men tilføres også gennem kosten. Der findes to former for kolesterol i blodet:
Det »herlige« HDL-kolesterol, som beskytter mod åreforkalkning
Det »lede« LDL-kolesterol, som fremmer åreforkalkning.
Triglycerid i kroppen
Triglycerid er også fedt, der findes i blodet. Et højt indhold af triglycerid i blodet øger risikoen for hjertekarsygdom.
Blodets indhold af triglycerid kan øges af:
Fed mad
Alkohol
Sukker.
Madens fedt er en blanding af mættet fedt, enkelt- og flerumættet fedt samt kolesterol.
Mættet fedt i kosten
Findes især i fødevarer, der stammer fra dyr. Mættet fedt får blodets indhold af LDL-kolesterol til at stige. Derfor er det vigtigt at spise mindre af det.
Mad med højt indhold af mættet fedt er for eksempel:
Smør og smørbare blandingsprodukter (Kærgården, Bakkedal m.fl.)
Stege- og bagemargariner
Fedt (palmin, friturefedt og krydderfedt)
Fede kød- og pålægstyper
Fede oste (60+, 45+ og fede smøreoste)
Fede mælke- og surmælksprodukter (fløde, sødmælk og creme fraiche)
Kager, flødeis og chokolade.
Enkeltumættet (monoumættet) fedt i kosten
Totalkolesterol og LDL-kolesterol kan sænkes ved at skifte det mættede fedt ud med enkeltumættet fedt. Fedtstoffer med et højt indhold af enkeltumættet fedt kan bruges til stegning, bagning og dressinger.
Mad med højt indhold af enkeltumættet fedt er for eksempel:
Rapsolie
Olivenolie
Plantemargarine og oliemargarine (flydende margarine)
Mayonnaise
Avocado
Fede fisk
Nødder (hassel-, pekan-, cashew- og pistacienødder)
Mandler.
Flerumættet (polyumættet) fedt i kosten
Flerumættet fedt kan medvirke til at sænke blodets indhold af LDL-kolesterol. Fedtstoffer med et højt indhold af flerumættet fedt kan bruges til bagning og dressinger, men ikke til stegning, da de ikke kan tåle så høje temperaturer.
Mad med højt indhold af flerumættet fedt er for eksempel:
Vindruekerneolie
Solsikkeolie
Majsolie
Sojaolie
Plantemargarine og oliemargarine (flydende margarine)
Fede fisk
Nødder (val- og paranødder)
Huskeregel
Mættet fedt er hårdt, når det tages ud af køleskabet.
Umættet fedt er blødt/flydende, når det tages ud af køleskabet.
Sådan gør du
Brug skrabet plantemargarine/minarine eller undlad fedtstof på dit brød.
Brug raps-/olivenolie eller oliemargarine til stegning og bagning.
Spis gerne 350 g fisk om ugen. Heraf 200 g fed fisk. - Spis derfor gerne fiskepålæg dagligt. - Spis gerne fisk til den varme mad 1-2 gange om ugen.
Vælg kød og kødpålæg med højst 10 % fedt.
Vælg ost med højst 17 % fedt (30+).
Vælg mælk med højst 0,7 % fedt og syrnede mælkeprodukter med højst 1,5 % fedt.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/690902
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.