Madens fedt er en blanding af mættet fedt, enkelt- og flerumættet fedt samt kolesterol.
Mættet fedt i kosten
Findes især i fødevarer, der stammer fra dyr. Mættet fedt får blodets indhold af LDL-kolesterol til at stige. Derfor er det vigtigt at spise mindre af det.
Mad med højt indhold af mættet fedt er for eksempel:
-
Smør og smørbare blandingsprodukter (Kærgården, Bakkedal m.fl.)
-
Stege- og bagemargariner
-
Fedt (palmin, friturefedt og krydderfedt)
-
Fede kød- og pålægstyper
-
Fede oste (60+, 45+ og fede smøreoste)
-
Fede mælke- og surmælksprodukter (fløde, sødmælk og creme fraiche)
-
Kager, flødeis og chokolade.
Enkeltumættet (monoumættet) fedt i kosten
Totalkolesterol og LDL-kolesterol kan sænkes ved at skifte det mættede fedt ud med enkeltumættet fedt. Fedtstoffer med et højt indhold af enkeltumættet fedt kan bruges til stegning, bagning og dressinger.
Mad med højt indhold af enkeltumættet fedt er for eksempel:
-
Rapsolie
-
Olivenolie
-
Plantemargarine og oliemargarine (flydende margarine)
-
Mayonnaise
-
Avocado
-
Fede fisk
-
Nødder (hassel-, pekan-, cashew- og pistacienødder)
-
Mandler.
Flerumættet (polyumættet) fedt i kosten
Flerumættet fedt kan medvirke til at sænke blodets indhold af LDL-kolesterol. Fedtstoffer med et højt indhold af flerumættet fedt kan bruges til bagning og dressinger, men ikke til stegning, da de ikke kan tåle så høje temperaturer.
Mad med højt indhold af flerumættet fedt er for eksempel:
Huskeregel
Mættet fedt er hårdt, når det tages ud af køleskabet.
Umættet fedt er blødt/flydende, når det tages ud af køleskabet.