Sødestoffer er inddelt i ikke-energigivende og energigivende sødestoffer. De ikke-energigivende sødestoffer påvirker ikke blodsukkeret, mens de energigivende sødestoffer påvirker blodsukkeret i nogen grad.
Når du har diabetes, er det relevant at kende til forskellene på de forskellige typer af sødestoffer.
Information
De findes især i drikkevarer.
Acesulfam-K
E950
Aspartam
E951
Cyklamat
E952
Sakkarin
E954
Sukralose
E955
Thaumatin
E957
Neohesperidin (dihydrochalcon)
E959
Steviolglykosid (Stevia)
E960
Erythritol
E968
Polydextose*
E1200
Oligofruktose*
Inulin*
Cellulose.*
*Fyldstoffer
De findes især i slik, chokolade og is.
Fruktose (frugtsukker)
Laktose (mælkesukker)
Glukose (druesukker)
Sorbitol
E420
Mannitol
E421
Isomalt
E953
Maltitolsirup/maltitol
E965
Laktitol
E966
Xylitol
E967
Maltodextrin/dextrinmaltose*
Dextrose/druekoncentrat
Hydrolyseret stivelse.
*Fyldstoffer
Sådan gør du
Læs altid varedeklarationen på produktet for at se hvilke sødestoffer, produktet indeholder.
Begræns indtaget af de sødestoffer, der får blodsukkeret til at stige.
Mere information
Der findes flere forskellige typer af sødemidler, som er velegnede til forskellige formål.
Læs om de forskellige typer af sødemidler i de nedenstående afsnit.
Alle flydende sødemidler kan anvendes.
Er gode til frugtgrød, syltning m.m., idet de tåler kogning.
Alle sødetabletter kan anvendes, og de fleste tåler kogning.
Sødetabletterne er især velegnede i kaffe/te.
Der findes forskellige strøprodukter, der er velegnede til at drysse over grød og lignende.
Vær opmærksom på, at der kan komme damp/fugt i beholderen, som kan få produktet til at klumpe sammen. Derfor anbefales, at produktet drysses over den varme grød og lignende med en ske.
Kan anvendes til bagning.
Nogle produkter er velegnede til bagning og desserter.
Ud over selve sødemidlet indeholder disse bagemidler et fyldstof, som giver bagværket/desserten fylde og struktur.
Fyldstoffet betyder også, at der kan bages med meget lidt fedtstof.
Vær opmærksom på, at nogle fyldstoffer giver en stigning i blodsukkeret, mens andre ikke giver en stigning i blodsukkeret (se listen øverst).
Nogle fyldstoffer kan give gener i form af luft i maven og diarré.
Sukkeralkoholer er for eksempel sorbitol, maltitol og laktitol.
Til brug i husholdningen kan de forskellige sukkeralkoholer købes under forskellige produktnavne.
Ofte er flere sødestoffer blandet i det enkelte sødemiddel.
Hvis man spiser mange sukkeralkoholer, kan det give gener i form af luft i maven og diarré.
Angående sukkerindhold må man ifølge lovgivningen kalde en vare ”light”, hvis man har reduceret indholdet af sukker med mindst 30 % i forhold til en almindelig udgave af varen, som i forvejen findes på markedet.
Tidligere måtte en vare mærket med ”light” slet ikke indeholde sukker. Derfor er det vigtigt altid at læse varedeklarationen på varen.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/690676
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.