Mål og nedskriv blodsukker før måltidet og 2 timer efter.
Noter insulin – både langsomt- og hurtigtvirkende insulin.
Undgå alkohol de dage, hvor der registreres.
Undgå helst fødevarer med kunstige sødemidler - f.eks. sukkerfri kage/is/slik.
Noter evt. motion/aktivitet.
Vælg simple retter, der er nemme at regne på, og hvor pasta/kartofler/ris/brød er for sig. Undgå pizza, lasagne, biksemad, suppe og lignende, hvor kulhydratindholdet kan være svært at beregne.
Nedskriv vægt på kogt ris og pasta (ikke rå vægt).
Noter gerne hvis varedeklaration er anvendt til beregning af kulhydratindtag.
Nødder tælles ikke med.
Grøntsager tælles som regel ikke med.
Mere information
Udregning af kulhydratindhold ved brug af lister i pjecen ”Kulhydrattælling”:
10 g kulhydrat pr. 25 g rugbrød.
Der spises 52 g.
(10/25) x 52 = 20,8 g kulhydrat i 52 g rugbrød.
Udregning af kulhydratindhold ved brug af varedeklaration:
Kernerugbrød: 36 g kulhydrat pr. 100 g.
Der spises 52 g.
(36/100) x 52 = 18,7g kulhydrat i 52 g rugbrød.
Udregning af kulhydratindhold ved brug af de sidste sider (s. 24-27) i pjecen ”Kulhydrattælling”:
Der spises 1 pølsehorn.
Ifølge tabellen indeholder 65 g pølsehorn, 20 g kulhydrat.
Pølsehornet der spises, vejer 74 g.
(20/65) x 74 = 23 g kulhydrat i 74 g pølsehorn.
Uanset hvilken af ovenstående bregningsmetoder, du anvender, skal du altså starte med at beregne kulhydratindholdet i 1 g af fødevaren (regnestykket i parenteserne). Herefter ganges kulhydratindholdet pr. gram med det antal gram af fødevaren, du spiser.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/790849
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.