Når du har type 1-diabetes og behandles med hurtigvirkende måltidsinsulin, er det en fordel at kunne tælle kulhydrater, så du kan dosere din måltidsinsulin efter dit kulhydratindtag. Det kan hjælpe dig til at få en bedre blodsukkerregulation og give dig mere fleksibilitet i forhold til måltider.
Sådan gør du
Mel- og kornprodukter, brød, knækbrød og lignende.
Kartofler, pasta, ris, speltkerner, bulgur og lignende.
Frugt
Morgenmadsprodukter, f.eks. havregryn, cornflakes, mysli osv.
Mælk, kakaomælk og surmælksprodukter (yoghurt, tykmælk, A38, skyr osv.)
Evt. bælgfrugter, f.eks. linser, bønner, kikærter, hvis du spiser større mængder ad gangen.
Du kan beregne kulhydratindholdet i din mad f.eks. ved brug af varedeklarationer eller apps til kulhydrattælling
Beregn kulhydratindhold ved brug af varedeklaration:
Aflæs kulhydratindhold pr. 100 gram af varen
Dividér med 100
Gang med mængden (i gram) du spiser
Eksempel:
Kernerugbrød: 36 gram kulhydrat pr. 100 gram
Du spiser 52 gram kernerugbrød
36 divideret med 100 ganget med 52 er lig med 18,7 gram kulhydrat i 52 gram kernerugbrød
Din kliniske diætist kan hjælpe dig med, hvordan du beregner kulhydratindhold ved hjælp af én følgende apps:
“Kulhydrattælleren” fra Diabetesforeningen
“Hedia”
Din bolusinsulin består af to dele:
Måltidsinsulin: Insulin til at dække de kulhydrater, du spiser
Korrektionsinsulin: Evt. insulin til at korrigere et højt/lavt blodsukker før måltidet
For at beregne din bolusinsulin skal du kende to regneregler:
Din kulhydratinsulinratio, dvs. hvor mange gram kulhydrat, der dækkes af én enhed insulin
Din korrektionsfaktor, dvs. hvor meget én enhed insulin sænker dit blodsukker
Eksempel:
Din kulhydratinsulinratio er 15 og din korrektionsfaktor er 3
Du spiser 60 gram kulhydrat, dit blodsukker før måltidet er 12, dit målblodsukker er 6, dvs. du ønsker, at dit blodsukker skal falde med 6 mmol
60 gram kulhydrat divideret med 15 er lig med 4 enheder måltidsinsulin
6 divideret med 3 er lig med 2 enheder korrektionsinsulin
Samlet bolusinsulin: 4 plus 2 er lig med 6 enheder
Hvis du har aftalt det med din diætist, skal du registrere din kost, dit blodsukker samt insulin.
Registrér i tre sammenhængende dage
Brug ét af nedenstående skemaer til at registrere i.
Mål og nedskriv dit blodsukker før hvert måltid og to timer efter hvert måltid
Notér hurtigvirkende insulin til måltider, samt hvis du tager noget til korrektion forskudt af måltiderne
Vælg simple retter, hvor kulhydratkilderne er for sig. Undgå blandede retter som pizza, tærte, lasagne, suppe og lignende, hvor det kan være sværere at beregne kulhydratindholdet korrekt
Vej altid den spiseklare portion, f.eks. de kogte pasta, banan uden skrællen osv.
Undgå helst alkohol de dage, hvor du registrerer, da det kan gøre det sværere at bruge registreringerne til at justere dine regneregler
Notér desuden fysisk aktivitet, dosis af langtidsvirkende insulin, blodsukker før sengetid samt hvis du har brugt varedeklarationen til at beregne – ellers forventer vi, du har brugt apps.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/790849
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.