Når du har nedsat appetit og svært ved at holde vægten, er det nødvendigt at spise anderledes end den sædvanlige hjertevenlige kost. Du har brug for at spise mere fedtstof, flere måltider og vælge drikkevarer, der indeholder energi og protein.
Sådan gør du
Anvend plantemargarine, mayonnaise, remoulade, pesto, olivenolie eller mayonnaisesalater på brødet.
Anvend raps-, olivenolie eller flydende oliemargarine til stegning og bagning.
Kom gerne en klat plantemargarine eller olie i kartoffelmos, ris, pasta, suppe, stuvning, sovs, grød og lign.
Brug pesto og salatmayonnaiser på flütes, kartofler, ris og pasta.
Kom evt. madlavningsfløde i sovs og gryderetter.
Brug olie-/eddikedressing på salater/grøntsager (og begræns indtaget af grøntsager).
F.eks:
Bolle med plantemargarine, nøddesmør eller andet pålæg
Alle slags nødder: Mandler, hasselnødder, cashew, paranødder, pistacie, pekan, pinjekerner, valnødder. Undgå typer med salt.
Mørk chokolade med min. 65-70 % kakaoindhold, marcipan og marcipanbrød
Tørret frugt
Oliven.
Hjemmebagt kage tilberedt med olie eller flydende oliemargarine
Købt honningkage, kransekage, flødeboller, marengs, roulade med marmelade
Spis desuden gerne 2 retter mad til det varme måltid. F.eks. 1 flydende ret som suppe, grød eller frugtgrød, hvis du oplever, at det er nemmere at få flydende mad ned.
F.eks:
Fed fisk som laks, sild, sardin, hellefisk, makrel, stenbider og ørred
Magert kødpålæg og gerne 2 skiver pålæg pr. ½ skive brød
Avocado
Pynt med mayonnaise, remoulade, pesto eller mayonnaisesalater.
F.eks.:
Sødmælk
Drikkeyoghurt
Hjemmelavet proteinrig drik (se opskrift under ”Mere information”)
Færdiglavede tilskudsdrikke. Kan købes på apoteket. Ved lægeordination gives tilskud fra sygesikringen. Du kan få råd og vejledning om tilskudsdrikke hos din kliniske diætist.
Juice, frugtsaft, sodavand med sukker (indeholder energi, men ikke proteiner).
Spis en multivitamin-/mineraltablet hver dag.
Videre forløb
Når vægten er stabiliseret og appetitten er normal igen, anbefales du at spise efter anbefalingerne for den sædvanlige hjertevenlige kost.
Mere information
1 dl ymer
2,5 spsk. kvark/fromage frais/skyr
2 spsk. sukker
0,5 tsk. vanillesukker
1 stk. pasteuriseret æg
2,5 dl kærnemælk
Ymer, kvark, sukker og vanillesukker piskes godt sammen.
Pasteuriseret æg og kærnemælk piskes i, og det hele smages til.
Drikken opbevares i køleskabet og kan holde sig ca. 2 dage.
Hele portionen indeholder ca. 1500 kJ og 25 g protein.
Tip: Til at variere smagen kan der tilsættes små mængder blendet bær, syltetøj eller kakaopulver.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/690591
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.