Forebyggelse af underernæring efter sygdom og/eller i forbindelse med operation
Når appetitten bliver mindre, bliver det sværere at få spist nok, hvilket kan føre til underernæring.
Gå direkte til:
Forebyggelse af underernæring efter sygdom og/eller i forbindelse med operation
Sådan gør du - 7 gode råd
I forbindelse med din kontakt på sygehuset vil vi gerne give dig og dem omkring dig nogle råd, så du bedst muligt kan sikre dig tilstrækkelig ernæring og væske.
Regelmæssig vejning er vigtig for at opdage eventuelle vægttab. Vi anbefaler at måle og registrere vægten én gang om måneden.
Vælg fødevarer, der er rige på energi og protein, såsom:
kød
fjerkræ
fisk
fuldfede mejeriprodukter
ost
æg
nødder
bønner/linser
avocado og plantebaserede fedtstoffer
Del maden op i 6-8 små måltider om dagen for at sikre et stabilt energiniveau og lettere indtagelse af næringsstoffer.
Hvis du har svært ved at spise fast mad, kan blød mad være lettere at få ned. Prøv fx:
brød med æg
leverpostej
torskerogn
supper
kartoffel- og grøntsagsmos
farsretter
grød, is eller fromage
For at sikre et bredt spektrum af vitaminer og mineraler er det vigtigt at have variation i kosten. Tag gerne dagligt tilskud af 20 mikrogram D-vitamin og 800 – 1000 mg calcium (kalk).
Hvis du oplever ændringer i dine spisevaner eller appetit, er det vigtigt at tale med hjemmeplejen eller din egen læge, så eventuelle udfordringer kan blive håndteret.
Ældre har generelt brug for cirka 1,6 - 2 liter væske om dagen, men behovet kan variere afhængigt af helbredstilstand og fysiske forhold. Sørg for at få nok væske i løbet af dagen. Det er som udgangspunkt godt at drikke vand, men hvis du har lettere ved at drikke fx mælk, saft, kaffe, juice eller te, så drik det. Al væske tæller.
Mere information
Det kan være en udfordring at få nok næring gennem maden alene, derfor kan det anbefales at inkludere 1-3 ernæringsdrikke dagligt, afhængig af type.
Hjemmelavet ernæringsdrik
Opskrifter på hjemmelavede ernæringsdrikke med ingredienser som kærnemælk, fløde, ymer eller græsk yoghurt og pasteuriseret æg kan findes ved at scanne QR-koden. Der vil typisk være behov for 3 serveringer dagligt.
Medicinske ernæringsdrikke
Medicinske ernæringsdrikke skal købes på apoteket enten i håndkøb eller med en grøn ernæringsrecept som giver 60% i offentligt tilskud. Hvis man er berettiget til en grøn ernæringsrecept, gives den med fra sygehuset eller fås hos egen læge. Der vil typisk være behov for 1-2 fuldgyldige medicinske ernæringsdrikke som supplement til den daglige kost.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1546574
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.