Udhentning af sædceller fra bitestikel eller testikel, generel information
Gå direkte til:
Udhentning af sædceller fra bitestikel eller testikel, generel information
Der kan hentes sædceller fra bitestikel eller testikel
Nogle mænd har ingen sædceller i sædprøven på grund af et stop i bitestiklen eller i sædstrengen. Andre danner bare ekstremt få sædceller. I disse tilfælde kan der udhentes sædceller fra bitestikel eller testikel (testesbiopsi), hvorefter æggene kan forsøges befrugtet ved hjælp af ICSI.
Nogle gange laver vi først en diagnostisk testesbiopsi, for at se om det er muligt at udhente sædceller. Hvis dette er muligt skal det gøres igen i forbindelse med ægudtagningen (i IVF-behandling).
Forbered dig til undersøgelsen
Det er en god idé at have købt smertestillende medicin, hvis du får brug for det efter indgrebet.
Følgende smertestillende medicin kan købes i håndkøb: Pinex (=Pamol, Panodil) á 500 mg samt tablet Ipren á 200 mg.
Du må tage 2 stk. Pinex á 500 mg hver 6. time (dvs. max. 4 gange i døgnet). Du må tage 2 stk. Ipren á 200 mg hver 8. time (dvs. max 3 gange i døgnet).
En ispose kan også virke lindrende ved smerte og hævelse.
Tag 2 tabletter Pamol á 500 mg 1 time før mødetiden.
Om indgrebet
Inden udhentning af sædcellerne lægges der en lokalbedøvelse.
Alle disse mange kanaler ender i nogle få gangsystemer, der fører over i bitestiklen, der er en lille langstrakt "gevækst" (på tykkelse med en blyant) på bagsiden af testiklen. Bitestiklen ender i sædstrengen, der fører sæden videre til urinrøret.
Med en tynd nål anlægges lokalbedøvelse med et par indstik i lysken lige over pungen, som herefter er fuldt bedøvet. Man kan dog stadig mærke berøring.
Hvis ikke dette lykkes, kan der med en kanyle udhentes væv direkte fra testiklen. Vævsprøven fra testiklen bringes til laboratoriet, hvor bioanalytikeren kigger på vævet og søger efter sædceller. Lykkes det ikke at finde sædceller, må man opgive og der kan så evt. anvendes donorsæd.
Generne kan afhjælpes med almindelige hovedpinetabletter (Ipren, Kodimagnyl, Pamol eller lignende). Lette smerter og let hævelse kan afhjælpes ved at lægge is på (knuste isterninger f.eks.).
Såfremt der indtræder stærke smerter, kraftig hævelse af pungen og/eller temperaturforhøjelse, bør man kontakte Fertilitetsklinikken (se under kontakt).
Der skal gå 3 måneder inden der igen må hentes sædceller ud. Hvis der er kortere interval er der risiko for nedsat hormonproduktion på sigt.
Når du kommer hjem
Der kan forekomme smerter/ømhed samt let hævelse af pungen og i lysken. Vi tilråder, at du holder dig i ro det første døgn efter indgrebet. Du må gerne gå på arbejde, blot det ikke er hårdt fysisk arbejde. Vi anbefaler, at du afholder dig fra tunge løft samt motion i et par dage, f.eks. styrketræning, cykling og løb.
Efter udhentning af sædceller er det normalt at være øm i testiklen, når bedøvelsen ophører. Generne kan afhjælpes med almindelige hovedpinetabletter (Ipren, Kodimagnyl, Pamol eller lignende). Ipren 200-400 mg må tidligst tages 1-2 timer efter indgrebet, herefter hver 8. time. I tillæg til Ipren må du tage Panodil á 500 mg 2 stk. hver 6. time.
Hvis der kommer stærke smerter, kraftig hævelse af pungen eller temperaturforhøjelse, skal du kontakte klinikken. Uden for klinikkens åbningstid kan lægevagten kontaktes.
Diagnostisk testesbiopsi
Der er 2 formål med den biopsi du skal have taget. Så prøven deles i to dele:
1) Vi skal se om der er sædceller. Dette foregår ved at vi i laboratoriet straks ser efter om der er sædceller. Hvis vi ikke umiddelbart finder sædceller, da vil vi arbejde videre med den del af prøven og i løbet af det næste døgn undersøge den yderligere, for at se om der alligevel skulle gemme sig sædceller dybt inde i vævet. Så det endelige svar får du først dagen efter prøven, hvis der ikke umiddelbart findes sædceller.
2) Vi skal have undersøgt testikelvævet under mikroskop for at se på cellerne. Dels for at se om der er tegn på celleforandringer, og dels for at se på de sædcelleproducerende celler. Denne del af undersøgelsen foregår på et andet sygehus og det tager som regel 4-8 uger før vi får svar.
Kontakt
Mere information
Fertilitetsklinikken Regionshospitalet Horsens Sundvej 30C Indgang C 8700 Horsens
Sekretariatet: Hverdage kl. 9.00-12.00 på tlf. nr. 7842 6562.
Fertilitetsklinikken Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 139 Indgang H14, Plan 2 Krydspunkt H209 8200 Aarhus N Tlf.: Kontakt Fertilitetsklinikken Regionshospitalet Horsens på tlf. 7842 6562.
Hvis du har spørgsmål til din behandling: Se om du kan finde svar i den relevante patientinformation, under "Hyppigt stillede spørgsmål" på vores hjemmeside eller i Emento-app'en. Hvis ikke du finder svar, kan du skrive til klinikken.
Hvis du har akutte spørgsmål uden for klinikkens åbningstid, skal du ringe til Lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1334550
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.