Dropfinger - læsion af en strækkesene over yderleddet
Gå direkte til:
Dropfinger - læsion af en strækkesene over yderleddet
Ved dropfinger er strækkesenen til fingerens yderled sprunget. Derfor hænger fingerens yderstykke og kan ikke strækkes ved egen kraft. Holdes yderleddet i overstrakt stilling ved hjælp af en skinne, er der mulighed for at seneenderne vil kunne nå hinanden og vokse sammen.
Under skinnebehandling må fingeren på intet tidspunkt bøjes i yderleddet, da der er der risiko for, at senen springer igen eller heler i forlænget tilstand. Dette kan have betydning for din håndfunktion.
Derfor er det vigtigt, at du følger anvisningerne vedrørende brug af skinne og genoptræning.
Vær opmærksom på
De første 6-8 uger skal du anvende en skinne, som holder yderleddet strakt.
Skinnen anvendes 24 timer i døgnet og må ikke tages af. Hvis du mister skinnen, skal du kontakte sygehuset hurtigst muligt, og på anden måde holde fingeren strakt.
Efter de første 6-8 ugers konstant brug af skinnen, bør du yderligere anvende skinnen om natten i 2-6 uger samt om dagen ved aktivitet, som belaster yderleddet.
Du må gennem hele forløbet bruge din hånd til lette daglige gøremål. De første 6-8 uger skal de daglige gøremål udføres med skinnen på. Undgå dog at udføre aktiviteter som medfører, at du kommer til at bøje i yderleddet eller at skinnen forskubbes. Undgå at gribe hårdt og undgå slag mod fingeren.
Først efter 12 uger er senen stærk nok til, at du kan udføre aktiviteter med tung belastning.
Det er derfor individuelt, hvornår du kan genoptage arbejds- og fritidsaktiviteter afhængigt af, hvor belastende aktiviteterne er for hænderne. Ergoterapeuten kan vejlede dig vedrørende opstart af aktiviteterne.
Sådan gør du
For at modvirke hævelse af hånd/finger, kan du lave venepumpeøvelser med skinne på. Bøj og stræk skulder, albue og fingre. Gentag øvelsen 25 gange en gang i timen.
Genoptræningsforløb
Du skal nu i gang med at træne aktive øvelser for yderleddet.
Det er vigtigt, at du holder øje med, at yderleddet kan strækkes ved egen kraft. Opstår der problemer med dette, skal du tage skinnen på og kontakte ergoterapeuten hurtigst muligt.
Hold om fingeren oven for yderleddet, som vist på billedet.
Bøj 20-25 grader i yderleddet, indtil det strammer lidt.
Gentag øvelsen 10 gange hver 2. time.
Undgå at bøje fingeren passivt/med den modsatte hånd.
Du må gerne strække fingeren med den modsatte hånd.
Du skal udføre samme øvelse som beskrevet ovenfor.
Du må nu bøje yderleddet 35 grader.
Bøjningen af yderleddet øges ca. 10 grader pr. uge
Knytning af hånden
Knyt hånden. Start med at bøje yderleddet, herefter mellem- og grundled.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/674763
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.