Du er henvist til genoptræning, fordi du har fået en skade i din arm og/eller din hånd. Denne folder informerer om genoptræningsforløbet og hvad du selv skal gøre, for at få det bedre.
Vær opmærksom på
Du kan opleve nedsat bevægelighed. De fleste, der henvises til genoptræning, oplever nedsat ledbevægelighed, nedsat muskelkraft og nedsat muskeludholdenhed. Dette skyldes to ting:
Du har været forhindret i at bevæge armen
F.eks. på grund af smerter eller gips.
Du har tillært dig ”ikke-brug”
Din hjerne fungerer på en måde, så hvis den oplever, at nogle bevægelser bliver besværlige at udføre, vil den automatisk ”programmere” dig til at bruge den på en anden måde. Typisk vil du begynde at bruge den anden hånd, eller anvende albuen til f.eks. at åbne døre og fastholde ting, som du før har holdt med hånden.
Tillært ”ikke-brug” kan være et problem længe efter, at skaden er helet og hånden er klar til at blive brugt igen. Derfor sigter din genoptræning mod at give din hjerne oplevelser med at bruge din hånd og arm til almindelige daglige aktiviteter. Når hjernen har ”accepteret” hånden igen, vil din almindelige daglige brug med tiden optræne manglende bevægelighed og nedsat muskelkraft og udholdenhed.
I Fysio- og Ergoterapien vil terapeuten hjælpe dig med at afprøve aktiviteter fra din hverdag, og sammen vil I planlægge hvilke aktiviteter, der vil være gode for dig at gøre derhjemme. Din genoptræning foregår primært hjemme i din dagligdag.
Du kan opleve smerter fra sår, brudlinjer eller skadet væv. Smerterne opstår ved belastning (overbelastning) og beskrives ofte som skærende og kraftige. Smerterne aftager, når hånden ikke belastes mere.
Smerterne opstår efter et stykke tid i aktivitet (kan opstå timer til dage efter), og opleves som tunge og trætte muskler og ømme led. Du må gerne opleve murren/uro og træthed efter du har været i aktivitet, men det må ikke vare ved i mere end et par timer efter.
Smerterne viser sig ofte efter længere tid uden brug af hånden, og opleves ofte som diffuse. De skyldes hyppigt væskeansamling og viser sig f.eks. om morgenen, hvor armen ikke har været brugt i nattens løb. Smerterne kan også vise sig, når du starter på aktivitet. Fælles for denne type smerter er, at de letter, når hånden har været i aktivitet et stykke tid, fordi aktivitet varmer muskler og led op og transporterer væsken væk.
I din genoptræning vurderer terapeuten hvilke aktiviteter, der er hensigtsmæssige, hvis du skulle opleve smerter.
Du kan normalt bevæge din krop, fordi du har evnen til
at bevæge leddene
Dine led er bevægelige, fordi du i løbet af en dagligdag bruger dem alle flere hundrede gange.
Hvis du ikke bevæger dine led dagligt, skrumper dine ledkapsler og ledbånd, og leddet bliver stift.
at trække musklerne sammen
Dine muskler opbygger og vedligeholder muskelkraft hver gang de skal trække sig sammen for at bevæge et led.
Hvis du ikke bruger din muskelkraft, bliver dine muskler svage og tynde med færre muskelfibre.
at bevæge dig gennem længere tid
Når du bevæger dig i din hverdag, opbygger og vedligeholder du din muskeludholdenhed, så musklerne kan trække sig sammen flere gange i træk.
Hvis du ikke bevæger din krop dagligt, bliver din evne til at optage næringsstoffer fra blodet til musklerne dårligere, og din muskeludholdenheden falder.
Din krop er afhængig af, at du bevæger den mange gange i løbet af dagen for, at den kan blive ved med at bevæge sig normalt. Dette gør du (ofte uden at tænke over det) i dine daglige gøremål. Dette er ofte årsagen til, at der er forskel på, hvordan to mennesker kan bevæge sig, da deres dagligdag stiller forskellige krav til deres krop.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/675680
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.