For at genvinde kontrol over dit knæ, skal du i gang med at træne musklerne i benet og genskabe god bevægelighed i knæet igen.
Gå direkte til:
Træningsprogram efter knæartroskopi
I denne vejledning finder du information om, hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med fysisk aktivitet efter din operation samt en guide til genoptræningsøvelser.
Tekst og billeder er udarbejdet af fysioterapeuter på Aarhus Universitetshospital.
Vær opmærksom på
Vi forventer, at du starter på øvelserne dagen efter din operation og gennemfører dem 2 gange dagligt, eller i det omfang smerter og hævelse tillader. Kredsløbsøvelserne laves mange gange om dagen.
Fra dag 3 efter operationen vil de fleste kunne begynde at gennemføre øvelserne 3 gange om dagen.
Hvis knæet er irriteret eller hævet, skal du ikke gå for meget, men stadigvæk udføre øvelser, som beskrevet nedenfor. Sørg for at aflaste knæet meget i løbet af dagen og altid efter træning. Flere gange om dagen kan det være hensigtsmæssigt at ligge med benet på en sammenfoldet dyne eller en stor pude, så knæet er over hjertehøjde. Vær opmærksom på at knæet skal ligge strakt.
Benyt en ispakning på knæet til at reducere eventuelle smerter efter træning. Husk altid at lægge et viskestykke eller lignende mellem isen og huden.
Du kan isbehandle i 20 minutter af gangen, og der bør gå 2 timer mellem isbehandlingerne.
Genoptagelse af aktivitet og idræt afhænger af dit tidligere træningsniveau, hvor længe du har gået med skaden inden operationen, omfanget af skader i knæet samt hvad lægen har udbedret i dit knæ. Hvis du har fået en specifik anbefaling af lægen, skal du altid følge den.
Svømning (som idrætsgren) kan du genoptage, når du kan cykle 20-30 min. på kondicykel med jævn belastning uden smerter og hævelse under og efter aktiviteten.
Løbetræning kan du genoptage, når du kan gå lange ture i rask temp og kan cykle udendørs uden hævelse og smerter i knæet under og efter turen.
Idrætsaktiviteter bør du starte op med gradvis stigning i forhold til deltagelsesniveau. Du kan med fordel starte med reduceret træningstid, intensitet og distance. Ved boldspil anbefaler vi, at starte med deltagelse i de lette træningsøvelser og gradvist øge niveauet til deltagelse i mere avancerede træningsøvelser.
Under alle omstændigheder bør du tidligst genoptage idrætsaktiviteter når:
du har opnået fuld bevægelighed i knæet
du kan gennemføre genoptræningsøvelserne uden hævelse og smerter
du kan gennemføre idrætsaktiviteten med god kontrol over knæet
du kan gå, cykle og løbe ture uden at få smerter og hævelse i knæet både under og efter turen.
I app'en "Get Set - Train Smarter" finder du øvelser, som kan være relevante for dig, der skal tilbage til en specifik idrætsaktivitet. Øvelserne må du først lave senere i dit genoptræningsforløb - snak evt. med din fysioterapeut herom.
Øvelser
Lig med benet på en stor pude eller lignende, så det ligger højt (over hjertehøjde). Knæet skal være strakt. Lav store fodvip mange gange efter hinanden, så du mærker, at musklerne i underbenet bevæges og dermed stimulerer kredsløbet i dit ben.
Øvelsen skal laves mange gange om dagen i de første dage efter operationen.
Øvelser til aktivering af lårmusklen og strækning af knæet
Øvelse A
Sid på et fast underlag. Pres knæet mod underlaget med hænderne, så knæet strækkes helt ud. Spænd lårmusklen og slip presset fra hænderne og prøv om du kan holde knæet helt strakt med lårmusklen i 3 sek.
Slap dernæst af. Det er forventligt at du mærker ømhed og spænding i knæet, når du presser strækningen.
Øvelsen gentages 10 gange.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Øvelse B
Spænd lårmusklen så knæhasen presses mod underlaget. Hold spændingen i ca. 5 sek. og slap dernæst af
Øvelsen gentages 10 gange.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Øvelse C
Stå med ryggen ca. 5 cm ud fra en væg. Placér en bold eller en pølle lavet af et sammenrullet håndklæde mellem væggen og knæhasen på dit opererede knæ. Stå med vægten ligeligt fordelt. Pres bagsiden af knæet ind imod pøllen eller bolden, så du kan mærke, at knæet strækkes og lårmusklen spændes. Hold spændingen i ca. 3-5 sek. og slap dernæst af.
Øvelsen gentages 10 gange.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Øvelse D
Brug en lille fast pude eller lav en lille pølle af et sammenrullet håndklæde, som du placerer under knæet. Pres bagsiden af knæet mod puden, så du kan se og mærker, at lårmusklen spændes. Når du får godt fat på lårmusklen, kan du strække knæet, så hælen løftes fra underlaget, uden at du mister presset ned imod pøllen. Hold spændingen i ca. 3-5 sek. og slap dernæst af.
Øvelsen gentages 10 gange.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Øvelser til bøjning af knæet
Sid på kanten af en stol med foden i gulvet. Lad foden glide frem og tilbage langs med gulvet, så knæet strækkes og bøjes. Læg en klud eller plasticpose under foden for at mindske modstanden.
Øvelsen kan også laves liggende.
Øvelsen laves ca. 3 gange om dagen. Lav 20 gentagelse hver gang.
Det er forventligt at du mærker et pres i knæet, når du presser din bøjning.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Efter 1-2 ugers tid kan du eventuelt presse bøjningen yderligere med de følgende øvelser:
Øvelse A
Bøj knæet, tag fat omkring underbenet og træk foden videre ind imod dig, så knæet bøjes så meget som muligt.
Øvelsen gentages 10 gange.
Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.
Start med at cykle med meget lav belastning i max 5 min. Hvis knæet ikke hæver eller gør ondt, må du over de næste dage trappe træningen op til 20 min., stadig med lav belastning.
Derefter trappes belastningen gradvist op.
Når du er i stand til at cykle 20 min. med god belastning, uden knæet hæver og/eller gør ondt, kan du supplere genoptræningen med at gå nogle længere ture.
Øvelse A
Lig på siden med træningsbenet øverst. Nederste ben er lidt bøjet. Spænd lårmusklen og løft øverste ben strakt opad og bagud, sænk det langsomt igen. Benets retning skal være i lige forlængelse af kroppen og storetåen skal pege fremad.
Øvelsen gentages 10 gange.
Øvelse B
Lig på maven. Spænd lårmusklen så knæet holdes strakt og spænd i ballerne, imens du løfter træningsbenet, så låret lige akkurat kommer fri fra underlaget. Hoften løftes ikke. Sænk langsomt ned igen.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/686892
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.