Madlavning - energibesparende råd og tips til hverdagen
Gå direkte til:
Vær opmærksom på
At lave mad kan være anstrengende, fordi det består af mange delaktiviteter. Der er behov for planlægning, da det forløber over længere tid. At stå op i længere tid kan også være anstrengende. Det kan derfor være hensigtsmæssigt at tænke på, hvordan du udfører aktiviteten.
Sådan gør du
Planlæg menuen på forhånd. Overvej at lave madplan til hele ugen.
Tag alle ingredienser og redskaber frem, inden du går i gang med madlavningen. Placér det indenfor rækkevidde.
Planlæg aktiviteten, så du kan holde pauser, hvis det, du skal lave, tager tid.
Hav altid rester, færdiglavede og/eller halvfabrikerede madvarer i fryseren til de dage, hvor du ikke har energi til at lave mad.
Reagerer du på lugte eller stegeos, kan tilberedning i ovnen være et alternativ til at bruge stegepanden.
Arbejd i et moderat tempo, anvend rolige bevægelser og hold pauser i tide. Undgå at skynde dig, så du bliver udkørt, og efterfølgende trænger til en lang pause.
Ved pause, find en god siddende eller stående hvilestilling. Hav en stol eller skammel at sidde på, eller hvil dig ved at læne dig op ad køkkenbordet.
Husk at trække vejret, især når du bøjer dig ned, og når du strækker armene.
Træk vejret med maven og koordinér din vejrtrækning med bevægelsen. Dette vil give dig større kontrol og et roligere arbejdstempo.
Anvend fløjtemund/pustelyd, hvis du har gavn af den.
Placér udstyr i køkkenskabet i en passende højde, så det, du bruger mest, er nemt at nå.
Det er en fordel at have ovn og opvaskemaskine placeret i en god arbejdshøjde, så du ikke behøver at bøje dig ned, når du bruger dem.
Skal du bøje dig: Bøj i knæene eller støt med den ene hånd på bordet, samtidig med du strækker det modsatte ben lidt bagud. På denne måde holder du ryggen mere ret, den ene arm i ro, og det bliver lettere at trække vejret.
Ved behov: Sid ned i stedet for at stå op. Stolen skal have en god højde, for at du får en god arbejdsstilling. For at komme tættere på køkkenbordet kan du åbne skabslågerne og sætte benene ind.
Skub i stedet for at løfte tunge skåle og gryder med vand. Træk dem langs bordpladen eller flyt dem på et rullebord. Alternativt kan du placere gryden på komfuret, og tilsæt derefter de ingredienser, du skal bruge, for eksempel ved hjælp af et målebæger eller lignende.
Et alternativ til at tømme gryden med vand er at anvende et dørslag. På denne måde kan du løfte ingredienserne ud, mens vandet forbliver i gryden.
Brug elektriske og lette redskaber, som eksempelvis en elpisker og en teflonpande.
Anvend en dampkoger som alternativ til madlavningen.
En airfryer kan være et alternativ til at bruge en ovn. Den kan være hensigtsmæssige at anvende både i forhold til arbejdshøjde og tidsforbrug.
Mere information
Du kan finde flere oplysninger i patientinformationen ”Ergoterapi ved hjerte- og lungesygdom, Energibesparende råd og tips til hverdagen”. Originalt materiale er udgivet af Norsk Faggruppe for Lungeergoterapeuter (NFLE), 2008, rev. 2012 (C) og opdateret i 2022 af den norske Faggruppe for lungeergoterapeuter. Frit oversat til dansk 2010. Revideret 2025.
Pjecen om energibesparende arbejdsmetoder udgivet af Ergoterapeutforeningen og det Ergoterapifaglige Selskab for Lungerehabilitering.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/682532
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.