Rygsøjlegigt, vejledning og øvelser til patienter med
Gå direkte til:
Rygsøjlegigt, vejledning og øvelser til patienter med
Vær opmærksom på
Når du har rygsøjlegigt er det en stor del af din behandling at holde din bevægelighed vedlige, specielt at holde din ryg smidig og ret.
Gigtaktiviteten i din ryg vil gøre at din rygsøjle nemmere bliver stiv, og hvis du ikke holder bevægeligheden vedlige i opret stilling, vil tendensen være at den stivner i en rundrygget holdning.
Variér dit arbejde mest muligt.
Planlæg og del dine arbejdsopgaver op, så du undgår at være i den samme stilling for længe ad gangen.
Skift - hvis muligt - mellem at sidde, stå og gå. Tænk over om du kan hjælpe til dette med dine arbejdsredskaber, stole og bordhøjder, evt med vejledning fra en fysio- eller ergoterapeut.
Sådan gør du
Der er en række bevægetest du reglmæssigt kan bruge til at vurdere, om der sker ændringer i din rygs bevægemuligheder. Udfør gerne alle test hver 1-3 mdr. Bliver bevægeligheden indskrænket i nogen af testene, er det der du bør sætte ind med øvelser.
På nedenstående link ses de 11 bevægetest, som skal afdække hvor du har tendens til at blive stiv. Tilsvarende testene er der bevæge og smidighedsøvelser med samme nummer, så du kan sætte ind med det samme, der hvor der er begrænsninger.
Du kan eventuelt benytte dette måleredskab, et gynoimeter papir (du kan få printet dette bilag i afdelingen), til at holde øje med din bevægelighed i nakken ved hoveddrejning.
Vejledning til måleredskab:
Mål din hoveddrejning til højre og til venstre med måleredskabet med grader på.
Mål cirka hver anden måned, for at holde øje med om der er ændringer i bevægeligheden.
Klip den halvrunde cirkel i midten ud først.
Sæt skiven ind imod siden af halsen.
Startstilling: Din næse skal pege mod 0 når du kigger lige ud, inden du starter.
Drej hovedet så langt du kan til højre, og se ned hvor mange grader du er kommet til, gentag til venstre
Skriv graderne ned, så du kan sammenligne om det ændrer sig, hver gang du måler.
Varm gerne op inden ovenstående test og øvelser. Hvis du har nedsat bevægelighed, som du arbejder på at øge, bør du træne netop den bevægelse flere gange om dagen, op til hver time. Du kan søge hjælp til vejledning hos en fysioterapeut, med henvisning fra egen læge, ved behov.
Når du opdager nedsat bevægelighed er det muligt, at der er øget aktivitet i gigten og det anbefales at du giver besked til gigtlægen, samt intensiverer dine bevægeøvelser lige der.
Videre forløb
Med diagnosen Mb. Bechterew har du mulighed for at få vederlagsfri fysioterapi til holdtræning hos en privat praktiserende fysioterapeut. Derved er træningen gratis og tilpasset din krop.
Det er din egen læge eller gigtlægen, der kan henvise til vederlagsfri fysioterapi.
Du kan iøvrigt snakke med din læge om, det er relevant at blive henvist til smerteklinik eller til et 4 ugers træningsophold på en af Sanos faciliteter.
Henvendelse til sekretariatet hverdage mellem kl. 7.30-13.00.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/832473
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.