Hæmorider i og ved endetarmsåbningen er åreknuder, som kan give gener - hyppigst i form af blødning.
For at fjerne dine hæmorider/overskydende slimhinde skal du gennemgå en operation. Metoden som bruges hertil kaldes for THD-procedure.
Forbered dig til operationen
Du skal udrense inden, at du skal opereres. For at sikre at du er tilstrækkeligt udtømt, skal du følge nedenstående:
Dagen før du skal opereres:
Klokken 12: Tag 2 stk. Perilax/Toilax tabletter (afføringsmiddel)
Klokken 17: Tag 2 stk. Perilax/Toilax tabletter (afføringsmiddel)
Du skal forvente, at der efter 5-6 timer kommer gang i maven. Du kan få diarre – så hold dig i nærheden af et toilet.
Du må spise og drikke, som du plejer.
På operationsdagen
2 timer før mødetidspunktet til operationen skal du tage fosfatklysma i endetarmen. Fosfatklysma har du fået udleveret i klinikken, og ellers kan du købe det på apoteket.
Du skal tage 1 fosfatklysma efter følgende vejledning:
Læg dig på venstre side med bøjede knæ. Læg evt. et underlag under dig.
Fjern hætten på plastikbeholderen.
Tubespidsen smøres med lidt almindelig creme eller vaseline og føres forsigtigt ind i endetarmsåbningen med retning mod navlen.
Beholderens indhold klemmes forsigtigt op i endetarmen.
Beholderen holdes sammenpresset, når den trækkes ud af endetarmen.
Bliv liggende og hold på væsken indtil at der kommer afføringstrang, gerne 10-15 minutter. Gå derefter på toilettet.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Du skal sørge for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner. Det er vigtigt, at antallet af bakterier på din hud er så lille som muligt, når du bliver opereret.
Inden brusebadet skal du:
Tage alle dine smykker af (inklusiv fingerringe og piercinger).
Fjerne eventuelt neglelak på hænder og fødder.
Rense dine negle grundigt.
Sådan skal du vaske dig i brusebadet:
Skyl hele kroppen og vask dig omhyggeligt med sæbe.
Vask håret med sæbe.
Vask navlen grundigt med vand og sæbe - brug en vatpind, så alt snavs fjernes.
Skyl hele kroppen under rindende vand.
Tør dig godt og tag rent tøj på.
Efter brusebadet:
Undlad at smøre dig ind i creme efter badet. Det hindrer virkningen af den huddesinfektion, som du får på i forbindelse med operationen.
Du må ikke have makeup på til operationen.
Når du kommer til afdelingen vil personalet sikre sig, at din personlige hygiejne er i orden.
Hvis du har forbindinger skal disse skiftes før operationen ligesom, at eventuel kateterpose skal skiftes. Dette gøres i forbindelse med brusebadet eller umiddelbart før din operation.
Medbring løstsiddende og behageligt tøj. Vær opmærksom på at der er risiko for, at der kommer farvede spritpletter på tøjet.
Kontaktlinser
Du kan anvende kontaktlinser under operationen, men vi fraråder det.
Hvis du skal indlægges, skal du tage din medicin med på hospitalet i original indpakning. Det gælder både, hvis du skal indlægges og har fået et indkaldelsesbrev fra hospitalet, og hvis du bliver indlagt af din praktiserende læge. En pårørende kan eventuelt komme med din medicin.
Får du medicin dosispakket fra apoteket, skal du også tage den med i original indpakning.
Når du møder ind til operation, bedes du scanne dig ind og tage plads i venteværelset til personalet kommer og henter dig. De vil vise dig til rette og gøre dig klar.
Da der kan være ventetid fra mødetidspunktet til operationen, er det en god idé at medbringe læsestof eller lignende.
Om operationen
Operationen udføres i rygmarvbedøvelse med mulighed for fuld bedøvelse.
Ved operation underbindes blodkarrerne til hæmoriderne og samtidigt sys overskydende slimhinde op.
Risici og bivirkninger
Ved en hvilken som helst operation kan der opstå blødning og infektion. Ved kraftig og vedvarende blødning eller hvis du får feber, skal du indenfor de første 24 timer kontakte Kirurgisk Sengeafsnit 2.
Opstår der kraftig blødning eller feber efter 24 timer, skal du kontakte din læge eller vagtlægen.
Efter operationen
De fleste har varierende grader af smerter og ubehag de første dage efter operationen. Disse gener aftager gradvist. For at afhjælpe smerterne er det vigtigt, at du fortsætter med den anbefalede smertebehandling.
Inden operationen skal du have købt håndkøbsmedicin, f.eks. Panodil og Ibuprofen, som vil udgøre din smertebehandling efter operationen. Hvis personalet vurderer, at du vil få brug for at få suppleret med stærkere smertestillende, vil du få det udleveret. Efter operationen vil du få en plan for smertebehandlingen.
De første dage efter operationen kan der være blødning i forbindelse med toiletbesøg, og det anbefales at undlade at presse ved toiletbesøg de første uger.
For at mindske ubehaget og holde afføringen lind bør du tage afføringsmiddel i form af tablet Magnesia® (1-2 tabletter dagligt) eller pulver Movicol® (1-2 breve dagligt) de første dage efter operationen. Herefter kan du tage det ved behov, indtil ubehaget og smerterne er aftaget.
Som forebyggelse mod blodpropper får du på operationsdagen en indsprøjtning med blodfortyndende medicin. Denne behandling fortsætter hos nogen i en periode, afhængig af indgrebets størrelse og personlige risikofaktorer. Hvis dette gælder for dig, vil du blive informeret om det, inden du bliver udskrevet.
Er du allerede i blodfortyndende behandling, skal du følge den plan, du har fået udleveret/ tilsendt forud for operationen.
Videre forløb
Den opererende læge afgør efter operationen, om det er nødvendigt med kontrol i Kirurgisk Klinik. Er dette tilfældet for dig, vil du få tilsendt en tid til Kirurgisk Klinik med instruks om evt. forberedelse.
Hvis det ikke vurderes nødvendigt med kontrol, skal du kontakte din egen læge ved problemer.
Hvis der opstår problemer, eller du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Kirurgisk Sengeafsnit det første døgn efter udskrivelsen. Derefter skal du kontakte din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Har du praktiske spørgsmål forud for din operation eller behandling, kan du kontakte vores booking-sekretariat alle hverdage mellem kl. 10.00-12.00 på telefon 78 42 73 16.
Dagkirurgien
Sundvej 30A 8700 Horsens
Hvis du er syg på dagen kan du kontakte os på tlf: 7842 5512 fra kl. 7.30 - 17.00 på hverdage.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/840495
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.