Mindre operation for byld (Perianal absces eller pilonidalcyste)
Gå direkte til:
Mindre operation for byld (Perianal absces eller pilonidalcyste)
En byld ved endetarmen eller på balderne er svært generende og skal behandles.
Symptomer
Symptomerne på en byld er smerter, hævelse, feber og evt. udsivning af væske eller pus.
Årsag
En byld ved endetarmen er en ansamling af betændelse i vævet omkring endetarmsåbningen. Betændelsen opstår i en af de kirtler, der ligger op til endetarmens lukkemuskler. Derfra breder betændelsen sig til det omgivende væv omkring endetarmsåbningen og danner en ansamling af pus i vævet.
En byld på balderne (Pilonidal cyste) ses især hos yngre mænd med en kraftig hårvækst. Infektionen er en fremmedlegeme reaktion på nedgroede hår i området. Tilstanden er ofte kompliceret med kronisk betændelse og risiko for gentagne abces dannelser
Om forløbet
Bylden fjernes ved en operation. Via et snit udtømmes bylden og området renses. Såret står herefter åbent, og det vil efterhånden hele op fra bunden og fra sårkanterne.
Som hovedregel gælder, at du må gøre de ting, du kan, og genoptage dine normale aktiviteter og arbejde, når smerterne tillader det.
Om behandlingen
Med hensyn til sårheling vil vi anbefale dig at spise en sund, varieret kost (vitamin- og proteinrig).
Hvis du ryger, vil vi anbefale, at du nedsætter forbruget eller stopper helt, da det gavner sårhelingen.
Du skal holde såret rent på følgende måde:
Såret skal bruses to gange i døgnet og altid efter afføring.
Sid på hug.
Brug håndbruser med blød stråle og tempereret vand, indtil såret er rent. Brug f.eks. et spejl.
Efter skylning duppes med en ren, tør klud.
Læg et lille bind eller trusseindlæg i underbukserne, så længe såret væsker.
Hvis der er smerter eller svie i forbindelse med brusning anbefales, at du tager smertestillende medicin ½ time før brusning.
Mens du har åbent sår, må du ikke bade i svømmehal.
Hvis du er opereret for en pilonidalcyste, er det vigtigt, at området omkring og nede i såret holdes fri for hår. Ellers kan såret ikke hele.
Hårene barberes væk med en engangsskraber. Da det kan være svært at se området selv, kan det være nødvendigt at få en person til at hjælpe med at fjerne hårene.
Det er vigtigt, at der ikke kommer for meget stræk på såret i den første uges tid. Det betyder, at du skal tage den med ro. Du skal ikke sidde for meget, men hellere stå eller ligge. Du vil blive informeret om, hvilke forholdsregler der er, samt hvordan den videre behandling vil være, herunder også om der er behov for hjemmesygeplejerske til skiftning af forbinding.
I sjældne tilfælde kan der opstå betændelse i såret. Dette viser sig ofte først efter nogle dage, hvor såret så bliver hævet, smertefuldt og ømt ved berøring. Der kan være ildelugtende sivning fra såret. Huden bliver øm, rød og varm. Du skal i så fald kontakte din egen læge eller vagtlæge.
Inden operationen skal du have købt håndkøbsmedicin, f.eks. Panodil og Ibuprofen, som vil udgøre din smertebehandling efter operationen. Hvis personalet vurderer, at du vil få brug for at få suppleret med stærkere smertestillende, vil du få det udleveret. Efter operationen vil du få en plan for smertebehandlingen.
De første dage efter operationen kan der være blødning i forbindelse med toiletbesøg, og det anbefales at undlade at presse ved toiletbesøg de første uger.
For at mindske ubehaget og holde afføringen lind bør du tage afføringsmiddel i form af tablet Magnesia® (1-2 tabletter dagligt) eller pulver Movicol® (1-2 breve dagligt) de første dage efter operationen. Herefter kan du tage det ved behov, indtil ubehaget og smerterne er aftaget.
Kontakt
Kontakt
Har du praktiske spørgsmål forud for din operation eller behandling, kan du kontakte vores booking-sekretariat alle hverdage mellem kl. 10.00-12.00 på telefon 78 42 73 16.
Dagkirurgien
Sundvej 30A 8700 Horsens
Hvis du er syg på dagen kan du kontakte os på tlf: 7842 5512 fra kl. 7.30 - 17.00 på hverdage.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/810938
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.