Lyskebrok er et svagt sted i bugvæggen i lyskeregionen. Bughinden skubber sig ud gennem det svage sted, hvilket muliggør, at en tyndtarmsbøjle eller andet bugindhold kan komme i klemme.
Om end risikoen herfor er beskeden, betyder det, at et barn med smerter og en bule i lysken, som ikke kan skubbes på plads, skal indlægges og undersøges/ behandles eventuelt opereres akut.
Et lyskebrok bliver aldrig bedre med tiden og forsvinder ikke af sig selv. Operation er således den eneste behandling for brok i lysken hos børn.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at barnet overholder nedenstående fasteregler. Operationen bliver aflyst, hvis barnet ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 1 time før
De sidste 6 timer før mødetidspunktet må barnet ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice. Småbørn må dog få modermælkserstatning indtil 4 timer før og brystmælk indtil 3 timer før mødetidspunktet.
Barnet må drikke vand og saftevand indtil 1 time før mødetidspunktet.
Giv barnet lidt sød saft 1 time før mødetidspunktet. Saftevand modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen.
Husk: Den sidste time før mødetidspunktet må barnet intet indtage.
Vi anbefaler, at barnet heller ikke tygger tyggegummi.
Barnet skal vaskes grundigt inden operationen for at forebygge infektioner. Det er vigtigt, at antallet af bakterier på huden er så lille som muligt, inden operationen.
Inden brusebadet skal barnet:
tage alle evt. smykker af (inkl. fingerringe)
fjerne evt. neglelak på hænder og fødder
rense negle grundigt
Sådan skal du vaske barnet:
skyl hele kroppen
vask håret med sæbe
vask ansigt og hals med sæbe
vask overkroppen
vask omhyggeligt under armene
vask navlen grundigt med vand og sæbe - brug en vatpind, så al snavs fjernes
vask grundigt omkring kønsorganerne
vask ben og fødder
skyl hele kroppen under rindende vand
tør barnet godt og giv rent tøj på
Undlad at smøre barnet ind i creme efter badet. Det hindrer virkningen af den huddesinfektion, som barnet får på i forbindelse med operationen.
Når i kommer til afdelingen vil personalet sikre sig, at barnets hygiejne er i orden.
Når I møder ind til operation, bedes du scanne barnet ind, tage plads i venteværelset og vente indtil personalet kommer og henter jer. De vil vise jer til rette og gøre barnet klar.
Som forældre kan I være med, indtil jeres barn er bedøvet. Ligeledes vil I selvfølgelig kunne være der igen umiddelbart efter operationen.
Tag gerne en bog, legesager eller anden underholdning med. Så er I forberedt, hvis der skulle opstå ventetid, inden det bliver barnets tur.
Om operationen
Operationen foregår i fuld bedøvelse.
Brokket består af en udposning af bughinden, som afsnøres og fjernes. Hudsnittet lukkes med tråd, som opløses af sig selv. Det vil sige, at der er ingen tråde, som skal fjernes efterfølgende.
Henover operationsarret lægges en lille tynd forbinding.
Risici og bivirkninger
Ved en hvilken som helst operation kan der opstå blødning og infektion (<1 %).
Ved brok-operationer, uanset hvilken type, vil der være en risiko for, at brokket kommer igen. Denne risiko er hos børn under 1% efter planlagt kirurgi.
Der kan komme føleforstyrrelser i operationsområdet, der kan strække sig ned på låret.
Efter operationen
Smerter svarende til operationsområdet afhjælpes med fast smertestillende i en periode. Vi anbefaler, at I inden operationen køber et Paracetamol præparat (f.eks. Pinex, Pamol, Panodil) i håndkøb på apoteket. Erfaringsmæssigt er mikstur det nemmeste at dosere til mindre børn. I får en detaljeret vejledning i barnets smertebehandling, inden barnet udskrives.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Symptomer på infektion opstår normalt først i løbet af nogle dage.
Du skal være opmærksom på om:
såret hæver
såret bliver mere smertefuldt
såret er øm ved berøring
såret væsker
huden omkring såret bliver rød og varm
du oplever almen utilpashed
du får feber.
Hvis du oplever disse symptomer på infektion, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Dit sår er lukket med sting eller clips
Du vil få besked efter operationen, hvordan dit sår er lukket.
Er dit sår lukket med sting, ligger disse under huden og vil opløses af sig selv.
Er dit sår lukket med clips, skal disse fjernes 12-14 dage efter din operation. Du kan selv gøre det, eller få din egen læge til det.
Dagen efter operation kan du allerede gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal før sting eller clips er væk.
Plastre
Udover sting eller clips er huden ofte holdt sammen med steristrips-plastre, som du gerne må lade side i 10-14 dage. Løsner de sig tidligere, skal du ikke foretage dig noget.
Plasteret der dækker såret må fjernes dagen efter du er kommet hjem. I nogle tilfælde kan der stadig komme væske og lidt blod fra sårene. Hvis det er tilfældet, kan du sætte et nyt rent plaster henover sårene.
Når du kommer hjem
I kommer hjem samme dag.
I efterforløbet er der ingen begrænsninger i barnets leg. Med andre ord må de gerne løbe og klatre i træer etc.
Jeres barn skal dog undgå karbad og svømmehal den første uge, eller indtil såret er helet. Barnet kan komme i børnehave eller skole, når det har det godt og ikke klager over smerter. Det vil typisk sige efter et par dage. Der foretages ikke kontrol.
Mere information
Hvis der opstår problemer, eller du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Kirurgisk Sengeafsnit det første døgn efter udskrivelsen. Derefter skal du kontakte din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Har du praktiske spørgsmål forud for din operation eller behandling, kan du kontakte vores booking-sekretariat alle hverdage mellem kl. 10.00-12.00 på telefon 78 42 73 16.
Dagkirurgien
Sundvej 30A 8700 Horsens
Hvis du er syg på dagen kan du kontakte os på tlf: 7842 5512 fra kl. 7.30 - 17.00 på hverdage.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/848153
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.