Lyskebrok opstår gennem et svagt sted i bugvæggen i lyskeregionen. Bughinden skubber sig ud gennem det svage sted og derved kan en tyndtarmsbøjle eller andet bugindhold komme i klemme. Dette kan give anledning til potentielt alvorlige problemer, som kan kræve akut operation.
Et lyskebrok bliver aldrig bedre med tiden, og det vil heller aldrig gå væk af sig selv.
Forbered dig til operationen
De sidste to uger inden operationen, må du ikke indtage naturmedicin eller kosttilskud uanset type.
I forbindelse med operationen skal dine hår fjernes på hele maven fra brystvorterne til 5 cm under, hvor kønsbehåringen starter.
Hårene skal fjernes på begge lår - både halvt foran og halvt bagpå. Dette skal gøres, da der skal fastgøres noget teknisk operationsudstyr.
Én uge før operationen skal du fjerne håret med en hårklipper/trimmer eller lignende.
Du må ikke anvende en skraber til at fjerne håret.
Vi forventer ikke en glatbarbering af området.
Hvis du ikke har en hårklipper/trimmer, eller hvis der er under én uge til operationen fra din forundersøgelse, kan hårfjernelsen foretages, når du møder i afdelingen.
Operationen foretages nær din navle. Det er derfor vigtigt, at den er helt ren.
Er du i behandling med blodfortyndende medicin, kan det være nødvendigt med specielle forholdsregler. Ofte skal du holde pause med medicinen.
Du vil blive nærmere informeret om dette.
På operationsdagen
Det er vigtigt, at du overholder nedenstående fasteregler. Din operation bliver aflyst, hvis du ikke overholder fastereglerne.
Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før
Du må ikke spise eller drikke mælk eller juice med frugtkød, fx appelsinjuice, de sidste 6 timer før dit mødetidspunkt.
Du må drikke vand, saftevand, te og kaffe uden mælk indtil 2 timer før dit mødetidspunkt.
Drik gerne 2 glas sød saft 2 timer før dit mødetidspunkt. Saftevandet modvirker kvalme og utilpashed før og efter operationen. Hvis du har diabetes, skal du følge den aftale, du har lavet med personalet.
Husk: De sidste 2 timer før dit mødetidspunkt må du intet indtage. Du må heller ikke ryge, bruge e-cigaretter, skrå eller snus, og vi anbefaler at du heller ikke tygger tyggegummi.
Du skal ikke faste længere tid, end der står her. Hvis du faster for længe, kan du bl.a. blive dehydreret og opleve ubehag.
Du skal sørge for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner. Det er vigtigt, at antallet af bakterier på din hud er så lille som muligt, når du bliver opereret.
Inden brusebadet skal du:
Tage alle dine smykker af (inklusiv fingerringe og piercinger).
Fjerne eventuelt neglelak på hænder og fødder.
Rense dine negle grundigt.
Sådan skal du vaske dig i brusebadet:
Skyl hele kroppen og vask dig omhyggeligt med sæbe.
Vask håret med sæbe.
Vask navlen grundigt med vand og sæbe - brug en vatpind, så alt snavs fjernes.
Skyl hele kroppen under rindende vand.
Tør dig godt og tag rent tøj på.
Efter brusebadet:
Undlad at smøre dig ind i creme efter badet. Det hindrer virkningen af den huddesinfektion, som du får på i forbindelse med operationen.
Du må ikke have makeup på til operationen.
Når du kommer til afdelingen vil personalet sikre sig, at din personlige hygiejne er i orden.
Hvis du har forbindinger skal disse skiftes før operationen ligesom, at eventuel kateterpose skal skiftes. Dette gøres i forbindelse med brusebadet eller umiddelbart før din operation.
Medbring løstsiddende og behageligt tøj. Vær opmærksom på at der er risiko for, at der kommer farvede spritpletter på tøjet.
Kontaktlinser
Du kan anvende kontaktlinser under operationen, men vi fraråder det.
Når du møder ind til operation, bedes du scanne dig ind og tage plads i venteværelset til personalet kommer og henter dig. De vil vise dig til rette og gøre dig klar.
Da der kan være ventetid fra mødetidspunktet til operationen, er det en god idé at medbringe læsestof eller lignende.
Om operationen
Operation er den foretrukne behandlingsform for symptomgivende brok. Ved visse tilfælde af lyskebrok er det en fordel at foretage indgrebet ved kikkertoperation. Hos kvinder anbefales altid operation for lyskebrok, selvom brokket ikke giver gener.
Operationen udføres via et laparoskop og gennem sædvanligvis 3 små huller i huden, føres hjælpeinstrumenter ind. Brokket identificeres indefra, og der placeres et ”net”, som skal dække det svage sted. Nettet sættes som udgangspunkt fast med titaniumskruer, alternativt limes det fast. De små huller i huden syes med tråd, som opløses af sig selv.
Operationen foregår i fuld bedøvelse.
Risici og bivirkninger
Lægen gennemgår risici og bivirkninger med dig ved en samtale før operationen
Det er normalt, at der er ømhed og lette smerter efter en operation.
Efter alle operationer kan der opstå betændelse eller blødning, eventuelt som en blødning inde i kroppen. I sjældne tilfælde kan en indre blødning udvikle sig livstruende, hvis den ikke opdages og behandles i tide.
Der er minimal risiko for skade på andre områder eller resten af tarmen. En tarmskade kan i værste fald betyde, at du skal have anlagt en midlertidig stomi.
Ved en kikkertoperation pustes kuldioxid ind i maven for at skabe gode oversigtsforhold og plads til kirurgens redskaber. Kuldioxiden kan give dig trykkende smerter i brystet, skuldrene og nakken de første dage efter operationen.
Fortæl det til personalet. De kan hjælpe med at vurdere, om det er bivirkninger efter kuldioxid eller andet. Det hjælper, hvis du bevæger dig, bruger varmepude eller tager smertestillende.
Få patienter får en blodansamling i det opererede område. En blodansamling ligner et blåt mærke og skyldes en blødning efter operationen.
Få patienter får beskadiget en følenerve i det opererede område.
En beskadiget følenerve viser sig som følelsesløshed eller ændret følsomhed i det opererede område. Nogle gange kommer følelsen tilbage efter nogle uger eller måneder.
I yderst sjældne tilfælde er der risiko for at miste en testikel.
Efter operationen er der en risiko for hævelse og misfarvning omkring operationssårene.
Ved brokoperationer, uanset hvilken type, vil der altid være risiko for, at brokket kommer igen, men risikoen er helt nede på nogle få procent ved nævnte metode.
Der er cirka 5% risiko for kroniske smerter af varierende grad efter kikkertoperation for lyskebrok, og en risiko for føleforstyrrelser i operationsområdet, der kan strække sig ned på låret.
Det har stor betydning, at du efter operationen er oppe så meget som muligt, da det forebygger komplikationer i form af blodpropper i ben og lunger samt lungebetændelse. Dette kan kun gennemføres ved et samarbejde mellem dig og personalet. Du opfordres derfor til at være aktiv under indlæggelsen og når du kommer hjem.
Efter operationen
Du kan udskrives samme dag
Smerter ved operationsområdet afhjælpes med fast smertestillende medicin i en periode.
Vi anbefaler, at du inden operationen køber håndkøbspræparat Paracetamol (f.eks. Panodil, Pinex, Pamol) og NSAID (f.eks. Ibuprofen, Burana), som vil være den smertebehandling, du skal tage efter operationen. Du vil modtage en detaljeret vejledning i din smertebehandling, inden du sendes hjem.
Du skal være opmærksom på, at det udleverede medicin kan være trafikfarlig og have en rød advarselstrekant. Læs mere herom i indlægssedlen.
Hvis du skal bruge smertestillende, der indeholder morfin, kan du få hård mave/forstoppelse. Du skal derfor:
drikke rigeligt med væske
evt. bruge et mildt afføringsmiddel (f.eks Magnesia, Movicol eller lignende), som kan købes i håndkøb.
Der kan forekomme betændelse i såret efter enhver operation, men det er sjældent. Symptomer på infektion opstår normalt først i løbet af nogle dage.
Du skal være opmærksom på om:
såret hæver
såret bliver mere smertefuldt
såret er øm ved berøring
såret væsker
huden omkring såret bliver rød og varm
du oplever almen utilpashed
du får feber.
Hvis du oplever disse symptomer på infektion, skal du kontakte din egen læge eller vagtlægen.
Som forebyggelse mod blodpropper får du på operationsdagen en indsprøjtning med blodfortyndende medicin. Denne behandling fortsætter hos nogen i en periode, afhængig af indgrebets størrelse og personlige risikofaktorer. Hvis dette gælder for dig, vil du blive informeret om det, inden du bliver udskrevet.
Er du allerede i blodfortyndende behandling, skal du følge den plan, du har fået udleveret/ tilsendt forud for operationen.
Selvom du føler dig træt og kan have kvalme de første dage, er det vigtigt, at du umiddelbart efter operationen begynder at spise og drikke.
Spis og drik som du plejer. Drik gerne rigeligt og spis gerne proteinrig kost.
Når du kommer hjem
Ved lyskebrokoperation kan der opstå væskeansamling eller misfarvning i lysken. Misfarvningen skyldes en mindre blodansamling under huden, som giver en mørk blålig/grønlig misfarvning, som kan brede sig ned omkring pungen og ud på penis. Det er uden betydning og farven vil fortage sig over 1 -3 mdr. Efter operationen kan det føles som om at brokket stadig er til stede. Dette skyldes en væskeansamling i hulrummet, hvor brokket var. Det skal langsomt aftage i løbet af 2 måneder. Du skal søge læge hvis du oplever problemer med at tisse. Bliver du bekymret over misfarvningen eller hævelsen – kontakt da egen læge.
Hvis der forekommer en lille blødning i timerne efter operationen, kan det afhjælpes med koldt omslag og let pres på operationsstedet.
Dit sår er lukket med sting eller clips
Du vil få besked efter operationen, hvordan dit sår er lukket.
Er dit sår lukket med sting, ligger disse under huden og vil opløses af sig selv.
Er dit sår lukket med clips, skal disse fjernes 12-14 dage efter din operation. Du kan selv gøre det, eller få din egen læge til det.
Dagen efter operation kan du allerede gå i brusebad, men du må ikke benytte karbad eller svømmehal før sting eller clips er væk.
Plastre
Udover sting eller clips er huden ofte holdt sammen med steristrips-plastre, som du gerne må lade side i 10-14 dage. Løsner de sig tidligere, skal du ikke foretage dig noget.
Plasteret der dækker såret må fjernes dagen efter du er kommet hjem. I nogle tilfælde kan der stadig komme væske og lidt blod fra sårene. Hvis det er tilfældet, kan du sætte et nyt rent plaster henover sårene.
I efterforløbet er der ingen løfterestriktioner, medmindre kirurgen giver anden anvisning.
Du skal forvente sygemelding i 7-14 dage, men kan naturligvis gå i arbejde før, såfremt du har det godt.
Hvis der opstår problemer, eller du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Kirurgisk Sengeafsnit det første døgn efter udskrivelsen. Derefter skal du kontakte din egen læge.
Symptomer på indre blødninger er:
stor hævelse i bughule/maven eller brystkasse
kraftige smerter i bughule/maven eller brystkasse
hurtig eller svag puls
følelse af kortåndethed
Hvis du oplever en eller flere af symptomerne nedenfor, samtidig med du får det dårligere, kan det også være tegn på indre blødninger:
kvalme
svimmelhed
træthed eller utilpashed
tørst
Find kontaktinformation i vejledningen.
Kontakt
Kontakt
Har du praktiske spørgsmål forud for din operation eller behandling, kan du kontakte vores booking-sekretariat alle hverdage mellem kl. 10.00-12.00 på telefon 78 42 73 16.
Dagkirurgien
Sundvej 30A 8700 Horsens
Hvis du er syg på dagen kan du kontakte os på tlf: 7842 5512 fra kl. 7.30 - 17.00 på hverdage.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/847767
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.