Ved anlæggelse af en stomi tildannes en åbning i bugvæggen, igennem hvilken tarmen trækkes ud og fastgøres til huden.

En bule ved stomien beror enten på, at tarmen teleskoperer dvs. åler sig ud mellem bugvægsmusklerne og underhuden eller at åbningen i bugvæggen, hvor tarmen føres ud, er blevet for stor, så en anden tarmslynge kan komme i klemme. En tredje mulighed er en kombination af de to typer.  Kun de to sidstnævnte tilstande udgør reelt et stomibrok.

Op mod 50-70 % af personer med en blivende stomi får en bule eller et regulært brok. Behandlingen heraf beror på en individuel vurdering på baggrund af, hvordan stomien er lavet, og omfanget af symptomer. Er der tale om en mindre bule, og ikke et regulært brok, uden gener i form af smerter, lækage eller hudproblemer, afstår man typisk fra kirurgisk behandling. Med andre ord foretages kun yderst sjældent operation for rent kosmetiske gener.

Er der tale om en større bule med besværet stomifunktion eller et regulært brok med gener som ovenfor anført, vil man ofte blive tilbudt operation. Den kirurgiske behandling tilstræber at ophæve teleskoperingen, alternativt at mindske defekten i bugvæggen, uden dermed at vanskeliggøre stomifunktionen, og sidst men ikke mindst forhindre, at problemerne genopstår.


Forbered dig til operationen

Hold pause med naturmedicin

Fjern hår i operationsområdet

Hav styr på din sukkersyge

Navlen skal være ren

Hold den aftalte vægt før operation

Er du i blodfortyndende behandling


På operationsdagen

Stop med at spise 6 timer før - stop med at drikke 2 timer før

Vask dig grundigt

Tag din egen medicin med, når du skal indlægges

Scan dig ind, når du møder

Der kan være ventetid


Om operationen

Sådan foregår operationen


Risici og bivirkninger

Blødning og infektion

Det er vigtigt, at du er aktiv

Hævelse

Ændring af stomiens udseende


Efter operationen

Gener og ubehag efter operationen

Du skal have blodfortyndende behandling

Smertestillende behandling

Spis og drik som du plejer


Når du kommer hjem

Sygemelding

Plastre og sting


Videre forløb

Opfølgende kontrol

Ved spørgsmål og/eller problemer


Kontakt

Du kan altid kontakte os

Har du praktiske spørgsmål forud for din operation eller behandling kan du kontakte vores sekretariat mellem kl. 9.00 og 14.00 på tlf. nr.: 7842 6285.

Har du spørgsmål i relation til din operation eller behandling efter udskrivelsen kan du kontakte  Kirurgisk Sengeafsnit 1 på tlf. nr.: 7842 6277.

Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.