Galdeblæren fungerer som reservoir for galdesaften, som kommer fra leveren. I galdeblæren kan der danne sig sten, hvilket kan give kolikagtige smerter, kvalme og opkastninger. Der kan også opstå infektion i galdeblæren. Infektion i galdeblæren vil ofte resultere i dårligt galdenedløb. Når galdeblæren bliver inficeret, kan det være nødvendigt at fjerne galdeblæren ved en operation. Det er dog ikke altid muligt at operere, og hvis antibiotika ikke er tilstrækkelig til at fjerne infektionen, vælges det at anlægge et dræn i galdeblæren. Når drænet er anlagt, vil det fjerne betændelsen fra galdeblæren og samtidig behandling med antibiotika vil sikre, at du får det bedre efter få dage. Når infektionen er behandlet skal drænet fjernes, men inden fjernelse vil vi udføre en røntgenundersøgelse på drænet, så det sikres at galdeafløbet er blevet normalt.
Forbered dig til undersøgelsen
Mens du har galdeblæredræn, må du ikke indtage naturlægemidler eller kosttilskud.
På undersøgelsesdagen
Du skal ikke være fastende til undersøgelsen.
Du skal sørge for at vaske dig grundigt inden operationen for at forebygge infektioner. Det er vigtigt, at antallet af bakterier på din hud er så lille som muligt, når du bliver opereret.
Inden brusebadet skal du:
Tage alle dine smykker af (inklusiv fingerringe og piercinger).
Fjerne eventuelt neglelak på hænder og fødder.
Rense dine negle grundigt.
Sådan skal du vaske dig i brusebadet:
Skyl hele kroppen og vask dig omhyggeligt med sæbe.
Vask håret med sæbe.
Vask navlen grundigt med vand og sæbe - brug en vatpind, så alt snavs fjernes.
Skyl hele kroppen under rindende vand.
Tør dig godt og tag rent tøj på.
Når du møder ind til undersøgelsen, bedes du scanne dig ind. Tag plads i venteværelset indtil, at personalet kommer og henter dig. De vil vise dig til rette og gøre dig klar.
Da der kan være ventetid fra mødetidspunktet til undersøgelsen, er det en god idé at medbringe læsestof eller lignende.
Om undersøgelsen
Røntgenundersøgelsen foregår på operationsgangen uden bedøvelse. Gennem drænet sprøjtes kontrastvæske ind i galdeblæren, samtidig med at der foretages røntgenbilleder. Hermed kan galdeafløbet vurderes. Såfremt galdeafløbet er normalt, fjernes drænet med det samme. Alternativt vil drænet blot blive lukket af.
Risici og bivirkninger
Komplikationer ved kontrastundersøgelse og fjernelse af dræn er sjældne.
Inden indsprøjtningen blev du spurgt om overfølsomhed og det blev vurderet, at du kunne gennemføre undersøgelsen uden problemer.
Kontraststoffet kan i sjældne tilfælde give gener i timerne efter undersøgelsen, oftest med udslæt.
Det svinder som regel hurtigt igen, men er det ikke tilfældet, kan du kontakte din læge eller lægevagten og i den forbindelse oplyse om den kontrastindsprøjtning, som du har fået.
Galdelækage og blødning efter fjernelse af drænet er en sjælden komplikation.
Efter undersøgelsen
Du bliver udskrevet samme dag.
Når du kommer hjem
Plasteret over drænstedet kan fjernes dagen efter, du er kommet hjem. I nogle tilfælde kan der stadig komme væske og lidt blod fra drænstedet. Hvis det er tilfældet, kan du sætte et nyt almindeligt rent plaster henover såret.
Symptomer på indre blødninger er:
stor hævelse i bughule/maven eller brystkasse
kraftige smerter i bughule/maven eller brystkasse
hurtig eller svag puls
følelse af kortåndethed
Hvis du oplever en eller flere af symptomerne nedenfor, samtidig med du får det dårligere, kan det også være tegn på indre blødninger:
kvalme
svimmelhed
træthed eller utilpashed
tørst
Find kontaktinformation i vejledningen.
Videre forløb
Hvis der opstår problemer, eller du har spørgsmål, er du velkommen til at kontakte Kirurgisk Sengeafsnit det første døgn efter udskrivelsen. Derefter bedes du kontakte din egen læge.
Kontakt
Kontakt
Har du praktiske spørgsmål forud for din operation eller behandling, kan du kontakte vores booking-sekretariat alle hverdage mellem kl. 10.00-12.00 på telefon 78 42 73 16.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1476886
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.