Som det vil fremgå af det følgende, er det imidlertid ofte ikke så meget, der skal til for at få lysten og glæden ved det intime samvær tilbage.
Med hjertesygdom i det hele taget og med hjertesvigt i særdeleshed, følger ofte træthed, uoplagthed, angst og usikkerhed, i hvert fald for en periode. Derfor bliver samlivet helt naturligt fortrængt eller sat på ”standby” for en tid.
Men det bliver hverdag – og du skal finde ud af at LEVE med din hjertesygdom. I den forbindelse er det naturligt bl.a. at gøre sig tanker om samlivet - du har måske tænkt:
Har min partner lyst til mig på samme måde som før?
Tør han/hun elske med mig som før? - Tør jeg?
Hvad sker der med os og vores parforhold, når sexlysten bliver mindre?
Får jeg nogen sinde lysten igen?
Hvordan genfinder jeg lysten - hvad skal der til?
Det kan være svært at acceptere, at sygdommen – udover at fylde meget i hverdagen - også påvirker jeres intime liv.
Hvad gør man, når samlivet bliver svært?
Sygdommen ændrer måske balancen i jeres forhold – frustrationer over dette kan skabe nedsat lyst. Udfordringen er at finde en ny balance i forholdet og acceptere de nye roller.
Tal om hvordan den nye situation, I befinder jer i, påvirker jer og jeres samliv/sexlyst. Mange misforståelser og sårede følelser kan undgås, når man får sat ord på sine tanker og følelser.
Den raske partner kan ofte være bange for at presse på. Som regel er det en lettelse, når tavsheden bliver brudt, da tavsheden og angsten for det usagte kan resultere i, at man ikke føler sig elsket. Fortæl, hvis du føler, der kommer afstand mellem jer. Vær opmærksom på, at din partner ikke kan gætte, hvad du tænker og omvendt. Del jeres frustrationer over den nye situation - det kan bringe jer tættere sammen, og I kan sammen udforske nye muligheder i samlivet.
Aftal tid til samtale (f.eks. 1 time /uge), fokuser på emnet og overhold tiden.
Planlæg kæresteaftner og nyd hinanden, ikke nødvendigvis seksuelt. Skemalæg jeres sexliv, f.eks. en dag om ugen eller hver 14. dag for bedre at kunne nyde kærtegn i hverdagen, uden frygt for afvisning.
Forsøg at nytænke måder at være sammen på. Seksuelt samvær er ikke altid ensbetydende med samleje – seksuel intim berøring kan være lige så tilfredsstillende. Vær opmærksom på, at specielt kvinden i en periode kan have brug for et noget længere forspil end tidligere – for at blive ”tændt” og få lyst til sex.
Det vil ofte være muligt at finde et andet præparat, som ikke giver dig samme seksuelle bivirkninger. Tal derfor med personalet i Hjerteklinikken, eller din egen læge om problemet.
Gode råd
Sex er god motion og styrker hjertemusklen.
Knus, kys og tæt kropskontakt er vigtigt i perioder med problemer i sexlivet.
Accepter, at de tanker og bekymringer, der naturligt følger med et sygdomsforløb, kan nedsætte din lyst til sex.
Det er i orden at fravælge sex. Tal med din partner og afstem jeres forventninger omkring jeres sexliv. Der er andre måder at vise, at man holder af hinanden på.
Prioriter tiden sammen. Respekter hinandens holdninger og følelser, der skal være plads til dem alle.
Jeres forhold er unikt, kan og skal derfor ikke måles mod andres - I skal finde den løsning der passer til jer. Kører I fast i processen, så søg hjælp – en drøftelse med egen læge kan åbne nye muligheder. Sex er forbundet med lyst og glæde, sygdom forbindes med sorg, bekymring og angst. Så det kan være svært at prioritere sex og seksualitet, når man er syg. Men kan man bevare nærheden og intimiteten, vil det ofte give øget livskvalitet til livet med kronisk sygdom.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/799911
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.