Eventuelle tegn eller symptomer på graviditetsdiabetes er også de samme som for type 2-diabetes: Hyppig vandladning og tørst.
Ofte er der dog ingen symptomer, og derfor bliver alle gravide med øget risiko automatisk screenet. Screeningen foregår ved en glucosebelastning. En blodsukkermåling på over 9,0 ved glucosebelastningen viser, at du har graviditetsdiabetes.
Ligesom type 2 diabetes er graviditetsdiabetes kendetegnet ved insulinresistens. Det vil sige, at kroppens insulin ikke virker optimalt. Når insulinet ikke virker optimalt, bliver sukkerstofferne fra mad og drikke i din blodbane og skaber forhøjet blodsukker. Og det er netop det høje blodsukker, du skal undgå. Under graviditet danner moderkagen hormoner, som bevirker at insulinbehovet bliver forøget. Normalt vil kroppen reagere ved at forøge produktionen af insulin, men ikke alle kvinder vil være i stand til at producere tilstrækkeligt med insulin og udvikler derfor graviditetsdiabetes.
Om behandlingen
Målet med behandlingen er, at du har et blodsukker så tæt på det normale som muligt. Som regel er indsatsen alene en sund livsstil, som består at sund kost, motion og at undgå stress. Det er særdeles vigtigt, at blodsukkeret ligger så tæt på det normale som muligt. 75-80% af dem der får graviditetsdiabetes, holder blodsukkerne under anbefalede værdier ved livsstilsændringer, resten får brug for medicin (insulin) i graviditeten.
Hovedprincipperne i diæten er 3 mindre hovedmåltider og 3 mellemmåltider. Som grundregel bør du følge disse retningslinjer:
spis rugbrød i stedet for hvidt brød.
spis mange grøntsager.
spis magert kød og fisk.
spis 2-3 mindre stykker frugt om dagen.
drik/spis mindre portioner magre mælkeprodukter – op til ½ liter om dagen.
undgå så vidt muligt slik og kager.
Mere information
Graviditetsdiabetes opstår typisk på et tidspunkt i graviditeten, hvor risikoen for misdannelser hos fosteret er meget sjælden. Hvis dit blodsukker er velreguleret, er risikoen for at dit barn får problemer ikke særlig stor. Hyppigste problemer er et stort barn, gulsot og lavt blodsukker hos barnet lige efter fødslen. Risikoen for at barnet får type 2-diabetes som voksen er også mindre, når dine blodsukre ligger som anbefalet.
Graviditetsdiabetes forsvinder som regel hurtigt efter fødslen, men kommer som regel igen ved efterfølgende graviditeter. Desuden er der en kraftig forøget risiko for senere i livet at udvikle type 2-diabetes. Cirka halvdelen af dem som har haft graviditetsdiabetes udvikler type 2-diabetes inden for de første ti år efter fødslen.
Fasthold den sunde livsstil med sund kost og motion og hold din vægt under kontrol.
Kontakt
Medicinsk Klinik 1 - Diabetes og Hormon-/Stofskiftesygdomme
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/764401
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.