Zoledronsyre gives som en ”infusion” i årene af en sygeplejerske. Infusion betyder, at du får anlagt en lille plastikslange i en blodåre (drop), og væsken skal løbe ind i årene i løbet af minimum 15 minutter. Du skal være rask og f.eks. ikke have feber på dagen. Både før og efter infusionen skal du drikke rigeligt af hensyn til nyrerne. Du skal ikke være fastende og du vil få tilbudt drikkevarer, mens du får medicinen.
Sådan virker medicinen
Zoledronsyre udskilles via nyrerne og derfor skal du, inden behandlingen, have taget blodprøver, som skal godkendes af en læge.
Zoledronsyre optages meget hurtigt i knoglerne og virker meget effektivt ved at nedsætte nedbrydningen af knoglerne. Resultatet er, at mængden af kalk i knoglerne stiger og dermed nedsættes risikoen for brud på knoglerne. Denne effekt holder sig i 1 år. Derfor er det kun nødvendigt med en behandling en gang om året.
Risici og bivirkninger
De mest almindelige bivirkninger er feber og smerter i knogler, muskler og led. De optræder oftest i forbindelse med den første infusion, mens det er mindre almindeligt efter de efterfølgende infusioner.
Bivirkningerne aftager som regel efter få dage.
Hvis du oplever bivirkninger, kan du evt. tage tablet Pamol højest 4 gange i døgnet.
Vær opmærksom på
Det er vigtigt at supplere Zoledronsyrebehandlingen med kalk og D-vitamintilskud. Normalt anbefales 1-2 kalktabletter med D-vitamin dagligt afhængig af, hvor meget kalk du får gennem din kost. Tal med lægen eller sygeplejersken, hvis du er i tvivl om, hvor meget tilskud du skal have. Vær opmærksom på, at kalktabletter ikke må indtages sammen med jerntilskud.
Videre forløb
Du bliver indkaldt til Zoledronsyrebehandling en gang om året af personalet i Medicinsk Klinik 1.
Mere information
Hvis du har spørgsmål til ovenstående, eller hvis du vil vide mere, er du velkommen til at ringe til sygeplejersken.
Kontakt
Medicinsk Klinik 1 - Diabetes og Hormon-/Stofskiftesygdomme
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/764558
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.