Azathioprin er et immunhæmmende lægemiddel, der nedsætter delingshastigheden af celler i kroppen. Lægerne har de sidste 50 år brugt azathioprin til behandling af mange sygdomme og ved transplantationspatienter. De sidste 25 år har man brugt azathioprin til patienter med Colitis Ulcerosa og Crohns sygdom og visse leversygdomme.
Azathioprin dæmper betændelsen i tarmslimhinden, men har ikke binyrebarkhormonernes bivirkninger. Hvis man gentagne gange har haft opblussen i sin tarmsygdom, kan symptomerne bedres ved behandling med azathioprin.
Azathioprin findes i tabletter af 25 mg og 50 mg.
Dosis beregnes ud fra vægten (2–2,5 mg/kg legemsvægt). Behandlingen optrappes ofte over ca. 1 uge.
Det anbefales at tage tabletterne til sengetid for at mindske eventuelt ubehag, men medicinen kan også deles på 2 daglige doser. Behandlingen foregår på specialafdeling.
OBS! Tabletterne må ikke deles eller knuses.
Azathioprin virker først på betændelsen efter 6 uger-5 måneder. Typisk startes behandling med azathioprin, imens man får Prednisolon under udtrapning. Herved indtræder virkningen af azathioprin, når Prednisolonbehandlingen er afsluttet. Tåles azathioprinbehandlingen kan den fortsætte i flere år.
Risici og bivirkninger
Generelt tåles behandlingen med azathioprin uden problemer hos 90-95 % af alle i behandling. Hos 5-10 % må man ophøre på grund af ubehag, kvalme eller andre bivirkninger.
Bivirkninger kan deles i to grupper:
1. BIVIRKNINGER DER KAN OPTRÆDE TIDLIGT I BEHANDLINGSFORLØBET:
I de første 1-2 uger kan der opleves lettere kvalme, diarré og nedsat appetit, som ofte svinder indenfor de første 14 dage. Generne kan afhjælpes ved at tage medicin før sengetid.
Der kan endvidere opstå symptomer, der ikke kan skelnes fra influenza, dvs. muskelsmerter og feber.
Der kan komme påvirkning af bugspytkirtel eller lever, hvilket giver symptomer som mavesmerter dybt inde bag navlen, specielt strålende om i ryggen, samt alment ubehag.
Overfølsomhed med småprikket, rødt udslæt i ansigt og på overkrop ses ofte 1-3 dage efter behandlingsstart og svinder igen.
Får du kraftige bivirkninger, specielt mistanke om bygspytkirtelbetændelse, skal du straks ophøre med behandlingen og kontakte klinikken for at få taget blodprøver.
2. BIVIRKNINGER DER KAN OPSTÅ NÅR SOM HELST I BEHANDLINGSFORLØBET – SELV EFTER FLERE ÅRS BEHANDLING
Det drejer sig om påvirkning af knoglemarven, således at man ikke danner tilstrækkelig mange hvide blodlegemer. Det er derfor vigtigt, at du følger blodprøvetagningen som aftalt.
Udover de ovenfor nævnte bivirkninger kan det nævnes, at der er forøget risiko for soleksem. Undgå solarium og direkte sol.
Desuden kan enkelte patienter få smerter i leddene, samt lever- og nyrepåvirkning.
Der henvises i øvrigt til indlægssedlen i medicinpakningen.
Vær opmærksom på
Pause ved feber.
Samtidig behandling med allopurinol (Hexanurat®) forstærker virkning og bivirkning af azathioprin. Azathioprin kan nedsætte virkningen af blodfortyndende medicin.
Ved ønske om graviditet og amning tal altid med lægen herom. Graviditet kan gennemføres under azathioprinbehandling, hvorimod amning under azathioprinbehandling må drøftes individuelt.
Hav altid et kort på dig, hvor der står, at du er i behandling med azathioprin, hvilken dosis du får, samt dit cpr-nummer og behandlingsstedets navn og telefonnummer. Kortet udleveres ved opstart.
Videre forløb
Før start på azathioprinbehandlingen tages blodprøver. Herefter kontrolleres blodprøver med faste intervaller: 1, 2, 4 og 8 uger efter opstart (husk blodprøverne: MeMP og TGN ved 8 ugers blodprøvekontrol) – herefter hver 3. måned.
Datoerne aftales med sygeplejersken:
Medicin påbegyndt den: ____________________
Blodprøver tages: ___________________
____________________
Blodprøverne tages for at vurdere sygdomsaktivitet og observere evt. medicinbivirkninger. Det er meget vigtigt, at lægen får mulighed for at følge dine blodprøver, når du er i azathioprinbehandling. Du vil blive kontaktet, hvis blodprøverne viser noget unormalt.
Kontakt
Medicinsk Klinik 2 - Mave-, Tarm- og Leversygdomme
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/740776
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.