Golimumab er et biologisk lægemiddel, som bliver brugt til behandling af forskellige sygdomme bl.a Crohns sygdom og Colitis ulcerosa.
Medicinen tages som indsprøjtning i maven eller låret.
Forbered dig til behandlingen
Prøverne er blandt andet til for at udelukke, at du har eller har haft skjulte infektioner som tuberkulose eller kronisk leverbetændelse, da der under behandling med biologisk medicin er risiko for, at disse sygdomme kan forværres eller blusse op igen.
Om behandlingen
Første gang du får behandlingen, gives der 200 mg (2 sprøjter/penne)
Efter 2 uger gives 100 mg (1 sprøjte/pen).
Tag din indsprøjtning med golimumab hver 4. uge på en fast ugedag enten i maven eller i låret. Du vil blive oplært i selv at tage injektionen. Behandlingen er vederlagsfri, hvilket betyder, at du skal have det udleveret via Hospitalsapoteket uden egenbetaling. Du vil fortsat skulle følges regelmæssigt med fremmøde og blodprøver i klinikken.
Du skal tage sprøjten, så snart du opdager det og eventuelt ændre dagen for næste indsprøjtning, så der går 4 uger. Hvis du opdager det inden for 2 dage, kan du holde fast i den planlagte dag for næste indsprøjtning.
Genoptag behandlingen, når du er rask eller feberfri.
Sådan virker medicinen
Ved tarmsygdomme er der en fejl i kroppens immunsystem, så det angriber kroppens egne celler og danner betændelse. Immunsystemet bliver på en måde overaktivt.
Medicinen hæmmer et af de signalstoffer i immunsystemet, som medvirker til at danne betændelse i fx tarmen. Derved bliver betændelsen dæmpet.
Medicinen helbreder ikke din tarmsygdom, men behandlingen kan holde sygdommen i ro ved at bremse betændelsesreaktionen i tarmen og kan dermed begrænse udvikling i sygdommen.
De fleste mærker en virkning af golimumab efter få uger, men det er forskelligt og nogle mærker først en virkning efter flere indsprøjtninger.
Golimumab virker godt på omkring halvdelen af dem, der får behandlingen. Man kan ikke på forhånd afgøre, hvem der vil have gavn af behandlingen.
Hvis medicinen virker godt, kan behandlingen vare i flere år.
Hvis ikke du mærker en virkning af medicinen efter 3-4 måneder, vil lægen genoverveje behandlingen.
Risici og bivirkninger
De fleste tåler behandlingen godt.
De hyppigste bivirkninger er:
Infektioner, fx infektioner i luftvejene, blærebetændelse eller hudinfektioner.
Rødme og kløe på huden omkring stedet, hvor du har stukket dig.
Disse kan opleves efter flere dage op til måneder i form af ømhed eller muskelsmerter, udslæt, feber, hævelse af ansigt og hænder, ondt i halsen/hovedpine, kløe, synkebesvær.
Observerer du disse symptomer, skal du kontakte afdelingen.
Læs en komplet liste over bivirkninger på indlægssedlen i pakken med medicin
Vær opmærksom på
Din medicin skal opbevares i køleskab (2-8°C) og transporteres i køletaske. De må ikke opbevares i fryseren.
Du bedes derfor anskaffe dig en køletaske og køleelementer til transport af medicinen. Du må ikke ryste de fyldte sprøjter/penne, da det kan beskadige medicinen.
Noget medicin kan opbevares udenfor køl i en kortere periode, men det nedsætter holdbarheden. Du kan læse mere på min.medicin.dk eller spørg personalet, hvad der gælder for netop din behandling.
Vi anbefaler, at du bliver vaccineret mod influenza hvert efterår, når du får medicin, som påvirker dit immunsystem.
Hvis du har problemer med gentagne lungebetændelser, kan du også få en vaccination mod pneumokokker, som er de bakterier, der ofte fører til lungebetændelse.
Tal med personalet eller din praktiserende læge, hvis det er et problem for dig.
Hvis du skal rejse til et område, som kræver vaccinationer, bør du planlægge det i god tid. Vil du vide mere om rejsevaccinationer, kan du læse mere på Statens Serum Instituts hjemmeside.
Vær opmærksom på, at nogle vacciner ikke må gives, når du får medicin, som påvirker immunsystemet. Det handler om de levende vacciner, fx mod gul feber, tuberkulose, mæslinger og skoldkopper.
Tal derfor med personalet, hvis det bliver aktuelt for dig.
Da medicinen påvirker dit immunsystem og derfor øger risikoen for infektion i forbindelse med en operation, skal du i nogle tilfælde holde pause med medicinen før større operationer. Der anbefales pause med Simponi 1 måned før større operationer.
Tal derfor med lægen eller sygeplejersken i klinikken, hvis du skal opereres, så vi kan planlægge behandlingen og eventuel pause i perioden omkring din operation.
Du kan genoptage behandlingen, når eventuelle sting er fjernet, og såret er helet og uden tegn på infektion.
Hvis du skal have lavet en rodbehandling eller have trukket en tand ud, skal du følge din tandlæges anbefalinger mht. forebyggende antibiotika mod infektion. Det kan nogle gange være nødvendigt, når du får immunregulerende behandling.
Du skal kontakte os, hvis du planlægger en graviditet.
Anvendelse af Golimumab skal kun foregå efter individuel vurdering ved speciallæge. For kvinder er det af stor betydning, at graviditeten planlægges således, at tarmsygdommen er i ro inden graviditeten. Herved opnås de bedste forudsætninger for et optimalt graviditetsforløb.
Mænd i behandling med Golimumab kan fortsætte med behandlingen. Der er dog begrænset viden om Golimumabs indvirkning på den mandlige fertilitet.
Golimumab kan formentligt anvendes under amning, men tal med lægen om dette.
Når du kommer hjem
Du skal kontakte os, hvis du får:
Mistanke om overfølsomhed, fx hududslæt, hudkløe, hævelse i ansigtet eller munden. Du skal stoppe behandlingen med det samme.
Du skal kontakte din praktiserende læge, hvis du får feber over 38° eller andre tegn på infektion, fx. åndenød, hoste, ondt i halsen eller svie, når du tisser.
Videre forløb
I de første 3 måneder kontrolleres blodprøver 1 gang om måneden. Herefter skal du have taget blodprøver hvert ½ år.
Lægekontrol arrangeres cirka 3 måneder efter opstart med medicin.
Du skal have taget blodprøver, fordi de bivirkninger, du ikke selv kan mærke, kan måles i dit blod.
På www.blod.rm.dk kan du se, hvor du kan få taget blodprøver i Region Midtjylland.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1438545
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.