Mirikizumab er et biologisk lægemiddel, som er beregnet til at behandle voksne med moderat til svær aktiv colitis ulcerosa.
Du kan starte i behandling med Mirikizumab, hvis du ikke længere reagerer på eller ikke tåler anden biologisk behandling.
Forbered dig til behandlingen
Inden du kan starte på behandlingen, skal du have taget blodprøver, hjertekardiogram og røntgen af dine lunger.
Undersøgelserne er blandt andet til for at udelukke, at du har eller har haft skjulte infektioner som tuberkulose eller kronisk leverbetændelse, da der under behandling med biologisk medicin er risiko for, at disse sygdomme kan forværres eller blusse op igen.
Hvis du tidligere har fået taget ovenstående prøver, er det ikke sikkert, at de skal tages igen.
Om behandlingen
1. - 3. dosis gives som infusion i en blodåre i armen. Fra 4. dosis gives behandlingen som injektion i huden i låret eller i maveskindet. Injektionsbehandlingen tages herefter hver 4. uge.
Sådan virker medicinen
Du kan opleve en bedring af dine tarmsymptomer, når du tager medicinen. Symptomerne kan aftage eller helt forsvinde.
Mirikizumab er et antistof, der blokerer virkningen af et protein i kroppen (Cytokin). Proteinet spiller en stor rolle i udviklingen af colitis ulcerosa. Ved at blokere denne virkning svækker Mirikizumab den del af immunsystemet, som giver inflammation ved colitis ulcerosa.
Du kan forvente en virkning af medicinen efter få uger. Hvis du ikke kan mærke en virkning efter 12 uger, standser vi behandlingen, og erstatter den med en anden. Virker medicinen godt, kan behandlingen fortsætte i flere år.
Risici og bivirkninger
Du kan opleve følgende bivirkninger ved medicinen:
Infektioner, primært luftvejsinfektioner
Rødme og kløe ved indstiksstedet
Hovedpine
Hudkløe, hududslæt
Ledsmerter
Eventuelle langtidsbivirkninger er endnu ikke endeligt afklaret.
Vær opmærksom på
Din medicin skal opbevares i køleskab (2-8°C) og fragtes i køletaske. Det må ikke opbevares i fryseren.
Du bedes derfor anskaffe dig en køletaske og køleelementer til transport af medicinen. Du må ikke ryste de fyldte sprøjter, da det kan beskadige medicinen.
Noget medicin kan opbevares uden for køl i en kortere periode, men det nedsætter holdbarheden. Du kan læse mere på min.medicin.dk eller spørg personalet, hvad der gælder for netop din behandling.
Mirikizumab kan anvendes samtidig med Methotrexat eller anden immundæmpende medicin. Mirikizumab kan muligvis påvirke anden medicin. Fortæl derfor din læge, hvilken medicin du ellers tager.
Da medicinen påvirker dit immunsystem og derfor øger risikoen for infektion i forbindelse med en operation, skal du i nogle tilfælde holde pause med medicinen før større operationer.
Tal med lægen eller sygeplejersken i klinikken, hvis du skal opereres, så vi kan planlægge behandlingen og eventuel pause i perioden omkring din operation.
Du kan genoptage behandlingen, når eventuelle sting er fjernet, og såret er helet og uden tegn på infektion.
Du kan medbringe din medicin på rejser med fly, men vi anbefaler, at du kontakter flyselskabet inden afrejse og informerer om, at du medbringer medicinen.
Du bør medbringe et rejsebrev og et stemplet medicinskema, som du kan få af sygeplejerskerne, hvis du medbringer medicinen på køl.
Det er altid en god idé at have en samlet liste over sin medicin med på rejser til udlandet.
Hvis du skal have lavet en rodbehandling eller have trukket en tand ud, skal du følge din tandlæges anbefalinger mht. forebyggende antibiotika mod infektion.
Der er utilstrækkelig viden om graviditet under behandling med Mirikizumab, hvorfor graviditet under denne behandling frarådes.
Ligeledes frarådes amning under behandling med Mirikizumab.
Vi anbefaler, at du bliver vaccineret mod influenza hvert efterår, når du får medicin, som påvirker dit immunsystem.
Hvis du har problemer med gentagne lungebetændelser, kan du også få en vaccination mod pneumokokker, som er de bakterier, der ofte fører til lungebetændelse.
Tal med personalet eller din praktiserende læge, hvis det er et problem for dig.
Hvis du skal rejse til et område, som kræver vaccinationer, bør du planlægge det i god tid. Vil du vide mere om rejsevaccinationer, kan du læse mere på Statens Serum Instituts hjemmeside.
Vær opmærksom på, at nogle vacciner ikke må gives, når du får medicin, som påvirker immunsystemet. Det handler om de levende vacciner, fx mod gul feber, tuberkulose, mæslinger og skoldkopper.
Tal derfor med personalet, hvis det bliver aktuelt for dig.
Når du kommer hjem
Du skal kontakte os, hvis du får:
Mistanke om overfølsomhed, fx hududslæt, hudkløe, hævelse i ansigtet eller munden, synkebesvær, ømhed eller muskelsmerter.
Du skal kontakte din praktiserende læge, hvis du får feber over 38° eller andre tegn på infektion, fx. åndenød, hoste, ondt i halsen eller svie når du tisser.
Du skal holde pause med din medicin, hvis du får en behandlings- eller indlæggelseskrævende infektion herunder herpes eller herpes zoster infektion.
Kontakt klinikken hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skal holde pause med din medicin.
Videre forløb
Du skal have taget blodprøver 1 gang månedligt i de første 3 måneder efter opstart med medicin.
Derefter vil det ofte være i forbindelse med din lægekontrol. Det aftaler vi med dig.
Du skal have taget blodprøver, fordi de bivirkninger, du ikke selv kan mærke, kan måles i dit blod.
På www.blod.rm.dk kan du se, hvor du kan få taget blodprøver i Region Midtjylland.
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1458638
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.