Behandlingen udføres på Medicinsk Afdeling i samarbejde med Lever-, Mave-, Tarmsygdomme, Aarhus Universitetshospital.
Forbered dig til behandlingen
Dette sker efter aftale med lægen.
Som regel skal du i ca. 10 dage op til indgiften have antibiotika.
Efter selve fæcestransplantationen skal du observeres i en time, hvorefter du må tage hjem.
Om behandlingen
Fæcestransplantation indebærer overførsel af tarmbakterier fra en rask person til en patient. Clostridium difficile kan medføre alvorlig tarmbetændelse, især efter en periode med antibiotikabehandling eller almen svækkelse. Ved første tilfælde af Clostridieinfektion er behandlingen en særlig type antibiotika, som vanligvis er effektiv. Nogle patienter oplever imidlertid, at infektionen kommer tilbage.
Ny forskning viser, at overførsel af tarmens mikroflora fra en anden person ved afslutning af den antibiotiske behandling er effektiv til at forebygge, at infektionen kommer igen. Dette er baggrunden for overførsel af tarmbakterier fra en rask person til patientens tarm – fækal mikrobiota transplantation (FMT).
FMT kan komme på tale ved et hvert tilfælde af gentagen infektion med Clostridium difficile. Fordele og ulemper ved behandlingen drøftes med den behandlende læge.
Der er ingen kendte bivirkninger eller senfølger hos patienter, som ikke har anden tarmsygdom. Hos en enkelt patient med aktiv kronisk tarmbetændelse (Crohns sygdom) er der beskrevet spredning af tarmbakterier til blodet efter FMT. Behandlingen betragtes internationalt som ufarlig, men observation for bivirkninger eller senfølger indgår som en nødvendig del af behandlingen.
Afføring fra den raske person (donormateriale) fås fra en anonym fæcesdonor. Donor er udvalgt af lægerne på afdelingen og donor undersøges i forbindelse med fæcesdonation for smitsomme sygdomme og sygdomsfremkaldende tarmbakterier for at mindske risikoen for overførsel af sygdomme. Donor må ikke have modtaget antibiotika 3 måneder inden donation og må ikke lide af kroniske betændelsessygdomme.
Behandlingen kan foregå på tre måder:
Via kikkertundersøgelse af tyktarmen (koloskopi)
Via en sonde til mavesæk/tyndtarmen gennem det ene næsebor
Via kapsler der indtages i løbet af 10-30 minutter
De tre metoder er lige effektive og valg af metode sker i samråd mellem læge og patient.
Videre forløb
Efter 1 uge og efter 8 uger skal du indsende en afføringsprøve til dyrkning for clostridie-bakterier.
Du bliver tilbudt en telefonkontakt eller samtale 2 og 9 uger efter transplantationen og dernæst efter nærmere aftale.
Får du feber eller almen sygdomsfølelse, bør du kontakte Dagafsnittet, Medicinsk Sengeafsnit 1 (se kontaktoplysninger nederst).
Du skal ikke tage antibiotika efter transplantationen.
Kontakt
Medicinsk Dagafsnit - Medicinsk Sengeafsnit 1
Medicinsk Dagafsnit er åbent på alle hverdage fra kl. 8.00 til kl. 15.00.
Har du spørgsmål, kan du i åbningstiden kontakte en sygeplejerske fra Medicinsk Dagafsnit på tlf.: 7842 7091.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/921014
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.