Fæcestransplantation ved sonde til tyndtarmen (nasojejunal sonde)
Gå direkte til:
Fæcestransplantation ved sonde til tyndtarmen (nasojejunal sonde)
Forbered dig til behandlingen
Dagen før fæcestransplantationen skal du være fastende fra kl. 20.00. Du må indtage tynde, klare væsker, f.eks. juice men ingen mælkeprodukter.
Som regel skal du i ca. 4-10 dage op til indgiften have antibiotika.
Om behandlingen
Indgift af donormaterialet til tarmen foregår via sonde til tyndtarmen. Afføring fra den raske donor føres ned i tyndtarmen via en tynd sonde, som er anlagt i det ene næsebor og går via spiserør og mavesæk omtrent 20 cm ned i tyndtarmen.
Der vil blive booket en tid til sondeanlæggelse 1-3 dage før selve fæcestransplantationen. Sonden anlægges af en læge eller sygeplejerske i klinikken.
Sonden føres via næseboret til svælget og videre i din mavesæk. Herfra vil sonden selv bevæge sig videre ud i din tyndtarm på grund af tarmens peristaltik. Dette sker af sig selv og kan fremmes ved, at du indtager mad og væske og tygger tyggegummi.
På dagen for selve fæcestransplantationen skal du have taget et røntgenbillede, så vi kan se, om sonden er placeret korrekt.
Er du indlagt på en anden afdeling, vil det ofte kunne arrangeres, at din egen afdeling sørger for sondeanlæggelse og røntgenkontrol.
Ved selve transplantationen sidder du i en stol og er vågen. Der er ikke brug for at give særlig medicin. Først skylles sonden igennem med vand. Dette vil føles koldt i svælget. Herefter gives selve behandlingen og det tager ca. 10 minutter. Efter behandlingen skal du observeres i en halv time, hvorefter sonden tages op. Herefter må du tage hjem.
Videre forløb
I de første dage efter fæcestransplantationen kan du forbigående opleve kvalme, ubehag og rumlen i maven. Desuden kan der forekomme smerter i maven og ændring i afføringsmønsteret. Disse symptomer er som regel tegn på, at fæcestransplantationen har effekt.
Får du feber eller almen sygdomsfølelse, bør du kontakte klinikken eller vagtlægen.
Du skal ikke tage antibiotika efter transplantationen.
Efter en uge og efter 8 uger skal du indsende afføringsprøve til dyrkning samt påvisning af Clostridie-bakterier. Du skal være opmærksom på, at prøverne skal sendes med Quickbrev og afleveres i en Postbutik/Posthus.
Du bliver tilbudt en telefonkontakt eller samtale 2 og 9 uger efter transplantationen, og derefter efter nærmere aftale.
Kontakt
Medicinsk Dagafsnit - Medicinsk Sengeafsnit 1
Medicinsk Dagafsnit er åbent på alle hverdage fra kl. 8.00 til kl. 15.00.
Har du spørgsmål, kan du i åbningstiden kontakte en sygeplejerske fra Medicinsk Dagafsnit på tlf.: 7842 7091.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/921027
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.