Du skal kontakte den henvisende læge eller klinik, hvis du er, eller der er mulighed for, at du er gravid. Det kan have indflydelse på gennemførelse af undersøgelsen, da der er risiko for, at vi kan skade dit foster med røntgenstrålerne.
På undersøgelsesdagen
Drik ½ liter vand (evt. saftevand) inden undersøgelsen, som skal drikkes jævnt over den sidste ½ time inden skanningstidspunktet
Mød op med fyldt blære
Undlad at spise den sidste time før skanningen
Får du daglig medicin, må du tage denne som vanligt
Du bedes medbringe dit gule sundhedskort. Det bruger vi, når vi registrerer din ankomst.
Om undersøgelsen
En CT-scanning er en computerstyret røntgenundersøgelse, der giver detaljerede billeder af kroppens forskellige organer. De informationer, røntgenstrålerne giver ved scanningen, bliver bearbejdet til billeder i en computer.
Du skal ligge på et leje, der kører ind i CT-scanneren, som er åben i begge ender. Der er god plads omkring dig, og du har det meste af kroppen uden for selve scanneren. Vi betjener scanneren i et rum ved siden af undersøgelsesrummet, hvorfra vi kan se og høre dig. Det gør ikke ondt at blive skannet.
Da vi skal give dig kontrast i en blodåre, starter vi med at lægge et lille tyndt plastikrør i en blodåre i armen.
Den anvendte kontrast kan hos nogle give kortvarige ufarlige reaktioner, så som varmefornemmelse, metalsmag i munden og vandladningstrang. Bivirkninger i form af hudkløe, udslæt og let kvalme kan som ved al anden medicin opleves i enkelte tilfælde. Reaktioner, der kræver behandling, oplever vi yderst sjældent.
Undersøgelsen varer ca. 15-30 minutter. Afsæt 1 time til besøget, da vi efter undersøgelsen skal observere dig.
Efter undersøgelsen
Der er normalt intet ubehag efter undersøgelsen, men på grund af de mulige, meget sjældne bivirkninger til kontrasten, må du for en sikkerheds skyld først forlade afdelingen ½ time efter kontrastindsprøjtningen. For at undgå påvirkning af din nyrefunktion er det vigtigt, at du drikker rigeligt med væske i det kommende døgn.
Hvis du i den følgende uge oplever gener, såsom udslæt og kløe på huden, skal du kontakte din læge eller vagtlæge.
Videre forløb
Du får svar på undersøgelsen hos den læge eller afdeling, der har henvist dig.
Kontakt
Giv os besked hvis du ikke kan komme
Hvis du ikke kan komme, til den tid vi har givet dig, så ring til os hurtigst muligt på tlf. 78 42 58 31 mandag til fredag mellem kl. 8.00 og 12.00, så vi kan tilbyde tiden til en anden patient.
Du har også mulighed for at sende en mail til os via digital post: Send sikker mail
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/1494276
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.