Din krop efter fødsel

Almindelige eftervirkninger

Se skema om almindelige eftervirkninger i kroppen efter fødsel (pdf).

Tarmfunktion

Det er normalt, at maven går i stå i forbindelse med fødslen, og at afføringen først kommer i gang efter et par dage. Du kan forebygge hård mave ved at drikke rigeligt med væske - gerne halvanden til to liter væske dagligt, spise fiberrig kost og bevæge dig.

Hvis dette ikke løser problemet, kan du tage et mildt afføringsmiddel, eksempelvis Magnesia, der kan købes i håndkøb. Sørg for at komme på toilettet når trangen er der, og giv dig god tid. Hvis du er bange for at presse, kan det hjælpe at holde en varm vaskeklud op imod mellemkødet.

Hæmorider

En del kvinder får hæmorider i forbindelse med graviditet og fødsel. En hæmoride er en udposning af en blodåre ved endetarmen. Hæmorider kan svie, klø eller være smertefulde.

Det er vigtigt, at du undgår hård mave - se under tarmfunktion. Hvis hæmoriderne er særlig generende, kan der være behov for behandling med salve og /eller stikpiller. Spørg sundhedspersonalet til råds eller egen læge.

Bækkenbundstræning

Det er vigtigt at komme igang med bækkenbundstræning inden for de første uger efter fødslen.

Læs om genoptræning efter fødsel.

Afsnittets patientvejledninger

I Afsnit for Mor og Barn har vi udarbejdet information om undersøgelser og behandlinger samt vejledninger inden for relevante emner.

Se oversigt over vores patientvejledninger.

Amning

Online ammetema

Ammetema er et tilbud til dig, der er gravid og ønsker fyldestgørende viden omkring amning og redskaber til, hvordan du får en god ammestart.

Det kan være relevant uanset om du er første- eller flergangsfødende at se ammetemaet, gerne sammen med din partner.

Ammetemaet kan ses i sin fulde længde eller som enkelte afsnit.

Ammetemaet er udarbejdet af internationalt certificerede ammekonsulenter (IBCLC), der er ansat på Afsnit for mor og barn.

Se online ammestema