Samtale med læge, som vil vurdere, om du er kandidat til at komme på venteliste til ægdonation.
Lægen vil blandt andet informere om de forskellige donationsformer samt de juridiske aspekter.
Du skal sættes på venteliste, inden du fylder 40 år.
Ægdonationsbehandlingen skal være afsluttet, inden du fylder 41 år (dog må nedfrosne, donerede æg bruges indtil du fylder 46 år).
Der skal foreligge skriftlig samtykke, inden behandlingen kan sættes igang.
Der er i princippet valgfrihed med hensyn til donationsform. Du kan godt have flere ønsker (f.eks at være interesseret i åben eller anonym ægmodtagelse). Du/I skal tage stilling til, hvilken donationsform du/I helst ønsker. Pga. begrænsningen i antallet af ægdonorer, er det dog ikke altid muligt at få ønsket opfyldt.
Her er de 3 forskellige donationsformer:
Anonym donation: Du/I og et eventuelt barn/børn vil kun blive informeret om basisprofil og det vil i praksis sige donors hår-, øjenfarve, højde, vægt og alder på donationstidspunktet samt etnicitet. Anonymiteten er gensidig og bevares for altid, forstået på den måde, at ægdonor aldrig kan få oplysning om dig/jer og et evt. barn/børn som måtte blive født.
Åben donation: Ved denne ikke-anonyme donation giver ægdonor tilladelse til, at et evt. barn/børn på et af ægdonor nærmere fastlagt tidspunkt evt. må indhente visse oplysninger om ægdonors identitet (navn og bopæl) med evt. mulighed for at møde donor. Disse oplysninger kan barnet/børnene indhente ved at henvende sig til Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Horsens.
Kendt donation: Ved denne donationsform er det en kvinde, hvis identitet du/I er bekendt med, som donerer æg direkte til dig/jer. Donor er også bekendt med din/jeres identitet, hvorfor dit/jeres kendskab til hinanden selvsagt er gensidigt, ligesom et kommende barn vil kende sit genetiske ophav. Ægdonor må ikke, i lovens forstand, være nært beslægtet med din evt. mand. Dvs. donor må ikke være søster eller kusine til din mand, og ikke være datter af din mands kusine/fætter. Din mor eller datter må ikke donere æg, men din søster eller andet familiemedlem må gerne.
Antal behandlinger vil blive vurderet ud fra flere parametre, inkl. evt. tidligere behandlinger.
Chancen for at få et barn ud af behandlingen er ca. 45-50 % for hver ægoplægning. Der oplægges 1 æg pr. behandling.
Graviditet opnået efter ægdonation medfører en øget risiko for svangerskabsforgiftning/præeklampsi. I tillæg er der en let øget risiko for lav fødselsvægt og for tidlig fødsel. Læs mere i følgende artikel (findes på hjemmesiden) Graviditet efter ægdonation kræver skærpet opmærksomhed (du kan få printet dette bilag i afdelingen).
Forbered dig på at modtage æg
På Fertilitetsklinikken på Regionshospitalet Horsens har vi en venteliste med henblik på at modtage donoræg. Ventetiden varierer, men kan i perioder være lang. Hvis du i ventetiden bliver gravid og føder, er du ikke berettiget til hjælp til barn nr. 2 med samme partner og du skal i så fald kontakte klinikken.
Du bedes give os telefonnummeret på dit arbejde såvel som privat, således at vi kan kontakte dig, såfremt vi har mulighed for at tilbyde dig æg.
Inden du kommer i behandling og hvis du har en mandlig partner, skal han have taget blodprøver for HIV og smitsom leverbetændelse hepatitis B og C (HBsAg, anti-HBc-total samt anti-HCV). Prøverne skal være under 2 år gamle på donationstidspunkt og skal tages på et blodprøvetagningssted i Region Midtjylland.
Vi anbefaler, at du nu starter vitamintilskud i form af et multivitaminpræparat. Dette er Sundhedsstyrelsens anbefaling, når der planlægges graviditet. Det er bevist, at specielt vitaminet folinsyre (daglig dosis på 0,4 mg) kan nedsætte risikoen for bl.a. rygmarvsbrok.
Når det bliver jeres tur
Du/I bliver kontaktet af klinikken, når vi har en ægdonor klar.
Hvis du har en mandlig partner, vil du/I blive kontaktet, når donor er klar til at få taget æg ud. Der vil blive aftalt hvilken dag, din partner skal aflevere en sædprøve.
Sædprøven skal laves på Fertilitetsklinikken. Vi udleverer sædprøveglas til det.
Sædcellerne tilsættes de modne donerede æg og efter 18-24 timer kan vi konstatere, hvilke æg, der er befrugtede.
Vi kan ikke på forhånd vide, hvor mange æg, der bliver doneret, men alle æg, der tages ud fra ægdonor i den tilbudte behandling tilhører dig/jer.
Der er ingen garanti for, at æggene bliver befrugtet og udvikler sig til blastocyst-stadiet. Dette er en forudsætning for, at du kan få lagt æg op. Hvis der er flere befrugtede, brugbare æg, bliver de frosset ned.
Fertilitetsklinikken kontakter dig angående resultatet af de donerede æg og det videre forløb. Du vil enten blive tilbudt et fryseforløb med eller uden hormonstimulering.
Du kan få yderligere information om det videre forløb under Pjecer og Vejledninger på vores hjemmeside.
Se under Frysebehandling.
Der er en øget risiko for bl.a. svangerskabsforgiftning, når graviditet opnås efter ægdonation. For at nedsætte denne risiko anbefales opstart med tablet hjertemagnyl 150 mg. Du vil få besked fra klinikken om, hvornår du skal starte og slutte.
Hjertemagnyl kan købes i håndkøb på apoteket.
Love og regler
Der findes følgende juridiske regler og helbredskrav til den kvinde, som afgiver æg (ægdonor)
Den kvinde, der afgiver æg, skal være < 36 år, ved kendt ægdonation må ægdonor max være 40 år. Ægdonor skal være fysisk og psykisk rask, og der må ikke være kendte alvorlige eller arvelige sygdomme i nærmeste familie (forældre, søskende og egne børn). Det gælder både fysiske/psykiske sygdomme.
Den, der giver æg, skal testes og være fri for HIV, smitsom leverbetændelse og syfilis. Dette testes via blodprøver og disse må ikke være mere end 30 dage gamle på ægdonationstidspunktet.
Ægdonation i Danmark kan efter den nye lovgivning pr. 01.10.2012 foregå både anonymt/ikke anonymt, som krydsdonation (krydsdonation kan ikke foretages på Fertilitetsklinikken, Regionshospitalet Horsens) og kendt donation. Uanset donationsform kan ægdonor juridisk ikke anses for at være mor til barnet/børnene.
I Danmark må donerede æg efter ny lovgivning pr. 26.12.2017 befrugtes med sæd fra en sæddonor (dobbeltdonation). Den ene af donorerne skal være ikke anonym.
Ægdonation er frivilligt, og donor kan når som helst i behandlingsforløbet trække sit tilbud tilbage. Det vil i praksis sige til og med ægudtagningen.
Ifølge ”Lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v., børneloven og lov om adoption” (Lov nr. 602,18 juni 2012) og Sundhedsstyrelsens vejledning til denne, er vi forpligtet til at give dig følgende information:
”Ved udvælgelse af donorer er risiko for videregivelse af arvelige sygdomme, misdannelser m.v. søgt begrænset ved kun at anvende donorer, som har oplyst, at de ikke har kendskab til sådanne arverisici i deres slægt, og hvor der af en erfaren sundhedsperson er udspurgt og undersøgt for at belyse dette. Trods disse særlige forsigtighedsregler er en arverisiko alligevel ikke helt udelukket. Hvis barnet mod forventning fejler noget ved fødslen eller i de første leveår, som du får at vide kan være arveligt, er det derfor vigtigt, at du melder tilbage til klinikken, så der kan tages stilling til, om donor fortsat kan anvendes. Det samme gælder, hvis du får at vide, at det kan dreje sig om smitteoverførsel. Selv om donor er testet fri for smitsomme sygdomme fx HIV og hepatitis, er risikoen aldrig nul, og man kan ikke undersøge for alt”.
Videre forløb
Hvis du ikke bliver gravid og får barn ud af de behandlingstilbud, der er i offentligt regi, tilbyder vi dig og din evt. partner en afsluttende samtale med en læge. Her har du mulighed for at få rådgivning i forhold til fremtidige planer.
Mere information
Du kan finde mere information om fertilitetsbehandling på
Hvis du har spørgsmål til din behandling: Se om du kan finde svar i den relevante patientinformation, under "Hyppigt stillede spørgsmål" på vores hjemmeside eller i Emento-app'en. Hvis ikke du finder svar, kan du skrive til klinikken.
Hvis du har akutte spørgsmål uden for klinikkens åbningstid, skal du ringe til Lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/629864
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.