Hos Fertilitetsklinikken tilbyder vi normalt i alt 3 intrauterin inseminationsbehandlinger (IUI), hvor vi forventer, at ca. 35 % får et barn inden for dette behandlingstilbud. Intrauterin insemination (IUI) betyder, at vi placerer mandens sæd i livmoderen.
Denne behandling tilbydes til par, hvis:
der er ikke forklaring på den nedsatte frugtbarhed
mandens sædkvalitet er let til moderat nedsat
til patienter med minimal til let grad af endometriose
kvinden ikke er fyldt 37 år på henvisningstidspunktet
Kvinden har minimum én æggeleder
Behandlingen intrauterin insemination forsøger at forbedre fire forhold i forbindelse med befrugtningen:
at forbedre ægdannelsen og få kvinden til at udvikle flere end det ene æg, som dannes i en naturlig cyklus. Dette gøres ved at give en mild hormonstimulation i form af tabletter og evt. indsprøjtninger. Dette øger desuden risikoen for tvillingegraviditet. Behandlingen kan også foregå i naturlig cyklus uden hormoner.
at forbedre mandens sæd ved oprensning, hvor vi 'høster' de bevægelige sædceller, som efter behandlingen bevæger sig endnu bedre.
at forkorte sædcellernes vej ved at indføre dem i livmoderen via et tyndt plastikrør, som føres op gennem livmoderhalsen.
at sikre et optimalt tidspunkt for inseminationen i forhold til hvornår kvinden har ægløsning.
På vores hjemmeside kan du læse mere om hvordan du kommer i gang.
Forbered dig på inseminationsbehandling
Din livsstil er vigtig (kost, rygning, alkohol, motion), når du prøver at blive gravid. Læs mere på hjemmesiden.
På vores hjemmeside kan du læse information om, hvad du og din partner skal tjekkes for, inden du kan begynde på behandling.
I parforhold mellem en kvinde og mand, hvor mandens sæd er anvendt i behandlingen, betragtes manden altid som far.
Dag 1: Tilmeld dig behandling (elektronisk tilmelding, se ovenfor)
Dag 3-7: Det vil som regel være fra dag 3-7 efter din menstruationsstart at du skal tage hormon-tabletter. Du vil få nærmere information, da ordinationen er individuel.
Dag 8-9: Evt. indsprøjtning med FSH-hormon. Ordineres individuelt.
Ca. dag 10-12: 1. konsultation med ultralydsskanning: Dette gøres for at se, om behandlingen har ført til dannelse af det ønskede antal follikler (ægblærer) i dine æggestokke. Hvis folliklerne ikke er modne, planlægges en ekstra skanning et par dage senere.
Dag aftales (når modne ægblærer): Ægløsningssprøjte (Ovitrelle)
1-2 dage efter Ovitrelle: Aflevering af sæd + insemination (vanligvis 2 dage imellem Ovitrelle og inseminationen, dog kun 1 dag, hvis der er positiv ægløsningstest)
Din mand skal aflevere en sædprøve den dag, du skal insemineres.
De fleste mænd er optaget af hvordan de kan levere en god sædprøve, den dag æggene skal befrugtes. Det har vi nogle råd til:
Udløsning minimum 2 gange om ugen. Gerne udløsning hver anden dag, hvis det er muligt.
Udløsning dagen før aflevering af sædprøve.
Ovenstående anbefalinger gælder fra I har fået en plads til inseminationsbehandling - det vil sige typisk et par uger inden sædprøveaflevering. Anbefalingerne skal helst ikke opfattes som et yderligere pres for manden, men nærmere som en rettesnor. Langt de fleste afleverer en god sædprøve selvom de afviger lidt i anbefalingerne.
Sædprøven bliver ikke tilsvarende bedre ved sædafgang hver dag.
Derudover gælder sundhedsstyrelsens anbefalinger:
Spis sundt og varieret
Undgå for meget kaffe og sodavand
Undlad helt rygning. Herunder snus og e-cigaretter
Ingen anabolske steroider
Alkohol med måde
Undgå sædevarme og spabad og sauna
Motion: 30 min. dagligt.
Til inseminationen er det en læge eller sygeplejerske, der foretager proceduren. Selve inseminationen foregår ved at et tyndt plastikrør med den oprensede sæd placeres i livmoderen. Du kan sammenligne proceduren med en almindelig gynækologisk undersøgelse og tager kun få minutter.
Vi anbefaler generelt, at du lever så normalt som muligt efter inseminationen. Du må gerne motionere, men du bør tage dine forholdsregler særligt i starten af graviditeten. Flere undersøgelser tyder på, at risikoen for ufrivillig abort øges i starten af graviditeten, hvis du dyrker bestemte former for motion eller belaster kroppen mere end du plejer. Det kan f.eks. være jogging, boldspil, workout/fitness og ketchersport. Derfor anbefaler vi rolig fysisk aktivitet som f.eks. svømning, cykling, gang/vandring og ridning. Denne anbefaling gælder til 18. graviditetsuge.
Du må gerne fortsætte uændret med samlivet. Samleje reducerer ikke chancen for graviditet.
Risici og bivirkninger
Vi oplever, at der er nogle patienter (5-10%), som reagerer meget kraftigt på hormonbehandling og producerer mere end 3-4 follikler. I sådan et tilfælde kan man:
aflyse den igangværende behandling
tømme væsken fra de overskydende follikler med en kanyle
skifte over til ægtransplantation (IVF), hvor æggene tages ud og befrugtes i laboratoriet, hvorefter et befrugtet æg lægges op i livmoderen 5 dage senere.
Inseminationsbehandling medfører en risiko/chance for tvillingegraviditet – og i yderst sjældne tilfælde ses trillingegraviditeter. Ved trillingegraviditeter vil en fosterreduktion/abort på det ene af de tre fostre være en mulighed.
Risiko ved tvillingegraviditet
Lægefagligt er det bedre at føde ét barn ad gangen frem for tvillinger. Der vil altid være en lille risiko, når man føder børn for, at der sker noget. Men risikoen er større, hvis man føder tvillinger. Ved tvillingegraviditet er der større risiko for bl.a. for tidlig fødsel, lav fødselsvægt og kejsersnit. For tidlig fødsel øger risikoen for, at barnet skal starte sit liv med indlæggelse på afdeling for for tidlig fødte; jo tidligere født, jo flere indlæggelsesdage og flere komplikationer.
Eksempler på komplikationer ved for tidlig fødte børn er: iltmangel under fødslen, hjerneblødning og dårlig lungemodning, som kan føre til et syndrom med lungesvigt (respiratorisk distress syndrom, RDS). For tidlig fødte børn er oftere syge og har oftere infektioner. Komplikationer der kan give varige mén for barnet og være en hård belastning for familien. Læs mere her om For tidlig fødsel. Graviditeten er også en hårdere belastning for kvinden, hun skal gå på barsel tidligere, og der er flere kontroller i graviditeten.
Langt de fleste kvinder får ingen bivirkninger af hormoner. De hyppigste bivirkninger er:
humørsvingninger
kvalme
varmefornemmelse
brystspænding
tågesyn
ledsmerter
Disse bivirkninger er forbigående.
I en stor registerundersøgelse i Danmark samt i andre internationale undersøgelser har hormonbehandling ikke vist, at det øger risikoen for kræft i æggestokkene.
Når du kommer hjem
14 dage efter inseminationen skal du tage en graviditetstest – også selvom du muligvis bløder. Du kan godt være gravid og samtidig bløde.
Vi har en forventning om, at ca. 15-20 % bliver gravide per cyklus. Denne succesrate afhænger af flere ting f.eks. kvindens alder.
Hvis du står med en positiv graviditetstest, kan du skrive til klinikken og bestille en tid til en ultralydsskanning 5-6 uger efter inseminationen.
Skanningen vil vise, om det er en levende graviditet. På dette tidspunkt kan vi se fosterets størrelse og om hjertet slår. Der er en risiko for spontan abort efter inseminationsbehandlingen – ligesom ved spontant opnåede graviditeter (15-20%). Graviditet udenfor livmoderen kan forekomme i ca. 2 % af tilfældene.
Hvis graviditetstesten er negativ, kan du starte på ny behandling. Planen for denne behandling planlægges på inseminationsdagen og en ny tilmelding foregår som ved tidligere behandling.
Videre forløb
Hvis du har været igennem 3 inseminationsbehandlinger og ikke har opnået graviditet, vil vi normalt gå videre med ægtransplantationsbehandling (IVF).
I kan også ringe ind til vores sekretariat og bestille tid til en samtale, hvis I har behov.
Man kan i dag tilbydes IVF (ægtransplantation/reagensglasbefrugtning) her på afdelingen under forudsætning af følgende:
Hvis du har spørgsmål til din behandling: Se om du kan finde svar i den relevante patientinformation, under "Hyppigt stillede spørgsmål" på vores hjemmeside eller i Emento-app'en. Hvis ikke du finder svar, kan du skrive til klinikken.
Hvis du har akutte spørgsmål uden for klinikkens åbningstid, skal du ringe til Lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/626027
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.