Når man er i IVF-behandling er det normalt at føle sig oppustet og have en trykkende, tyngende fornemmelse i underlivet. Nogle kvinder får en kraftigere reaktion og udvikler overstimulation. Der opstår øget væskedannelse i æggeblærerne og udsivning af væske i bughulen, sommetider op til flere liter. Æggestokkene er forstørrede og kan dreje om sig selv, hvilket viser sig ved stærke smerter.
Overstimulering kan give forskydninger i salt- og væskebalancen og dermed øget risiko for blodpropper.
Tilstanden kan være i mild grad, hvor kvindens symptomer observeres uden indlæggelse. De milde til moderate tilstande bedres ofte spontant, hvis man sørger for ro og hvile, samt drikker rigeligt med væske i dagene efter.
I svære tilfælde af overstimulation (mindre end 1 %) indlægges kvinden til observation og behandling.
Symptomer på overstimulation varer fra 1 til (ca.) 6 uger afhængigt af sværhedsgraden.
Overstimulation er forbigående og efterlader normalt ingen mén og synes ikke at påvirke ægkvalitet og graviditetschance. Prognosen for indtrådt graviditet er ligeledes rigtig god.
Symptomer og observationer
Symptomerne kan starte 2-4 dage efter ægudtagningen og være lette med oppustethed og trykken i maven. Senere kan der komme almen utilpashed, udtalt oppustethed og smerter i underlivet pga. væskedannelsen i bughulen, åndenød samt kvalme, opkastning, diarre og forstoppelse.
I andre situationer ses overstimulation først, hvis kvinden bliver gravid. Det opstår da typisk lige før en positiv graviditetstest.
Det er vigtigt, at du ikke ignorerer symptomer på overstimulation.
Graden af væskedannelse vurderes ved daglig vejning (du skal reagere på vægtøgning på mere end 1-2 kg på et døgn) samt måling af taljemål på navleniveau (noter vægt og mål hver morgen). Drik gerne 2-3 liter dagligt. Hvis din urin er koncentreret/mørk i farven, er det udtryk for, at du har brug for mere væske.
Det er vigtigt, at du ikke bliver forstoppet, da det også medfører utilpashed og oppustethed. Spis svesker, vindruer, HUSK (Psyllium-frøskaller) el. lign. Det kan være nødvendigt at tage afføringsmidler f.eks. Laktulose, Movicol eller Magnesia.
Du skal tage den med ro, men stadig gå omkring. Lægen kan hjælpe med at vurdere om du evt. skal sygemeldes.
Det er normalt at have nedsat appetit og evt. kvalme. Vi anbefaler, at du spiser små og hyppige måltider.
Det er vigtigt, at du sørger for at få tilstrækkeligt af protein, da kroppen mister proteiner i væsken, som ophobes i maven. Gode proteinkilder er kød, fisk, fjerkræ, æg, ost, mælkeprodukter, mandler og nødder. Drik gerne proteindrikke 2-3 gange dagligt.
Du må gerne tage smertestillende håndkøbsmedicin: tablet Pinex/Pamol/Panodil á 500 mg: 2 tbl. max. 4 gange dagligt.
Du kan i tillæg tage tablet Ipren 200-400 mg. max. 3 gange dagligt. Undgå dog Ipren de sidste par døgn inden ægoplægningen.
Kontakt klinikken hvis du får én af følgende symptomer:
Smerter / stivhed i hals og nakke eller hævelse på halsen.
Smerter i skulder, bryst eller ud i armene.
Besværet vejrtrækning / åndenød.
Eventuelt trykkende fornemmelse i brystet.
Smerter i, eller hævelse af et eller begge ben.
Undersøgelse og behandling
Begynder du at mærke tegn til overstimulation vil lægerne i Fertilitetsklinikken vurdere din grad af overstimulering ved at scanne dig og tage blodprøver.
Hvis blodprøverne viser, at du mangler væske kan du i forbindelse med besøget i klinikken få et saltvandsdrop over et par timer.
Hvis scanningen viser stor væskeophobning i bughulen, kan det blive nødvendigt at tappe væsken ud. Dette kan gøres via en kanyle, der føres gennem skedevæggen (som ved ægudtagningen).
Det kan blive nødvendigt at indlægge dig til aflastning og regulering af væskebalancen. Du vil under indlæggelsen blive tilset af Fertilitetsklinikkens læger med ultralydsskanninger og blodprøver. For at forebygge blodpropper kan lægen ordinere støttestrømper, blodfortyndende medicin og saltvandsdrop.
Er der behov for gentagne tømninger af væsken i bughulen, kan der i stedet lægges dræn via en kanyle gennem maveskindet.
Graviditet kan forøge risikoen for og forværre overstimulation. Lægerne vil derfor vurdere, om ægoplægningen skal aflyses. I så fald nedfryses alle de æg, der er egnet til oplægning, og kan efterfølgende bruges, når overstimulationen er overstået. Dette kaldes totalfrys. Læs mere om totalfrys.
Mere information
Du kan finde mere information om fertilitetsbehandling på
Kontakt Fertilitetsklinikken hvis du har det dårligt
Du skal kontakte hospitalet, hvis du har det skidt, tager på i vægt, har koncentreret vandladning trods rigeligt at drikke, og hvis maven er meget udspilet/oppustet. Ring også hvis du er utryg eller i tvivl om, hvordan du skal vurdere dine symptomer.
Udenfor klinikkens åbningstid samt i weekenden kan du kontakte Lægevagten og blive henvist til nærmeste gynækologiske afdeling.
Mere information
Fertilitetsklinikken Regionshospitalet Horsens Sundvej 30C Indgang C 8700 Horsens
Sekretariatet: Hverdage kl. 9.00-12.00 på tlf. nr. 7842 6562.
Fertilitetsklinikken Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 139 Indgang H14, Plan 2 Krydspunkt H209 8200 Aarhus N Tlf.: Kontakt Fertilitetsklinikken Regionshospitalet Horsens på tlf. 7842 6562.
Hvis du har spørgsmål til din behandling: Se om du kan finde svar i den relevante patientinformation, under "Hyppigt stillede spørgsmål" på vores hjemmeside eller i Emento-app'en. Hvis ikke du finder svar, kan du skrive til klinikken.
Hvis du har akutte spørgsmål uden for klinikkens åbningstid, skal du ringe til Lægevagten.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/619009
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.