Sår og revner på brystvorterne skyldes for det meste, at barnet ikke har korrekt fat om brystet. Mange kvinder oplever smerter i brystvorten i de første uger, lige når barnet tager fat.
Smerterne forsvinder i løbet af et par minutter, hvis barnet får godt fat om brystet. Smerterne er en fysiologisk reaktion, som ikke kan forebygges. Smerterne må dog ikke være til stede under hele amningen.
Vær opmærksom på
Hvis barnet har et stramt tungebånd / læbebånd
Hvis barnet sutter yderligt på brystvorten
Hvis barnet ikke ligger korrekt ved brystet
Hvis barnet har en høj gane
Sådan gør du
Sørg for at ligge mest muligt hud mod hud med barnet, og am gerne tilbagelænet (laid-back) da trækket i papillen mindskes i denne stilling.
Før barnet lægges til, kan du massere brystet og håndudmalke lidt, for at få mælken til at løbe, så barnet ikke skal sutte så hårdt og længe inden mælken løber.
Barnet tilbydes brystet, så snart det viser tegn på sult, således at det ikke sutter så hårdt.
Læg barnet til det mindst ømme bryst først.
Sørg for at barnet får godt fat om brystet, og at det ligger helt tæt ind til mors krop.
Start forfra med amningen, hvis barnet har svært ved at få godt fat.
Vær opmærksom på, at barnet har korrekt fat og udviser rigtig sutteteknik. Dvs. barnets læber skal krænge ud og svøbe godt om brystet og barnet skal ligge tæt ind til brystet. Når barnet sutter må det ikke have ”smilehuller” eller sige kliklyde eller andre unaturlige lyde.
Hvis barnet skal fra brystet inden det selv slipper brystet, ophæves vakuum ved, at du stikker en finger ind i barnets mundvig.
Modermælk eller spyt, der sidder på brystvorten skal ikke tørres af. Hold papillerne tørre, varme og lad dem få luft.
Fortsætter smerterne efter at mælken er begyndt at løbe, skyldes det oftest, at barnet ikke har korrekt fat.
Du bør undgå stramtsiddende BH, da den hæmmer brystvortens elasticitet. Brystvorten har brug for at kunne strække sig.
Der er ikke dokumentation for, at hjælpemidler kan forebygge eller behandle sår og revner. Ofte vil amning i laid back, hvor barnet kommer helt tæt på mors krop og ikke trækker så meget i brystvorten, mindske smerter og ubehag.
Ved voldsomt beskadigede brystvorter kan nogle mødre opleve lindring ved brug af en suttebrik.
At trække tiden mellem amningerne med en narresut, er ikke en god idé, da barnet ved næste amning vil være mere sulten og sutte ekstra hårdt på brystet.
Lanolin salve kan have en positiv effekt på smerter og sår på brystvorten.
Hold eventuelt ammepause i et døgn, hvor mælkeproduktionen opretholdes ved, at mor malker ud i hånden og barnet mades med kop.
Når der er opstået sår og revner på brystvorterne, er det vigtigt at være meget omhyggelig med hygiejnen for at forebygge infektion. Det er derfor en god idé at vaske/spritte hænderne før du rører ved dit bryst.
Ved brug af engangs ammeindlæg, skal disse skiftes i forbindelse med hver amning eller oftere hvis de er våde af modermælk.
Forsinket op heling kan skyldes, at sår og revner er inficerede med bakterier eller svampespore. Vedvarende problemer bør derfor tilses af en læge, da de kan være behandlingskrævende.
Kontakt
Spørgsmål
Hvis I har spørgsmål inden I har fået besøg af sundhedsplejerskens eller udenfor hendes træffetid, kan Afsnit for Mor og Barn kontaktes den første uge efter fødslen.
Kontakt
Afsnit for Mor og Barn, Regionshospitalet Horsens Sundvej 30D DK-8700 Horsens
Telefon til Afsnit for Mor og Barn: 7842 6507
Uden for telefontid bliver du mødt af en telefonsvarer, der henviser dig til et andet nummer, hvis du akut har brug for at komme i kontakt med personalet.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/635763
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.