Suttebrikken er et "siliconeskjold", der sættes på brystvorten ved amning. Amning med suttebrik kan være en god løsning for nogle i en kortere eller længere periode.
Suttebrikken bruges midlertidigt og som sidste udvej ved meget flade eller indadvendte brystvorter, svære sår eller revner, som er meget smertefulde, eller hvis barnet af en eller anden årsag ikke kan få fat om brystet.
Årsag til at du ammer med en suttebrik________________________
Sådan gør du
Start med at vaske hænder med vand og sæbe.
Brug evt. varme klude og massér brystet blidt frem mod brystvorten, før suttebrikken placeres på brystet. Dette får gang i nedløbsrefleksen.
Fugt suttebrikken med vand, så den sidder bedre fast på huden og form suttebrikken som en mexicanerhat.
Brikken skal vende så udskæringen på brikken er ved barnets næse. På den måde får barnet hudkontakt med mor og kan dufte mors hud.
Placér suttebrikken, så brystvorten er i centrum.
Foto: Medula
Vær opmærksom på, at barnet er tæt på brystet og har så meget af brystet i munden som muligt. Suttebrikken må ikke ”skubbes ind” i barnets mund. Barnet skal selv gabe op og få fat om brikken.
Foto: Medula
Det er vigtigt at vælge en suttebrik, der passer i størrelse til brystvorten, da den ellers kan klemme af for mælken. En lille babymund kan godt gabe over en stor brystvorte/suttebrik.
Det er vigtigt med en god hygiejne i forbindelse med rengøring og håndtering af suttebrikken. Anvend èn beholder til suttebrikken, når den er brugt og uren, og èn anden beholder til den rengjorte suttebrik.
Suttebrikken kan anvendes til begge bryster ved ét måltid, men skal herefter rengøres umiddelbart efter brug, så mælkerester ikke tørrer ind.
Vask hænderne inden du begynder at gøre suttebrikken ren.
Skyld suttebrikken i rindende kold vand.
Vask suttebrikken med almindeligt opvaskemiddel indvendigt og udvendigt.
Skyl igen suttebrikken under rindende koldt vand.
Overhæld suttebrikken med kogende vand og lad den stå i vandet i 5 minutter.
Vandet hældes fra. Når suttebrikken er tør, opbevares den i en ren beholder med låg, indtil den skal anvendes igen.
Vær opmærksom på
Du skal være opmærksom på, at barnet synker under amning, og at der er mælk i spidsen af suttebrikken, når barnet slipper sit tag.
At barnet har vandladning og afføring svarende til alderen (se ”Trivselsskema”)
At barnet melder sig mindst 6-8 gange i døgnet.
Er du i tvivl om barnets trivsel, få da barnet vejet hos sundhedsplejersken eller egen læge.
Hvis du er i tvivl om du har mælk nok, kan du stimulere din mælkeproduktion ved at tilbyde barnet hyppigere måltider eller ved at malke brystet med hånden eller en brystpumpe efter amningerne.
Dette kan gøres flere gange om dagen, indtil du igen oplever, at du har mælk nok.
Videre forløb
At sutte på en suttebrik er anderledes end at sutte direkte på brystet.
I løbet af ammeperioden ændres brystvorten og mor og barn bliver mere fortrolig med amningen, hvilket kan hjælpe jer til at komme af med suttebrikken igen.
Det kræver tålmodighed at komme af med suttebrikken og det skal ske, når du og dit barn er parate. Det er vigtigt, at dit barn er vågent og interesseret i at spise.
Lad barnet sutte sig veltilpas – men ikke mæt – ved brystet med suttebrikken på. Derefter fjernes suttebrikken, brystet tørres af for mælk og amningen forsøges uden. Dette kan gøres flere gange om dagen og over en længere periode. Vælg tidspunkter, hvor både mor og barn slapper af.
Det kan være en god idé at ”starte forfra” og lade barnet ligge ”hud mod hud” på dit bryst. Læg dig i sengen uden tøj på overkroppen med barnet på dit bryst. Barnet skal have ble på, men skal i øvrigt være afklædt. I skal have en dyne over jer for ikke at fryse. ”Hud mod hud” vil stimulere barnet til at sutte ved brystet.
For få kan det være nødvendigt at anvende suttebrik i hele ammeperioden.
Kontakt
Spørgsmål
Hvis I har spørgsmål inden I har fået besøg af sundhedsplejerskens eller udenfor hendes træffetid, kan Afsnit for Mor og Barn kontaktes den første uge efter fødslen.
Kontakt
Afsnit for Mor og Barn, Regionshospitalet Horsens Sundvej 30D DK-8700 Horsens
Telefon til Afsnit for Mor og Barn: 7842 6507
Uden for telefontid bliver du mødt af en telefonsvarer, der henviser dig til et andet nummer, hvis du akut har brug for at komme i kontakt med personalet.
Gå direkte til:
Direkte link til denne side: www.horsens.rm.dk/635745
Brug ikke informationen på denne side til at stille dine egne diagnoser, og følg kun instruktionerne i vejledningen, hvis hospitalet har henvist dig til siden.